Spojte se s námi


Cyklistika

První triumf na Giru po 11 letech, Cofidis slaví zásluhou Lafaye

Další triumf jezdce z úniku. Vítězem kopcovité 8. etapy se stal Victor Lafay ze stáje Cofidis. 11 let, tak dlouho čekal tento tým na vítězství z Gira d’Italia a konečně se dočkal. Za ním dojeli jeho spolubojovníci z úniku.

Publikováno

dne

Další triumf jezdce z úniku. Vítězem kopcovité 8. etapy se stal Victor Lafay ze stáje Cofidis. 11 let, tak dlouho čekal tento tým na vítězství z Gira d’Italia a konečně se dočkal. Za ním dojeli jeho spolubojovníci z úniku. Druhý dojel Gavazzi, bronzovou příčku obsadil Němec Arndt. Peloton s favority se šetřil na těžkou nedělní etapu a dojel do cíle v poklidném tempu.

Zdroj: Pixabay

V 8. etapě na závodníky čekala nepříjemná, hornatá, etapa. Museli přejet horskou prémii 2. kategorie a krátké závěrečné stoupání.

Jestli někdo čekal nějakou aktivitu od jezdců na celkové pořadí, tak se zmýlil. Celý peloton usoudil, že bude lepší šetřit síly na nedělní horskou etapu, která bude daleko těžší.

To byla voda na mlýn pro únik. Vedoucí skupina toho využila a rychle svůj náskok zvyšovala. Jejich vedení rostlo a po polovině etapy bylo jasné, že si to rozdají o etapové prvenství mezi sebou.

Zbývaly 4 kilometry do cíle. Na čele byli dva závodníci (Campeanerts, Carboni). Zdálo se, že o vítězství si to rozdají tito dva. Zezadu je však dostihl Lafay a na drama bylo zaděláno. Ten byl nakonec také nejsilnější.

2 kilometry před cílem zaútočil a nikdo z jeho soupeřů nedokázal zareagovat. Francouz už své vedení nepustil a dojel si pro nejcennější vítězství kariéry. A taky pro první vítězství týmu Cofidis po 11 letech na Giro d’Italia.

Z půlminutovým odstupem za ním dojela dvojice Gavazzi, Arndt. Následovaly je další odpadlíci z úniku. A co peloton? Favorité tuto etapu opravdu vzali jako transportní a v poklidném duchu dojeli společně do cíle.

Věděli totiž, že 9. etapa bude vskutku pekelná. Jezdci nastoupají 3400 výškových metrů, čekají je 2 horské prémie (2. a 3. kategorie) a hlavně prudké 5 km stoupání s průměrem 5,8 %. Očekávejme totální cyklistiku. V neděli se skutečně ukáže, kdo z favoritů může pomýšlet na titul.

Výsledky 8. etapy:

1.Lafay 4:06:47, 2. Gavazzi +36, 3. Arndt +37, 4. Oliveira +41, 5. Carboni +44, 6. Goossens +58, 48. Hirt +5:18

Celkové pořadí:

1.Valter 31:10:53, 2. Evenepoel +11, 3. Bernal +16, 4. Vlasov +24, 5. Carthy +38, 6. Caruso +39, 44. Hirt +20:40.

Zdroj: Giro d’Italia

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.