Spojte se s námi


Bundesliga

Werner versus Lewandowski: Kdo je aktuálně lepším útočníkem?

Publikováno

dne

Letošní souboj o bundesligový titul i o korunku krále střelců bude dle všeho nesmírně vyrovnaný. Hlavními postavami celé soutěže jsou zatím střelci Lewandowski a Werner, kteří se proti sobě o víkendu postaví ve šlágru kola. Který z nich letos pomůže svému týmu více a který z nich nastřílí nejvíce branek?

Lewandowski minulou sezonu dominoval, nyní zápolí s Wernerem už od prvních kol

Polský střelec ve službách Bayernu Mnichov řádí už sedmou sezonu a ještě před tím střílel jako o závod v Bundeslize i za Borussii Dortmund. Od svého příchodu do Německa se stal nejlepším střelcem nejvyšší soutěže už šestkrát a nehodlá končit! S Bayernem podepsal nově smlouvu až do roku 2023.

Vypadá to, že jeho forma s přibývajícím věkem vůbec neupadá. Lehký pokles však v minulé sezoně přece jen přišel, když po třech sezonách, ve kterých se pohyboval okolo 30 branek, zaznamenal jen 22. Vypadá to, že na scéně se tak přece jen postupně vytváří místo pro další kanonýra.

Nejblíže k Lewandowskému se dostal v minulé sezoně Alcácer a za ním už byla řada střelců s 17 a 16 brankami. Mezi nimi byl i Timo Werner, jenž by se v nadcházejících sezonách měl stát nástupcem Lewandowského.

Teprve třiadvacetiletý útočník má však dobře vykročeno už nyní a od prvních kol se ním přetahuje ve statistikách. Ve třech zápasech dal pět branek, zatímco jeho polský rival je na šesti. Werner mohl do boje o krále střelců zasáhnout i minulou sezonu, velmi mu však uškodila nemoc na začátku ledna.

Závěr sezony měl však skvělý, zatímco Lewandowski, který odehrál prakticky vše, co bylo možné, se ke konci spíše trápil. Polský útočník také nasbíral více startů i branek v pohárových zápasech. Celkově Werner odehrál o přibližně tisíc minut méně.

Lipsko jde nahoru a Werner stoupá s ním

RB Lipsko pod taktovkou Red Bullu, i přes nelibost mnoha fanouškovských táborů, vyletělo během několika let jako raketa až na vrchol německého fotbalu. Minulý rok se zúčastnilo Evropské ligy, letos dokonce zasáhne do Ligy mistrů.

Velkým krokem kupředu bylo i angažování mladého kouče Juliana Nagelsmana, který odvedl skvělou práci v Hoffenheimu. Právě i díky němu je Lipsko pasováno do role černého koně německé ligy, který by měl narušit nadvládu dua Mnichov – Dortmund.

Pro Lipsko bylo naprosto klíčové udržení Wernera. U něj se delší dobu spekulovalo o odchodu do slavnějšího celku, právě třeba do Bayernu Mnichov. Klub se však se svojí hvězdou domluvil na prodloužení smlouvy až do roku 2023, a tak s ním může kouč Nagelsmann počítat ve svých plánech.

Ty se zatím na začátku nové sezony daří skvělě. Lipsko je na čele bez ztráty bodu a společně s celým týmem se daří i Wernerovi. Ten zazářil především při výhře 3:1 nad Mönchengladbachem, kdy zařídil všechny góly svého družstva.

Pokud se bude Lipsku dařit i nadále, dá se očekávat, že Werner ještě ke svým pěti zásahům přidá další slušnou řádku a bude pro Lewandowského vážným soupeřem v boji o krále střelců.

Oba mají čuch na góly, jinak jsou však dosti odlišní

Jak už bylo jednou zmíněno, Werner by jednoho dne měl nahradit Lewandowského na bundesligovém trůnu, pokud samozřejmě nepřijde angažmá v zahraničí. Gólová potence je viditelná na obou stranách, ovšem každý vyniká v trochu odlišných aspektech hry.

Jednou z velkých předností Wernera je vysoká rychlost. Německý útočník se řadí mezi deset nejrychlejších hráčů celé soutěže a svou dovednost dokáže skvěle využít. Spoustu jeho branek plyne z bleskových náběhů nebo rychlých individuálních průniků.

Lewandowski na druhé straně není také vůbec pomalý. V minulé sezoně mu byl naměřen druhý nejrychlejší sprint z týmu hned po Comanovi. Polák však svou hru staví spíše na jiných přednostech.

Díky své vyšší a silnější postavě je mnohem více vidět v soubojích, zejména pak v těch hlavičkových. Zdobí jej také skvělý výběr místa, a tak je obrovskou hrozbou ve vápně soupeře, kde dokáže dát branku prakticky odkudkoliv a jakkoliv. Zároveň se mnohdy zapojuje do akcí už na vlastní půli hřiště.

Werner také nepatří mezi nejslabší a nejmenší. Svou sílu však využívá spíše při překonávaní obránců pomocí driblinku či při krytí míče. Častěji také volí kratší a jednodušší nahrávky. Právě díky schopnosti rychlé hry na zemi nastupuje někdy i na kraji zálohy nebo na kraji útoku.

Dalo by se říct, že Lewandowski zastává na hřišti více typickou roli číslo „9“, zatímco Werner je spíše univerzál, který často i během utkání změní své pole působnosti.

Werner je teprve na začátku dlouhé cesty

U útočníka platí téměř dvojnásob, že jedna sezona hráče nedělá, dokonce jej mnohdy nedělá ani jedno angažmá. Robert Lewandowski ve věku, ve kterém je nyní Werner, teprve v Bundeslize začínal. Před sedmi lety zažil první velkou sezonu v Německu a dal 22 branek.

Následně na své výkony navázal a obdobně se mu dařilo i po velkém přestupu do Bayernu Mnichov. Timo Werner zažil svou první průlomovou sezonu, když byl něco mladší než tehdy Lewandowski. V ročníku 2016/17 dal 21 gólů, ale jeho produktivita pak lehce opadla.

Výkonnostní pokles mohl částečně přijít i kvůli přestupovým spekulacím. Okolo mladého talentovaného německého útočníka totiž okamžitě začaly kroužit velké kluby jako hladoví supi. To dokáže s mentálním rozpoložením hráče udělat hodně.

Zatím se před Wernerem rýsuje další velká sezona, po které určitě přijdou znovu lákavé nabídky. Lewandowski se před několika lety se spekulacemi a následným přestupem vyrovnal velice dobře. Pokud se i Werner nenechá myšlenkami odvést mimo hřiště, může jednoho dne, klidně i v dresu Bayernu, kráčet v jeho šlépějích.

O tom, jestli dokáže ohrozit polského legendárního střelce se svým Lipskem už tuto sezonu, napoví sobotní šlágr čtvrtého kola Bundesligy. V něm se domácí a stoprocentní Lipsko postaví právě proti Bayernu Mnichov.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.