Spojte se s námi


Fotbal

TOP 10 největších fotbalových stadionů světa

Napříč všemi světovými kontinenty bychom mohli najít nespočetné množství fotbalových stánků všeho druhu. Od těch nejmenších vesnických hřišť s kapacitou pro pár desítek diváků až po stadiony, kde se může sejít přes 100 tisíc fotbalových nadšenců.

Publikováno

dne

Napříč všemi světovými kontinenty bychom mohli najít nespočetné množství fotbalových stánků všeho druhu. Od těch nejmenších vesnických hřišť s kapacitou pro pár desítek diváků až po stadiony, kde se může sejít přes 100 tisíc fotbalových nadšenců. Pojďte se podívat na ty největší z nich.

500 Kč od Fortuny

Za kolik si zahraješ tolik dostaneš

Vsadit si
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

10. Estadio Santiago Bernabéu

(81 000 míst)

Tento věhlasný fotbalový pojem asi není třeba nikterak blíže představovat. Stadion, nacházející se ve španělském hlavním městě Madridu, je domovem proslule známého Realu Madrid a španělské fotbalové reprezentace.

První návštěvníci mohli jeho útroby poprvé zahlédnout v roce 1947. Za svého předsednictví jej nechal postavit bývalý hráč Bílého baletu Santiago Bernabéu a díky své kapacitě je druhým největším stadionem na Pyrenejském poloostrově.

Real Madrid By nikola_pu, CC BY-SA 3.0
Zdroj: Nikola_pu | CC BY-SA 3.0

Vsaďte si s bonusem a získejte 500 Kč zdarma

Vsadit si
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

9. Signal Iduna Park (81 400 míst)

Signal Iduna Park (dříve Westfalenstadion) je jedním z dalších nejproslulejších fotbalových stánků Evropy. Je domovem německé Borussie Dortmund a proslul díky skvělé a ohromující atmosféře, jenž jsou domácí fanoušci schopni vytvořit.

Signal Iduna Park hostil mistrovství světa ve fotbale v letech 1974 a 2006. Právě u příležitosti prvního mistrovství byl tento věhlasný stánek vybudován a v dubnu téhož roku také otevřen. Zajímavostí je, že drží bundesligový rekord v počtu občerstvovacích stanovišť, jichž má k dispozici 3 500.

Zdroj: CC BY-SA 3.0 de | Arne Müseler

8. Stadion Salt Lake (85 000 míst)

Stadion postavený v roce 1984 v indickém městě Kolkata se může pyšnit multifunkčním využitím i titulem největšího indického stadionu, jenž byl kdy postaven. Před renovací v roce 2011 měl dokonce kapacitu v hodnotě 120 tisíc míst.

Salt Lake Stadium je domovem pro kluby jako Mohammedan Sporting Club, Mohun Began FC, East Bengal a zároveň hostí zápasy domácí reprezentace. Před finálovým zápasem mistrovství světa U17 zde byla původní umělá tráva nahrazena tou přírodní.

Zdroj: Debnathsonu1996 – Own work, CC BY-SA 4.0

7. Stadion Borg El Arab (86 000 míst)

Stavba se nachází v egyptském městě Alexandria a je poměrně nová. Své první otevření mohla slavit v roce 2007. S kapacitou pro 86 000 lidí je největším stadionem Egypta a druhým největším na africkém kontinentu.

Zkonstruován byl ve středomořském letovisku Borg El Arab. Velmi se zde dbá jak na komfort fotbalistů, tak i fanoušků. Součástí stadionu je 32 restaurací. Pro hráče se zde zase nachází hotel s bazény a vlastní posilovnou.

Zdroj: Abdelrhman 1990 – Own work, CC BY 3.0

6. Bukit Jalil National Stadium

(87 411 míst)

Bukit Jalil National Stadium je domácím stadionem národního fotbalového týmu Malajsie. Nachází se ve zbohatlickém městě Kuala Lumpur a své brány pro veřejnost poprvé otevřel v roce 1998. Konkrétně stojí v oblasti National Sports Complex.

Na výstavbu byla potřeba částka ve výši 4 miliardy 240 milionů Kč. Jedná se o jeden z nejhezčích a nejvěhlasnějších fotbalových stánků jihovýchodní Asie.

Zdroj: Flickr – Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

5. The Estadio Azteca Stadium

(87 523 míst)

Jedná se o velmi výjimečnou záležitost, neboť stadion hostil jako jediný na světě 2 finálové zápasy mistrovství světa v letech 1970 a 1986. S kapacitou 87 523 míst na sezení je největším stadionem v Mexiku. Domácí zápasy zde hraje mexická reprezentace a Club América.

Nachází se v hlavním městě Mexika v Mexico City. Při budování této masivní konstrukce byla spotřebována částka ve výši 280 milionů amerických dolarů. Kromě fotbalových zápasů se zde konalo také několik politických a náboženských událostí.

Zdroj: Pinjm2000 – Own work, CC BY-SA 4.0

500Kč zdarma s promo kódem: BIGPROMOCZ

dalších 3000Kč za vklad + free spiny

VYUŽÍT PROMO KÓD
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

4. Wembley Stadium (90 000 míst)

Wembley stadium je chrámem anglického fotbalu už více jak jednu dekádu. Stadion je ve vlastnictví Football Association (the FA) a s kapacitou 90 000 míst je největším v Anglii a zároveň druhým největším napříč fotbalovou Evropou.

Nové Wembley bylo opět otevřeno v roce 2007 a na jeho výstavbu bylo potřeba přes 950 milionů liber. Většinou hostí velmi důležitá fotbalová klání, včetně finálových zápasů Ligy mistrů z let 2011 a 2013 a veškerých finálových duelů v rámci FA Cupu. Své domácí zápasy zde navíc hraje anglická reprezentace.

Zdroj: Flickr CC BY-ND 2.0

3. FNB Stadium (94 700 míst)

FNB Stadium, vybudovaný v hlavním městě Jihoafrické republiky Johannesburgu, se pyšní titulem největšího stadionu Afriky. Je domovem týmu Kaizer Chiefs FC z jihoafrické Premier Soccer League a hostí klíčové duely domácí reprezentace. Otevřen byl v roce 1989.

V roce 1990 byl vybrán jako platforma pro řeč Nelsona Mandely hned poté, co byl propuštěn z vězení. Stánek je známý také díky Mistrovství světa 2010, kdy se právě zde hrálo finále. Před rekonstrukcí pro mistrovství světa disponoval kapacitou „pouhých“ 80 000 míst.

Zdroj: Flickr CC BY-SA 2.0

2. Camp Nou (99 300 míst)

Největší evropský stadion, domov katalánského klubu FC Barcelona, který byl otevřen v roce 1957. Camp Nou znamená ve španělštině „nové hřiště“ a řádí se na 2. pozici světa, co se kapacity stadionů týče.

Stavba trvala přes tři roky a stála 288 milionů španělských peset, což je dnes v přepočtu nějakých 58 milionů korun. Jeho kapacita stále roste a po rekonstrukci by zde mělo být k dispozici až 105 000 míst. Camp Nou hostilo pár finálových zápasů Ligy mistrů.

Zdroj: Thingstodoinbarcelona – Own work, CC BY-SA 4.0

1. Stadion 1. máje Rungrado

(114 000 míst)

Tento fakt by vás zřejmě mohl trochu překvapit. Korejská lidově demokratická republika není známa zrovna díky sportu, ale především díky negativním politickým zprávám. I přes tyto okolnosti je největší stadion planety postaven právě zde, v hlavním městě Pchjongjang.

Poprvé byl otevřen v roce 1989 a jeho oficiální kapacita je až neuvěřitelných 150 000 diváků, míst pro sezení tu je ovšem „jen“ 114 000. Stadion je víceúčelový. Kromě fotbalových zápasů zde severokorejská vláda často organizuje masivní vystoupení na počest festivalu Arirang.

Zdroj: Views from Yanggakdo International Hotel:, CC BY-SA 3.0

Zdroje: Football Stadiums, Total Football Analysis

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.