Spojte se s námi


Bundesliga

Robert Lewandowski získal Zlatý míč. Polskou Złotu Piłku

Nejprestižnější fotbalová anketa Zlatý míč, kterou od roku 1956 vyhlašuje francouzský časopis France Football, letos vinou koronovirové krize odpočívá. Velkou naději na korunovaci měl polský kanonýr Robert Lewandowski a nakonec se jí dočkal. V rodném Polsku. Nezískal tak Ballon d´Or, ale Złotu Piłku.

Publikováno

dne

Nejprestižnější fotbalová anketa Zlatý míč, kterou od roku 1956 vyhlašuje francouzský časopis France Football, letos vinou koronovirové krize odpočívá. Velkou naději na korunovaci měl polský kanonýr Robert Lewandowski a nakonec se jí dočkal. V rodném Polsku. Nezískal tak Ballon d´Or, ale Złotu Piłku.

Bayern Mnichov Robert Lewandowski By Football.ua, CC BY-SA 3.0
Zdroj: Football.ua | CC BY-SA 3.0

Iniciativy se chopil polský fotbalový portál goal.pl a oslovil voliče tradiční francouzské ankety, zda by neposlali svůj hlas dle toho, jak by se vyjádřili, kdyby France Football nejlepšího fotbalistu světa vyhlašoval. Přesvědčil čtyřicet respondentů ze všech kontinentů, za Českou republiku se zúčastnil oprávněný volič tradiční ankety Ruik.cz.

„Myslíme si, že Robert by měl velkou naději na zisk Zlatého míče. Proto vás, voliče, oslovujeme, zda byste se nezúčastnili naší náhradní ankety,“ zaslal prosbu Wojciech Demusiak, editor portálu goal.pl. Nebyl důvod nevyhovět, pět vybraných bylo do Polska zasláno.  

Robert Lewandowski zvítězil naprosto přesvědčivě, jen dva hlasující ho nedali na první místo. Litevskému novináři se víc líbil jeho spoluhráč z Bayernu Mnichov záložník Serge Gnabry, odborník z Makau nalezl dokonce dva lepší, zlato podle něj měl brát portugalský sypač gólů Cristiano Ronaldo, stříbro egyptský rychlík Mohamed Salah. Druhého v pořadí populární Lewy, jak mu polští kibici říkají, předstihl o více než sto bodů. Tomu se říká dominance.

Polský internacionál by byl v anketě Zlatý míč velkým favoritem a jen těžko by mu pocta unikla. Jasně dominoval v evropské anketě německého časopisu Kicker Best Player UEFA, za ním s velkým bodovým odstupem skončili belgický záložník Kevin De Bruyne ve službách anglického Manchesteru City a brankář Manuel Neuer, kolega z bavorského klubu.

Zlatého míče se nakonec dočkal. Byť jen v podobě polské náhražky.

Pořadí v anketě

1. Robert Lewandowski – 197

2. Kevin De Bruyne – 68

3. Cristiano Ronaldo – 53

4. Lionel Messi – 45

5. Mauel Neuer – 43

Český hlas  

1. Robert Lewandowski (Polsko, Bayern Mnichov)

2. Kylian Mbappé (Francie, Paris St.Germain)

3. Kevin De Bruyne (Belgie, Manchester City)

4. Manuel Neuer (Německo, Bayern Mnichov)

5. Neymar (Brazílie, Paris St.Germain)

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.