Spojte se s námi


Fortuna liga

Přijde Sigma Olomouc o další klíčové hráče v průběhu sezóny?

Sigma Olomouc se po 8. kole Fortuna ligy dostala na krásné 3. místo a pouze jeden bod ztrácí na druhou Spartu. Sigma má právo pomýšlet na evropské poháry.

Publikováno

dne

Sigma Olomouc se po 8. kole Fortuna ligy dostala na krásné 3. místo a pouze jeden bod ztrácí na druhou Spartu. Sigma má právo pomýšlet na evropské poháry, ale musím vyřešit problém s jejími hráči, protože 10 končí po této sezóně smlouva. Jak Sigma situaci vyřeší, pokud s ní hráči nebudou chtít podepsat novou smlouvu?

Zdroj: sigmafotbal.cz

V minulé sezóně Fortuna ligy hrála Sigma pouze skupiny o záchranu. Sezónu se snažila vylepšit úspěchem v poháru, ale nestačila v semifinále doma na Liberec a prohrála 1:2. Fanoušci Sigmy si v průběhu sezóny přáli odvolání trenéra Radoslava Látala.

50letý kouč však olomoucký celek, kterému se v letošní sezóně bodově daří a po 8 kolech Fortuna ligy se dostal na 3. místo, stále trénuje. Jeden bod má Sigma náskok na Viktorii Plzeň a pouze jeden bod ztrácí na druhou Spartu.

Díky aktuálnímu umístění v lize tak může pomýšlet na evropské poháry, které probíhají podruhé za sebou bez účasti Sigmy.

Na začátku října odešel stoper Václav Jemelka do belgického OH Leuven na hostování s opcí, která bude nejspíše uplatněna. Jemelka byl klíčový hráč Sigmy, ale je pravděpodobné, že v zimním přestupovém období odejdou další klíčoví hráči.

Po aktuální sezóně končí smlouva hned deseti hráčům a pokud nepodepíšou novou smlouvu, tak je v zimním přestupovém období poslední možnost, jak hráče zpeněžit.

Olomouc s největší pravděpodobností přijde o dva klíčové a kreativní odchovance v záloze, a to o Davida Housku a Šimona Faltu. Sportovní ředitel Ladislav Minář se snaží již od dubna s hráči podepsat novou smlouvu, ale oba jí zamítli.

Oběma hráčům je již 27 let, celý fotbalový život strávili v Olomouci a chtějí si vyzkoušet zahraniční angažmá. Pokud si udrží aktuální formu, tak by jejich přestup do zahraničního klubu mohl vyjít, protože David Houska za 6 zápasů dokázal vstřelit 2 góly a Šimon Falta dal za 8 zápasů 2 góly a připsal si i 3 gólové asistence.

Pro Sigmu je škoda, že pokud hráče prodají přes zimní přestupové období, tak je prodají pod cenou. Například minulé zimní přestupové období odešel ze Sigmy Jakub Plšek do Puskás Akadémia za 15 miliónů korun, kdyby tak Sigmě někdo nabídl částku kolem 10 miliónů korun za Faltu nebo Housku, tak by neměla váhat a pustit je.

Vít Beneš, Martin Nešpor, Lukáš Greššák a Tomáš Zahradníček jsou další důležití hráči Sigmy, kterým končí smlouva. Pouze u Zahradníčka si myslím, že by mohl oblékat jiný dres.

Jeho situace je podobná jako u Falty s Houskou, protože je to taky odchovanec Sigmy z kvalitního ročníku 1993 a nehrál nikde jinde než za Olomouc. Jen není tak klíčový hráč jako Falta s Houskou a Sigma by ho dokázala nahradit.

Změna kádru by mu nejspíše herně prospěla, jako třeba Jiřímu Texlovi hostování v Opavě. Beneš, Nešpor a Greššák nejspíš podepíšou nové smlouvy, protože jim je již přes 30 let a v Sigmě patří mezi hráče, kteří jsou důležitými články základní sestavy.

Může se stát, že vedení se s hráči vzájemně nedohodne na podmínkách nové smlouvy nebo by hráči chtěli přeci jenom změnit svoje působiště a to by byla pro Sigmu další velká ztráta.

Dalšími hráči, kterým konči smlouva, jsou Michal Reichl, Jan Kotouč, Milan Kerbr a Jiří Texl, který hostuje v Opavě. Z těchto hráčů pouze Reichl odehrál alespoň jedno utkání aktuálního ročníku a místo Texla podle mě vybojoval talentovaný Kryštof Daněk, proto jsem toho názoru, že by je Sigma měla nechat odejít.

Mnoho hráčů odejde tak či tak a olomoucký celek by je mohl velmi snadno doplnit hráči z B týmu a dorostu. Mládež Sigmy je velmi kvalitní a je škoda, že trenér Látal mladým hráčům nedává tolik příležitosti.

Větší šanci by mohl dostat 19letý brankář Jakub Trefil, který v probíhajícím ročníku Fortuna ligy dvakrát seděl na lavičce. V obraně by mohl dostat šanci 20letý Jan David, který odehrál několik zápasů za Sigmu v přípravě, a 21letý Lukáš Neuer.

Do základní sestavy by se mohl dostat talentovaný 17letý Kryštof Daněk, který nastupuje do probíhající sezóny z lavičky. Zatím nastoupil do 4 utkání Fortuna ligy, ale dohromady v nich odehrál necelých 20 minut. Na křídle by mohl zabojovat další talentovaný 17letý Jáchym Šíp, který dostal šanci si pouze zahrát přípravná utkání za A tým Sigmy.

V záloze by mohl nastoupit syn Pavla Hapala Ondřej Hapal, kterému je 19 let a dostal šanci odehrát za A tým pouze přátelské zápasy.

Vyjmenoval jsem jen zlomek talentovaných hráčů Sigmy Olomouc, kteří si na pořádnou šanci u A týmu musí počkat. Naštěstí dveře do hlavního týmu zavřené nemají. Příkladem toho jsou 21letý odchovanci Mojmír Chytil, Ondřej Zmrzlý a Pavel Žifčák, kteří nastupují skoro do každého zápasu Fortuna ligy.

Zdroje: transfermarkt.com, sigmafotbal.cz

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.