Spojte se s námi


Premier League

Özilova válka s Čínou pokračuje! Hráč Arsenalu byl vymazán z tamní verze hry Pro Evolution Soccer

Publikováno

dne

Ať už je Mesut Özil jakýkoliv a ať už si o něm myslíme cokoliv, jedno se mu nyní upřít nedá. Má odvahu. To prokázal, když zkritizoval Čínu na sociálních sítích za útoky na etnické muslimy, jež se v zemi nacházejí. Sám Özil je totiž muslim, a tak udělal velice správný krok. Nicméně tím s asijskou velmocí rozpoutal válku, přičemž se za něj nepostavil ani jeho klub. Arsenal se oproti svému hráči zachoval zbaběle.

„Korány se v Číně spalují, mešity se uzavírají, islámské teologické školy a medresy (islámské náboženské školy – pozn. přek.) se zakazují. Muži jsou zavíráni do táborů a ženy jsou nuceny brát si Číňany. Náboženské vůdce jednoho po druhém zabíjejí. Navzdory tomu zůstávají muslimové zticha,“ stojí v instagramovém příspěvku Mesuta Özila. Na pozadí pak lze vidět vlajku Východní turkestánské republiky, jenž existovala ve 40. letech a jejíž území je nyní pod kontrolou Číny známé jako Sin-ťiang.

Vyjádření hráče se neobešlo bez odezvy. Nejprve reagovala fotbalová asociace Číny, jenž vyjádřila velké rozhořčení a zklamání. V reakci na to se od Özilova příspěvku distancoval na čínské sociální síti samotný klub, jenž sám sebe označil za apolitický: „Jde pouze o Özilův osobní názor. Jako klub zastává Arsenal názor, že se nikdy nemá zaplétat do politiky.“ Čínské ministerstvo zahraničí pak označilo Özila za zmanipulovaného falešnými zprávami.

Otázkou jest, zda-li je Arsenal natolik zbabělý, anebo i zde platí pravidlo, že peníze jsou až na prvním místě. Dá se ale spíše předpokládat druhá varianta, neboť čínský trh je pro celou Premier League a kluby v ní tím nejdůležitějším ze všech zahraničních trhů. Londýnský celek tak mohlo zabolet, když Číňané na truc a protest proti Özilovi vysílali v televizi zápas Wolves s Tottenhamem namísto šlágru v podobě Manchesteru City a Arsenalu, který byl původně na programu.

Nyní válka Özila s Čínou došla do dalšího bodu. Společnosti NetEase, která v Číně provozuje fotbalovou hru PES 2020 a její mobilní variantu, je distancování klubu málo. Proto v ní čínští fanoušci této hry Mesuta Özila již neuvidí. Byl vymazán ze tří posledních ročníků. „Tento komentář ranil city čínských fanoušků a znesvětil sportovního ducha lásky a míru. Nerozumíme tomu, ale nebudeme to akceptovat ani odpouštět,“ zní jejich odůvodnění.

Ve sportovním světě se však nejedná o první problémy s Čínou. Nicméně vždy nakonec sportovec, jenž vyjádřil svůj názor, byl nějak potrestán či donucen se sám omluvit a svůj případný příspěvek stáhnout. Z bohatství Číny se totiž může každý nabažit, a tak budou raději nadnárodní korporace, vlády i sportovní organizace raději držet jazyk za zuby. Hlavně, aby z toho byly peníze. Proto si zaslouží Mesut Özil a každý, kdo se angažuje, pouze slova obdivu a chvály.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.