Spojte se s námi


Fortuna liga

Plzeň vs. Pardubice: Proč obě sporné situace skončily gólem a ne ofsajdem?

V 15. kole Fortuna ligy porazila Plzeň po nepřesvědčivém výkonu Pardubice 2:0, oběma gólům ale předcházely sporné situace, které musel řešit VAR. Obě dvě situace zaváněly ofsajdem, ale góly byly nakonec uznány.

Publikováno

dne

V 15. kole Fortuna ligy porazila Plzeň po nepřesvědčivém výkonu Pardubice 2:0, oběma gólům ale předcházely sporné situace, které musel řešit VAR. Obě dvě situace zaváněly ofsajdem, ale góly byly nakonec uznány.

Zdroj: fcviktoria.cz

Komise rozhodčích rozhodla, že obě situace byly vyřešeny správně, otázkou ale zůstává, jestli všichni fanoušci přesně vědí, proč tomu tak je. Zkusíme se na to společně podívat laickým okem a vysvětlit si to.

První velice sporným momentem byla branka v 78. minutě, kterou vstřelil domácí Havel. Pavel Bucha chtěl prostrčit míč na spoluhráče Matějku, před ním ovšem zahrál míč hostující obránce, k jeho smůle se ale odrazil k Havlovi a ten skóroval.

Asistent odmával ofsajd, situaci pak zkoumal VAR i hlavní rozhodčí u obrazovky a branku správně uznali. Proč? Jednoduše řečeno, hostující hráč měl snahu předskočit protihráče a vědomě míč zasáhl, jedná se tedy o vědomé hraní obránce, můžeme to také nazývat úmyslnou tečí, tudíž musela být branka dle pravidel správně uznána.

Pokud by Bucha přihrával a míč by se o obránce otřel nebo odrazil, ale bez jeho zjevného úmyslu, musel by být odmáván ofsajd, v tomto případě ale bohužel pro Pardubice branka platit musela. Rozhodčí si za vyhodnocení této situace určitě zaslouží palec nahoru.

Detail zápasu FC Viktoria Plzeň – FK Pardubice | FORTUNA:LIGA

Situace z 93. minuty také nebyla jednoduchá, ale oproti té první byla přece jenom jednoznačnější. Ze strany šel centrovaný míč do vápna, kde se nacházel Ondrášek a Bucha. První zmiňovaný se nacházel v ofsajdové pozici, ale jelikož se aktivně do hry nezapojil ani ji nijak neovlivnil, nemohl být tedy v ofsajdu.

Musíme brát v úvahu, že ofsajdová pozice není ofsajd a to se přesně ukázalo v tomto případě. Ondrášek jen pokračoval ve směru běhu, tudíž nikoho nemohl ovlivnit a Bucha už měl snadnou práci a vsítil branku. I v této situaci rozhodčí vše vyhodnotili správně a dle pravidel branku uznali. Opět zasloužená pochvala směrem k rozhodčím, kteří celý zápas zvládli výborně.

Použité zdroje: fortunaliga.cz, Fotbal.cz

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.