Spojte se s námi


Fortuna liga

Dva stejné zákroky a pokaždé jiné hodnocení. Rozhodují snad sudí podle velikosti klubů?

Publikováno

dne

Když byl vyloučen ve 25. kole v utkání Liberec – Slovácko obránce hostů Michal Kadlec za strčení do Jana Kuchty, tak se nikdo nepodivoval rozhodnutí hlavního rozhodčího Radka Dubravského. Obránce Slovácka měl udržet nervy na uzdě, i když byl před tímto svým neuváženým zákrokem možná vícekrát faulován. Byl to jednoznačně zkrat, za který následovalo správné vyloučení a trest zákazu na dvě další utkání.

Zdroj: fcslovacko.cz

Kdyby byl tento příběh u konce, tak by nebylo co řešit. Jenomže včera se hrál dlouho očekávaný duel Plzeň – Slavia a ke konci tohoto zápasu nastala situace, která byla ve své podstatě úplně stejná, jako v zápase Slovácko – Liberec, jen s tím rozdílem, že výsledek této situace byl diametrálně odlišný, než v předešlém utkání.

Po centru, který směřoval k šestnáctce Slavie došlo ke střetu domácího obránce Davida Zimy a hostujícího útočníka Tomáše Chorého. Ten dostal první žlutou kartu už v první minutě svého pobytu na hřišti, když přišel jako střídající hráč.

Plzeňský útočník má hodně kontroverzní pověst, ale při tomto střetu záleželo na tom, jak to hlavní rozhodčí Pavel Franěk posoudí. Ten ale zapískal faul mladého slávistického stopera a tím by to mělo být v pořádku. Viktoria Plzeň kopala přímý kop a hra pokračovala dále.

Jenomže mezi odpískáním faulu a rozehráním standardní situace se udála jedna věc, která určitě stojí za povšimnutí. Domácí kapitán Jan Bořil neudržel nervy na uzdě a strčil do plzeňského útočníka takovým způsobem, že upadl na zem.

Do detailu tatáž situace, jaká byla v Liberci, kde byl Michal Kadlec vyloučen a tím pádem by Jan Bořil měl být vyloučen také. Ovšem sudí Pavel Franěk mu udělil pouze žlutou kartu a hrálo se dále. Jistě se může říct, že dle Jana Bořila si to plzeňský útočník zasloužil, ale to samé může říct i Michal Kadlec.

Dokonce i komentátoři přímého přenosu televizní stanice O2 tuto situaci komentovali s tím, že slávistickému kapitánovi ujely nervy, jakoby se nic nestalo, dostal žlutou kartu a hrálo se dále. Jenže ono se stalo, Jan Bořil měl být vyloučen, protože to byla jasná červená karta, o tom není třeba diskutovat.

Komise rozhodčích bude nyní muset uznat, že sudí Pavel Franěk pochybil a měl kapitána Slavie vyloučit. Ovšem, co na to řekne fotbalové Slovácko, když je evidentně vidět, že se v naší Fortuna lize neměří stejným metrem?

Počkáme na vyjádření komise rozhodčích, ale ta by měla konstatovat, že Jan Bořil měl být po tomto napadení Tomáše Chorého vyloučen a nedostat jen žlutou kartu. Jenomže i po tomto prohlášení, které by mělo následovat, bude mít tým z Uherského Hradiště určitě ještě dlouhou dobu ve svých myšlenkách pocit velké nespravedlnosti.

Měřit by se všem mělo stejným metrem, jinak se český fotbal ze spodních pater kvality a úrovně evropského fotbalu rozhodně výše nedostane. Na druhou stranu si ale položme otázku, mají funkcionáři FAČRU vůbec zájem se z tohoto suterénu posunout výše, nebo jim to spíše tak vyhovuje?

Použité zdroje: 02 TV

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.