Spojte se s námi


Hokej

Analýza: poctivý dříč Vítek Vaněček má před sebou novou výzvu v kariéře. Naváže na předchozí sezónu?

Být brankářem je v kolektivním sportu doslova poslání. Naše dva nejpopulárnější sporty pravidelně zastupují muži s rukavicemi a v dresech. Bude Vítek Vaněček druhou chobotnicí v bráně, jako byl slavný Lev Jašin ve fotbale?

Publikováno

dne

Být brankářem je v kolektivním sportu doslova poslání. Naše dva nejpopulárnější sporty pravidelně zastupují muži s rukavicemi a v dresech. Vítek Vaněček byl loni 6 nejlepším nováčkem NHL, zopakuje svou debutovou sezónu?

Ačkoliv se do NHL dostala pěkná řádka gólmanů české brankářské školy, v posledních letech zažíváme menší útlum jasných jedniček. Mladí hokejisté mají mnoho možností, kde rozvíjet své schopnosti.

I v případě draftu mohou působit v domácích soutěžích, v Rusku, Švédsku a Finsku. Někteří se rozhodnou zkusit štěstí skrze kanadské juniorky nebo AHL. Vítek Vaněček má šanci stát se další takovou českou jedničkou v brance.

Průkopníkem byl stříbrný olympionik a nositel několika medailí z MS a titulů s Duklou Praha Jiří Crha, který emigroval za svým snem do USA.

Následovala pětice fenomenálních brankářů, kterou tvořili Dominik Hašek, Roman Turek, Milan Hnilička, Roman Čechmánek a Tomáš Vokoun. Poté se v NHL prosadili Ondřej Pavelec, Petr Mrázek a Michal Neuvirth.

Velmi dobrý přechod měli mezi hokejovou smetánku Pavel Francouz a David Rittich. Mladé naděje zastupuje Daniel Vladař, Josef Kořenář a Lukáš Dostál.

Vaněček byl při své debutové sezóně v NHL neskutečný. I přes pozici dvojky se rychle adaptoval do základní sestavy. Byť trenéři ukázali na startu prstem na Samsonova. Washington se rozhodl dát příležitost po vítězi Stanley Cupu a klubové legendě Bradenovi Holtbymu duu mladíků Samsosov, Vaněček.

Vítek se postupně zlepšoval, ze 37 zápasů přispěl k 21 výhrám, přidal několik nul. V play off se bohužel zranil hned v prvním zápase, načež Boston Bruins vyhrál celou sérii jasně 4:1 na zápasy.

Jeho cesta vedla nejprve přes rodný Havlíčkův Brod, následoval přestup do Liberce. V roce 2014 si jej vybral Washington na 39. místě draftu. Capitals se rozhodli mu dát pravidelně prostor na farmě, v Hershey Bears, zde chytal pravidelně přes 30 zápasů za sezónu. Dvakrát se zúčastnil MSJ do 20 let. Loni si vysloužil místo v A týmu.

Jeho míry jsou 184 centimetrů a 82 kilogramů. Lapačku drží vlevo, jeho oblíbené číslo je 41. V lednu mu bude 26 let, dostává se tak do výborného věku. Před pár dny si jej vybral v expanzním draftu nováček Seattle Kraken. Poctivě čekal na svou šanci a nyní měl nakročeno k dalšímu milníku.

To už ale neplatí. Vítek byl ve čtvrtek ráno vyměněn zpátky do Washingtonu za volbu ve 2. kole draftu 2023. Seattle podepsal smlouvu s Philipphem Grubauerem. Vaněček měl podepsanou smlouvu na 3 roky.

Působiště mění i další čeští brankáři. Mrázek se stěhuje do Toronta, Rittich bude hrát za Nashville a Vladař to zkusí v Calgary.

Tento trade je hodně překvapivý, ale Vaněček se alespoň vrací do prostředí, které zná. Navíc jej chválí i takový střelec, jakým je Alexander Ovečkin. A to už něco znamená. Pokud mu vydrží forma, mohl by se objevit v nominaci na olympiádě v Pekingu. Dostává se do nejlepšího věku a jeho potenciál je znát. Držíme palce.

Zdroj: Wikipedia

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.