Spojte se s námi


Fotbal

Připravte se! Peklo ve Francii začíná, lidé v ulicích se bojí o svoji bezpečnost

Už dnes nás čeká velmi očekávané semifinále mistrovství světa v Kataru mezi Francií a překvapením turnaje Marokem. Na zápas už se jistě těší také fanoušci obou zemí, klidnou atmosféru mezi oběma tábory ale nečekejte.

Publikováno

dne

Už dnes nás čeká velmi očekávané semifinále mistrovství světa v Kataru mezi Francií a překvapením turnaje Marokem. Na zápas už se jistě těší také fanoušci obou zemí, klidnou atmosféru mezi oběma tábory ale nečekejte. Zejména obyvatelé velkých měst ve Francii, kde jsou velmi početné komunity Maročanů, se obávají, že večer nastane v ulicích peklo.

Jakmile zazní závěrečný hvizd na hřišti v Kataru, jsme zvyklí na to, že hráči i fanoušci poklidně opustí stadion, ať už jako poražení nebo jako vítězové. Pro některé fanoušky, kteří zápasy sledují v zemích, kde žijí, jde ale v tu chvíli fotbal stranou.

Na řadu se dostává temná stránka fotbalu. Rozmlácené výlohy, rabování, zapálená auta. Ano i to se bohužel ve stínu běžícího mistrovství světa děje. Nyní přichází na řadu utkání, které může být rozbuškou pro chuligánství a kriminální činnost.

Napjatá historie

Zápas Francie s Marokem. Obě země spojuje velmi dlouhá historie, ve které bylo Maroko okupovanou kolonií francouzského režimu. Maroko muselo dlouhou dobu bojovat o svou nezávislost, kterou Francouzi potlačovali zabíjením civilistů.

Po roce 1955, kdy se Maroko dočkalo nezávislosti, se vztahy na dlouho urovnaly. Francouzi jsou v zemi stále velmi aktivní, jsou největšími přímými zahraničními investory v zemi, navíc je v severoafrické zemi klíčové školství, kdy střední i vyšší třída posílá své děti do francouzských škol.

V zemi mluví až 33 % obyvatel francouzsky. Napětí ale znovu po letech roste. Marocká vláda už nějakou dobu volá po nahrazení koloniálního jazyka angličtinou, Francie naopak v posledních letech odepírá vstupní víza marockým migrantům.

Marocká komunita ve Francii

Zásadní je ale hlavně to, že ve Francii žije více než 1,5 milionu lidí marockého původu. Jde tak o jednoznačně největší diasporu tohoto národa na světě. Narodili se tu například Sofiane Boufal nebo trenér Walid Regragui.

A právě velký počet Maročanů ve Francii momentálně představuje obrovskou bezpečnostní hrozbu. Příkladem jsou nepokoje v Belgii po zápasech Maroka v základní skupině.

Nepokoje v Evropě

Fanoušci rabovali, zapalovali auta, bylo jedno jestli Maroko zrovna vyhrálo nebo ne. Lidé si podle belgických médií vybíjí svoji frustraci a k násilí je vede také to, že při utkáních je v rizikových čtvrtích mnohonásobně větší počet policistů.

Nebylo to ale jen v Belgii. Smyslu zbavené chuligány hlásí také v Itálii nebo ve Španělsku. Doslova peklo vypuklo v okamžiku, kdy Francie i Maroko vyhráli své čtvrtfinálové zápasy. V ulicích Paříže vypukl obrovský chaos.

Fanoušci obou zemí se v tu chvíli ještě „radovali“ pospolu. Nejvíce to odnesla Avenue de Friedland, kde lidé rozbíjeli výlohy a zapalovali cizí majetek. Několik desítek policistů bylo zraněno, jeden dokonce utrpěl vážné popáleniny.

Konflikt, který nelze odvrátit

Nyní ale chuligáni z obou zemí budou stát proti sobě. V zápase dvou odlišných ale přece svým způsobem propojených kultur. Nenávist mezi oběma tábory podněcují také někteří politici a připravují tak velmi nebezpečné prostředí večerního utkání.

Obyvatelé i policisté po celé zemi, hlavně pak ve větších městech doufají, že nepokoje nebudou příliš velké a brutální. Všichni jsou si ale dopředu jistí, že k nim dojde. V ulicích totiž večer vypukne peklo a je jedno, jakým výsledkem zápas skončí.

Zdroje: The Guardian, ESPN, DW

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.