Spojte se s námi


Fortuna liga

Varianty sestav Sparty s Dočkalem: kde by mohl Ščasný využít novou posilu?

Publikováno

dne

Vytoužený návrat Bořka Dočkala se Spartě podařilo zrealizovat prakticky zdarma. Kapitán České reprezentace přinese do hry větší kreativitu, lepší řešení finálních situací či přirozenou pozici lídra. Jak by mohla vypadat sestava Sparty po příchodu zvučné posily?

Zdroj: sparta.cz

VARIANTA 4-2-3-1 S KANGOU NA STŘEDNÍM ZÁLOŽNÍKU

Varianta s Dočkalem i Kangou uprostřed

K této sestavě se trenér Zdeněk Ščasný uchýlí nejpravděpodobněji. Dočkal je nejsilnější na podhrotu, odkud může nejlépe využít své kreativní vlastnosti. Zároveň si nemusí tolik vypomáhat rychlostně, kterou již ve třiceti letech nevyniká, a přihrávkou může využít jak oba křídelníky, tak hrotového útočníka.

Při rozehrávce bude blízko k balonu Guélor Kanga, na jehož přítomnosti stojí rozjezd útoků Letenských. Problém rozestavení 4-2-3-1 s Dočkalem na podhrotu a Kangou na středním záložníku se skýtá v obranné fázi. Dočkal nikdy nevynikal v presinku ani ve vyplňování prostorů, což by mohl být velký problém ve spojení s Kangou na pozici hráče číslo „osm“.

Gabonský záložník se již na podzim často nestačil vracet a zůstával tak volný nejnebezpečnější prostor ve středu hřiště. Ve formaci 4-2-3-1 s Kangou i Dočkalem uprostřed by navíc pouze na lavičce museli zůstat minimálně dva ze silné středové trojice Frýdek, Hašek a Sáček, což je až příliš velký luxus.

VARIANTA 4-2-3-1 S DOČKALEM NA KŘÍDLE

Varianta s Dočkalem na křídle

I toto řešení může Ščasný využít. Letenští by se nemuseli obávat nevyváženosti v obraně, avšak Dočkalovi není pozice na křídle vlastní. I pokud by se stahoval a jeho místo by v ofenzivě vyplnil pravý bek Ondřej Zahustel, nedokáže dostatečně využít své kreativní vlastnosti.

Z křídla musí být hráč rychlý a kvalitní v soubojích jeden na jednoho, což se o bývalém středopolaři Slavie říct nedá. Přichází také o možnost využití své kreativity, jelikož je z lajny odkázán pouze na pasy doprostřed, nemá takový výběr jako uprostřed.

VARIANTA 4-4-2 S DOČKALEM NA KŘÍDLE

Varianta 4-4-2

Bylo by překvapením, kdyby se Ščasný rozhodl o znovupoužívání formace 4-4-2, ale i tato varianta přichází v úvahu. Ovšem má několik nevýhod. Zaprvé: Kanga by obsadil pozici klasického středopolaře ve dvojice s jedním defenzivním záložníkem, takže by se objevily problémy v obranné fázi a na lavičce by nejspíše musel zůstat jak Sáček, tak Hašek.

Zadruhé: Dočkal by se nacházel na křídle, což není ideální kvůli již dříve zmíněným důvodům. Zatřetí: Spartě chybí druhý vysoce kvalitní útočník. Tetteh by obsadil jedno místo na hrotu, jenže koho vedle něj? Hložek i Drchal do patřičné kvality možná teprve dorostou a Kadlec ani Pulkrab nedosahují patřičné úrovně.

VARIANTA 3-5-2

Varianta 3-5-2

Pro toto rozestavení platí to stejné co pro 4-4-2. Letenští v přípravy i v lize používají formaci 4-2-3-1, a proto je nepravděpodobná změna herního schématu. Svoje oblíbené rozestavení se třemi stopery Ščasný zkoušel na podzim, ale po prohrách v Olomouci a v Plzni od něj ustoupil. Do formace 3-5-2 stejně jako do 4-4-2 chybí útočník a nestabilní by byla záloha s Kangou, navíc nezbude prostor pro křídla a beci nejsou dostatečně kvalitní, aby pokryli potřebnou část hřiště.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.