Spojte se s námi


Blog

Klokani prvním přemožitelem Slávie

Publikováno

dne

Fotbalisté Slávie Praha utrpěli ve 21. kole letošního ročníku Fortuna Ligy první porážku. V úvodním utkání po zimní přestávce červenobílí po nevýrazném výkonu podlehli v Ďolíčku domácím Bohemians 1:0. Klokani po vítězství poskočili na jedenáctou příčku tabulky, zatímco Slávia má na čele třináctibodový náskok před Viktorií Plzeň

Úřadující mistr nastoupil na hrotu s Petarem Musou, uprostřed zálohy doplnili Petra Ševčíka uzdravený Traoré a Lukáš Provod, který nastoupil při absenci Takácse s Oscarem na netradiční pozici. Do stoperské dvojice se vedle Ondřeje Kúdely postavil Michal Frydrych. Nicolae Stanciu, jenž se lehce zranil v posledním přípravném zápase s Hammarby, začal na lavičce. Bohemians chybělo několik hráčů včetně Podaného, Vacka, Ugwua či Pokorného, který u klokanů hostuje právě ze Slávie. V základní sestavě tak nastoupili i v této sezóně málo využívaní Bederka a Schumacher, Lukáš Hůlka hrál na netradičním místě uprostřed zálohy, v útoku vedle Puškáče začal host ze Sparty Matěj Pulkrab.

Zápas, především pak první poločas příliš fotbalové krásy nepobral. Domácí se evidentně na vedoucí tým tabulky Fortuna ligy dobře připravili. Vycházeli z pružného obranného bloku, kde tři střední záložníci zahušťovali střed hřiště a v případě, že se slávisté snažili přečíslit svého soupeře po stranách vypomáhali krajním hráčům a krajním stoperům. Na červenobílých bylo vidět, že se jedná o první zápas po zimní přípravě. Kombinace byla příliš pomalá a místy dost nepřesná. Bylo také dobře znát, že hlavně uprostřed zálohy nastoupili hráči, kteří na tomto postu spolu hráli poprvé. Jak Tomáš Souček, tak Josef Hušbauer hře Slávie chyběli. Hušbauerovu roli chodit si pro míče k obráncům, měnit tempo hry, rychle a překvapivě přenášet hru měl zastat Petr Ševčík, ale je to přece jen trošku jiný typ hráče. Uvidíme, jak se vyvine situace v prostředku slávistické zálohy, až se vrátí Takács a Oscar. Hlavně první jmenovaný je adeptem na to, aby aspoň částečně nahradil Tomáše Součka.

Nedařilo se ani Lukáši Masopustovi s Peterem Olayinkou, kteří byli na křídlech dobře pokryti. Ani Ibrahim Traoré nebyl příliš vidět a Lukáš Provod byl na neobvyklé pozici hodně utopený. Petar Musa se dokázal dostat minimálně do jedné gólové šance, tu ale zmařil brankář Bohemians Le Giang ve spolupráci s tyčí. Chorvatský útočník ale naznačil svůj potenciál a rozhodně se nedá označit za viníka slávistické prohry.

Tím se stal pro fanoušky Slávie Michal Frydrych. Už v prvním poločase předvedl několik nejistých zákroků a vše vyvrcholilo jeho nesmyslnou riskantní přihrávkou před jediným gólem zápasu. O Frydrychovi se říká, že je to spolehlivý náhradník, který je schopen kdykoli kvalitně zaskočit, když je potřeba. Současná Slávia se svými ambicemi hrát od léta minimálně Evropskou ligu by ale asi neměla sázet na Frydrycha. Přestože je zraněný David Hovorka a s Takácsem se pravděpodobně počítá do středu zálohy, mají červenobílí ještě dva mladé stopery, které přivedli na hostování teď v zimě, Mohameda Tijaniho a Davida Zimu. Pokud se oba dva v průběhu jara dokážou začlenit do týmu, je pravděpodobné, že v létě Frydrych Slávii opustí.

Na druhé straně v dresu Bohemians zaujal Lukáš Hůlka, který ačkoli hrál na netradičním postu, zastínil střední záložníky Slávie. Pohyboval se ve správných prostorech, byl tvrdý v soubojích, měl velký akční rádius, nebyl líný na krok, podporoval ofenzivu. Druhým hráčem klokanů, který mě v tomto utkání zaujal byl střelec branky Jan Vodháněl. Jeho rychlost, technika a levá noha jsou na poměry české ligy na vysoké úrovni a není vůbec divu, že se o něj v zimě zajímali v americké MLS. Myslím si, že pokud bude pokračovat ve svých výkonech, v Bohemce dlouho nevydrží.

Bohemians zvítězili ve vršovickém derby zaslouženě. Do vstřeleného gólu nepustili Slávii do žádné vyložené šance, naopak se sami do několika dostali. Červenobílí zatlačili klokany až v závěrečných patnácti minutách, kdy si vytvořili několik gólovek. Příští víkend při domácím zápase s Opavou se ukáže, zdali to byl od červenobílých jen jeden úlet nebo zda Slávia po zimní pauze opravdu bude slabší než podzim.

Jan Vodháněl se raduje z jediného gólu v zápase, vlevo Josef Jindřišek
Zdroj: isport.blesk.cz
Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.