Spojte se s námi


Fortuna liga

Rozhodčí jsou boháči! V Česku si vydělají i 100 tisíc za měsíc

Publikováno

dne

Zajímá vás, kolik si vydělají čeští rozhodčí v první a druhé lize, kolik dostanou videoasistenti a na kolik si přijdou sudí v okresním přeboru? Vše najdete v následujících řádcích.

Dělat rozhodčího chce kuráž. Prakticky nikdy se vám nestane, že by fanoušci, hráči nebo trenéři byli s vaším výkonem stoprocentně spokojení. Spíše na vás všichni křičí a posílají do temných zákoutí či k plotnám. Je to tedy opravdu tak skvělý výdělek, že se to dá trpět?

V české nejvyšší soutěži si hlavní rozhodčí vydělá 25 tisíc korun hrubého za pouhý jeden zápas. Toto číslo je opravdu velmi pěkné, když si představíme, že medián mezd v ČR je 27 582 korun a sudí toho téměř dosáhnou za devadesát minut rozhodování.

Ti nejlepší čeští rozhodčí často odpískají i čtyři prvoligová utkání v měsíci, tudíž si přijdou na 100 tisíc korun. Celkem dobrá suma za šest hodin práce, nemyslíte? Za první měsíc nové sezony přišel kilián na účet třem rozhodčím (Pavlu Fraňkovi, Emanueli Markovi a Pavlu Julínkovi).

V loňské sezóně si nejvíce vydělal právě Pavel Franěk. Největší ligový „boháč“ odpískal 21 zápasů jako hlavní rozhodčí, což mu přineslo 525 tisíc korun. Dále rozhodoval ještě šestnáct utkání jako videoasistent rozhodčího a dvě jako asistent videoasistenta rozhodčího. Celkově tedy za loňský ročník vydělal 655 000 korun. Při přepočítání na dvanáct měsíců to vynáší 54 583 korun.

„Lajnový“ rozhodčí u prvoligového zápasu inkasuje 15 tisíc korun. Špatně se nemají ani videoasistenti rozhodčího. Ti si díky poměrně novému systému VAR vydělají 7 500 korun, což za sledování zápasu u obrazovky je dle mého názoru příjemná odměna.

V takzvaném VAR voze jsou další dva lidé. Asistent videoasistenta rozhodčích získá 5 000 korun za zápas, VAR Review Asistent 2,5 tisíce. Stejné odměny jsou i pro barážová utkání.

Druhá česká liga je také poměrně dobře zhodnocena. Hlavní sudí má zisk 15 000 korun, asistenti 8 000.

Třetí liga v České republice (ČFL a MSFL) už není tak pohádková a člověk se zde nemá šanci uživit. Hlavní rozhodčí dostává 3,5 tisíce korun a asistenti pouze 2 tisíce.

Divize patří ještě k těm dobře placeným. Zde si hobby rozhodčí přijdou na 2 tisíce, respektive jeden tisíc jako asistenti.

Hlavní rozhodčí v okresním přeboru (II. třídě) získávají 640 korun za zápas. Asistent zde inkasuje 440 Kč. Obě tyto sumy jsou (ne)překvapivě vyšší než ve třetí a čtvrté třídě. Tam sudí mají 540 a 355 korun.

Pokud vás zajímá, na kolik si přijde rozhodčí v první lize žen, v českém pohárů či kolik inkasuje sudí, který rozhodoval zápas vašeho syna, navštivte celý sazebník rozhodčích pro sezonu 2019/20 ze dne 14. 8. zde.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.