Spojte se s námi


Fotbal

Taktická analýza: Česká reprezentace se Belgii vyrovnala vysokým presinkem a častým přečíslováním krajů

Česká reprezentace odehrála vyrovnaný zápas s nejlepší zemí světa. Svým vysokým presinkem, přečíslováním krajů a dynamickou hrou zaskočila slavnou Belgii a po zásluze remizovala 1:1.

Publikováno

dne

Česká reprezentace odehrála vyrovnaný zápas s nejlepší zemí světa. Svým vysokým presinkem, přečíslováním krajů a dynamickou hrou zaskočila slavnou Belgii a po zásluze remizovala 1:1. Ve článku jsem se snažil rozebrat, čím se Češi belgickým hvězdám vyrovnali a dokonce je v některých fázích utkání přehráli.

Zdroj: Pixabay

Belgie nastoupila v rozestavení 3-4-3 a trpělivou kombinací již od stoperů se snažila kontrolovat hru. Češi však svým vysokým presinkem za pomoci osobního bránění dokázali zamezit, aby Belgie získala střed hřiště, díky čemuž by mohla kontrolovat utkání a využít skvělou kreativitu Kevina De Bruyneho.

Stopery soupeře svou mírně asymetrickou strukturou často donutili k dlouhým nákopům, po kterých Belgičané ztráceli míče.

Útočník kryl středního stopera, křídla krajní stopery, krajní beci wingbacky, Souček s Barákem střední záložníky, Holeš se snažil být níže než Souček s Barákem a zároveň kryl prostor před stopery a De Bruynem. Stopeři obsazovali Lukakua s Mertensem.

Zdroj: Jakub Lebloch

Belgie k dlouhým nákopům velmi často využívala Lukakua, který je excelentní zády k bráně a Belgičané na něj v případě nouze posílali dlouhé míče do těla. Má obrovskou sílu, rukama si dokáže podržet obránce na zádech a následně se rychle otočit. Čeští reprezentanti ho zvládli vymazat ze hry až na dvě situace, ze kterých padl gól a byla šance De Bruyneho.

Dosáhli toho pomocí chytrého dostupování belgického útočníka. Stoper Čelůstka byl téměř neustále Lukakuovým strážcem a bránil ho zezadu. Následně přiběhl jeden ze středních záložníků a snažil se Lukakuovi vzít míč. Hrot Interu byl tak zdvojen a chytře mu byly odebírány míče. Často také neměl podporu spoluhráčů.

Postupem času již střední záložníci nestíhali k Lukakuovi dostupovat a belgický útočník to dokázal zužitkovat. Byl daleko platnější než v první půli a při hře tak často pomáhal udržet míč a roztrhat obranu domácího celku.

Česká reprezentace se snažila rozehrávku hostů presovat co nejvýše, ale postupem času se musela stále více zorganizovat v nižším bloku, kde většinou používala jinou strukturu, než při vyšším presinku.

Krajního stopera nejčastěji napadal střední záložník a wingbacka pokrýval křídelník. Krajní bek se tak mohl soustředit na křídelníka Belgie a obrana byla horizontálně kompaktnější, než kdyby napadal wingbacka.

Češi byli defenzivně velice solidní po celý zápas až na fázi zápasu od 65. do 75. minuty, kdy byli zatlačeni aktivitou Belgičanů. Osobní bránění, které Češi praktikovali, má několik výhod – jednoduše trénovatelné, hráči soupeře jsou neustále obsazeni a pod tlakem.

Problémy nastanou, pokud jeden z hráčů prohraje v souboji 1v1, nezachytí svého hráče nebo soupeř dokáže vašeho osobního bránění využít ke zmanipulování struktury a otevřít si určité prostory.

Domácí byli v první půli velice zodpovědní a Belgičané se téměř k ničemu nedostali. Jediné problémy měli při bránění protiútoků a ve středu hřiště, kde občas nedokázali zachytit hráče soupeře. Křídla Belgie si často seskakovala níže a obránci je někdy nedokázali zachytit.

Po pauze trenér Martinez skvěle zareagoval a De Bruyne se přesunul více do středu, takže dokázal přečíslovat střed hřiště a Čechům dělal problémy. Z jeho pohybu ve středu hřiště padl vyrovnávací gól.

Zdroj: Jakub Lebloch

Belgičané v první i druhé půli hrozili nejvíce z protiútoků. Lukaku si hned po zisku nabíhal do strany, aby dostal míč do běhu. Jednou takto přehrál Čelůstku a centrem našel ve skvělé pozici De Bruyneho.

Lukakuovy náběhy jsou velkou hrozbou, což sparťanský stoper poznal při vyrovnávacím gólu, který však vedl ze špatné struktury, kdy česká záloha nedokázala zareagovat na přečíslení středu pomocí De Bruyneho.

Svěřenci Jaroslava Šilhavého se směrem dopředu snažili o dynamickou hru s častým přečíslováním krajů hřiště za pomoci velkého počtu hráčů. Rozehrávku jen velmi málo tlačili středem hřiště a spíše využívali krajní prostory.

Kraj hřiště většinou podporovali jeden až dva střední záložníci, krajní beci a křídla. Přečíslování našeho týmu bylo dynamické a vedlo k výhodným situacím.

Čeští reprezentanti buď dokázali přečíslení využít k centru, nebo svým přečíslením nalákali střední záložníky Belgie, otevřeli si střed a prostory po otočení hry, čehož využili ke gólu a k dalším zajímavým situacím.

Práce středních záložníků byla pro Belgii důležitá, museli pokrývat křídelní prostory (útočná trojice zůstávala vysoko) a zároveň hlídat prostor před stopery. Většinou šel bližší střední záložník dočíslit kraj a druhý hlídal prostor před stopery. Občas se však nechali zlákat míčem a Češi toho dokázali využít, jak již bylo zmíněno.

Češi se dostávali k docela velkému počtu protiútoků, ale nebyli z nich efektivní. Belgičané je totiž dokázali skvěle bránit pomocí své obranné trojice, která dokázala pravidelně zastavovat brejky domácích.

Obranná trojice při bránění brejků pomáhá, protože dokáže pokrýt horizontálně větší prostor než čtyřčlenná obrana. Klíčová byla také práce středních záložníků.

Shrnutí:

Čeští reprezentanti odehráli výborné utkání proti skvělému soupeři a zaslouženě remizovali. Belgičanům nedovolili převzít kontrolu nad zápasem a vysokým presinkem je nutili k dlouhým nákopům.

Postupem času sice začali při osobním bránění chybovat a častěji a častěji se ocitali v nižším bloku, krizi mezi 65. a 75. minutou však přežili a v závěru mohli ještě rozhodnout.

Zdroj: Jakub Lebloch

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.