Spojte se s námi


Fortuna liga

Pohledem Viktoriána: Slavia je o kus dál a titul si zaslouží, ale poklona patří také Plzni a trenéru Vrbovi

Publikováno

dne

Slavia dokázala porazit Viktorii Plzeň 3:1 díky skvělému závěru, na čele tabulky odskočila o pět bodů a tři kola před koncem nejspíše udělala zásadní krok k titulu. K jistotě jí stačí uhrát čtyři body. Plzeň v Edenu dlouho držela bezbrankový stav, i když „sešívaní“ měli převahu, ale poté přišla rychlá gólová smršť. Nejprve se trefil Masopust, poté z penalty zvyšoval Souček a na 3:0 dával Traoré. V nastavení skóre krásnou ranou pouze korigoval Kovařík. V tradičním blogu Pohledem Viktoriána zápas rozeberu. 

Zdroj: fcviktoria.cz

Již před utkáním trenér Vrba musel řešit problém v sestavě – kvůli zranění pořád chyběl Hubník. Naštěstí se uzdravil Procházka, takže alespoň jeden ze dvou pilířů, kteří vynechali první zápas nadstavby proti Jablonci, byl k dispozici. V bráně samozřejmě začal Hruška, v obraně zprava nastoupili Řezník, Hejda, Brabec, Limberský, střed pole obsadili Hrošovský s Procházkou, na podhrotu naskočil Hořava, na křídlech začali Kayamba s Kopicem a na hrotu se bil Beauguel.

Kouč Vrba v sestavě víceméně nic nepokazil, ale že by se někdo svým výkonem vymykal, to také ne. Osobně bych to nejspíše složil stejně. Slavisté v první půli získali převahu ve středu pole, lépe se nabízeli, kombinovali a v držení míče dominovali, ale prakticky si ze hry nevypracovali jedinou šanci. Jediné příležitosti vzešly ze standardní situace. Ani viktoriáni se nedostali k žádné vážnější střele a prakticky ani k souvislejší akci na polovině „sešívaných“.

Druhá půle začala úplně stejně, jen s tím rozdílem, že hosté hráli daleko aktivněji a výš napadali rozehrávku. I tak se však prakticky do 70. minuty nedostali k ohrožení Kolářovy branky. „Sešívaným“ k brankové příležitosti chyběla lepší finální přihrávka. Když šli po zaváhání Kayamby tři na jednoho, tak akci lidově řečeno „zadrbali“. 

A v 70. minutě to přišlo. Klasickou akci začal Hrošovský perfektním pasem na nabíhajícího Řezníka, jenž z jedničky poslal balon před bránu, kde číhal Kovařík. Ovšem střídající křídelník z malého vápna trefil pouze tyč. O chvíli později vyslal míč do vápna Procházka, ale Beauguel z poměrně těžké pozice neusměrnil balon mezi tři tyče.

Šlo o jediné dvě šance Plzně, ale o to větší. V tu chvíli se zápas lámal. Slávisté často kazili a neměli míč pod kontrolou, za to viktoriáni poprvé v utkání cítili půdu pod nohama a dostávali se ke klasickým kombinacím. Avšak svou desetiminutovku nepřetavili v gól a přišla slávistická smršť. Nejprve skvěle sehráli akci přes Coufala, na jejíž konci byl Masopust, poté se trefil Souček z penalty a na 3:0 zvyšoval Traoré po rychlém brejku. Kovařík krásnou střelou v závěru jen korigoval skóre.

Slavia vyhrála zaslouženě, většinu zápasu kontrolovala hru a byla nebezpečnější. Je dál než všechny celky v lize. Dá se říct, že je zázrak, že se Plzeň v boji o titul držela až do 81. minuty druhého kola nadstavby. Protože s takovým rozpočtem, sehraným týmem a hráči by „sešívaní“ měli Viktorii přejíždět na plné čáře.

Ti, co nadávají po každé sebemenší chybičce rozhodčího ve prospěch Západočechů, tentokrát zůstali ukrytí v noře, i když v závěru se udály pořádně sporné momenty. Zřejmě bych pískl penaltu po držení Brabce, když si vzpomenu, po jakém kontaktu dostala Slavia možnost zahrávání pokutového kopu na Bohemians. Více než sporná byla penalta na 2:0, kdy byl před zahráním rukou strčen Limberský. Podle mě opět faul slávisty, tentokrát Škody. VAR i sudí Zelinka situace vyhodnotili pro domácí.

Tak nic, s titulem to letos nevyjde. Musím pogratulovat Slavii, za celou sezonu si to zaslouží. Ale díky hráčům, vedení a lidem v klubu, že se do poslední chvíle drželi v závěsu za nejopěvovanějším týmem dekády. Speciální poklona patří Pavlu Vrbovi. V nejméně vhodnou chvíli se mu zranil nejlepší hráč a druhý tahoun Kopic, i tak uhrál třetí místo ve skupině Evropské ligy, držel se na čele v lize a boj o titul udělal ještě dramatickým. 

Ve hře je stále devět bodů, ale podle analytiky je na 97 procent rozhodnuto. Slavia čtyři body téměř určitě uhraje, zároveň by bylo velkým překvapením, kdyby Hubník a spol. uhráli plný počet bodů…

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.