Spojte se s námi


Ostatní

Neuvěřitelný příběh! 21letý mladík s Downovým syndromem zvládl náročný a dlouhý triatlonový závod

O fantastický a velice inspirativní příběh se postaral Chris Nikic! 21letý mladík s Downovým syndromem totiž dokázal úspěšně absolvovat dlouhý triatlonový závod.

Publikováno

dne

O fantastický a velice inspirativní příběh se postaral Chris Nikic! 21letý mladík s Downovým syndromem totiž dokázal úspěšně absolvovat dlouhý triatlonový závod.

Zdroj: newstotoday.com

Ironman je název jednoho ze série dlouhých triatlonových závodů. Pro jeho úspěšné dokončení je během 17 hodin nutné uplavat 3,86 kilometrů, dalších 180,25 km se musí ujet na kole a poté je ještě potřeba zvládnout uběhnout maraton, tedy 42,2 kilometrů.

Že je to extrémně náročné? Ano, ale Chris Nikic ukázal, že zvládnout to může každý. Jedná se totiž o 21letého mladíka s Downovým syndromem, který ještě před třemi lety neuběhl ani míli. Nyní jich zvládl nejen uběhnout rovnou přes 220 a to za neuvěřitelných 16 hodin, 46 minut a 9 sekund.

Stal se vůbec první osobou s Downovým syndromem, která se o zvládnutí závodu vůbec pokusila. To, že jej dokázala zvládnout, je pouze další úctyhodností navíc. Právem se tak Nikic dočkal oficiálního uznání od Guinness World Record.

A jak to vlastně celé vzniklo? O tom se rozpovídal hrdinův otec. Chris za sebou měl několik let polehávání a nejednu operaci, jeho otce tak napadlo, že by nebylo od věci dostat se do formy. Také zkritizoval, že byl dlouho nucen přijímat názor, že Chris potřebuje speciální přístup.

Napadlo jej tedy, že by se svým synem mohli začít trénovat triatlon. Mělo se jednat také o začlenění Chrise do společnosti. Jenže nebylo to jednoduché. Nikdo nevěděl, jak trénovat s někým, kdo má Downův syndrom. Ostatně i Chrisovi to úplně nevyhovovalo, jelikož všem musel vysvětlovat, že mu nemohou pořád říkat, co smí a co nesmí dělat.

První závod si Nikic vyzkoušel v roce 2019. Jednalo se o závod pro handicapované a Chris skončil poslední, to jej však neodradilo. Naopak. S otcem přijali filozofii, že každý den a každý trénink budou o 1 % lepší. To nyní nese své ovoce. Chris v klidu na kole ujede 160 kilometrů a evidentně je ve skvělé formě.

Ale co je nejdůležitější? „Že má teď partu kamarádů, je součástí triatlonové komunity. Víte, dřív ho nikdo třeba nepozval ani na oslavu,“ prohlásil jeho otec. A sám Chris vidí ještě jiné pozitivum: „Můžu inspirovat ostatní. Když děti uvidí, že něco dělám, tak třeba řeknou svým rodičům, že chtějí být jako já.“

Nyní navíc přemýšlí nad tím, jakou výzvu si dát pro rok 2021. Rozhodně ale bude zase o něco větší.

Zdroje: BBC, iRozhlas

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.