Spojte se s námi


Bundesliga

Speciální preview: Dotmund vyzve v Superpoháru Bayern. Kdo zvedne nad hlavu trofej pro vítěze?

Publikováno

dne

Již v sobotu započne v Německu nová sezona prvním soutěžním duelem. Dva týdny před začátkem Bundesligy se v rámci německého Superpoháru utká v Signal Iduna Parku Borussia Dortmund s Bayernem Mnichov. Bude se jednat o veliké utkání. I proto jsme si pro Vás připravili speciální preview, v němž nám budou na otázky odpovídat zástupci registrovaných československých fanklubů obou týmů. Za Schwarz-Gelbe Bienen, fanklub Dortmundu, to bude Ondřej Vašek, za Red Dogs, fanklub Bayernu Mnichov, Miroslav Klaban. 

Koláž Ruik Football

Letní pauza je konečně za námi. Jak se na zápas těšíte? Berete utkání v Superpoháru vážně, anebo je to z vašeho pohledu i přes jeho tradici spíše méně důležitá trofej?

Ondřej Vašek: Konečně je to za námi. Necelé tři měsíce bez soutěžního zápasu Borussie bylo těžké přetrpět. Na zápas se samozřejmě těším, jelikož to je první výjezd našeho fanklubu a moje první návštěva našeho svatostánku. Superpohár jako trofej je samozřejmě nejméně cenná trofej, kterou můžete v Německu získat, ale i tak svou hodnotu má. Bude se hrát i o sebevědomí do startu sezóny.

Je rozdíl začít novou sezónu porážkou před domácími fanoušky, nebo výhrou trofeje. Navíc proti takovému týmu jako je Bayern Mnichov. Nejsledovanější zápas v Německu, jeden z nejlepších na světě. Bude to boj až do konce. Nečekám, že by některý z týmů tento zápas bral méně cenně než jakýkoliv jiný ligový zápas. Ačkoliv je pravda, že o vstupenky právě na Superpohár není takový zájem, jako o vstupenky na Bundesligu.

Tomu já osobně moc nerozumím, protože jak jsem psal, čekám výborný zápas a velkou bitvu. Proto nechápu, že si někdo (při vší úctě k Freiburgu) vybere například bundesligový zápas Dortmund – Freiburg, než Superpohár Dortmund – Bayern.

Miroslav Klaban: Na Superpohár se určitě těší všichni příznivci Bundesligy a nejen oni. Zápasy mezi Bayernem a Dortmundem sleduje celý fotbalový svět. Je to souboj dvou rivalů, kde se při zápase nevypustí ani metr a pokaždé to má své kouzlo. Supercup sice nepatří mezi ty nejvýznamnější trofeje a v hierarchii patří až na ty nižší pozice. Na prvním místě je totiž vítězství v Lize mistrů, poté následuje vítězství v Bundeslize, pak vítězství v DFB Pokalu a až následně je na řadě Superpohár, ale jelikož hrajeme s Dortmundem tak v něm chceme uspět.

Představte si jako kdyby Sparta vypustila zápas se Slavii a teď si to mnohonásobně vynásobte, protože souboj mezi pražskými S by se řešil jen u nás, ale tento zápas bude řešit celý svět. Nejde tady totiž pouze jen o pohár, ale také o to, kdo bude mít v příštích několika měsících navrch. Do té doby než se rozhodne o vítězi v Bundeslize, popřípadě v německém poháru.

Mezi přáteli mám několik lidí, kteří fandí Dortmundu a pokud bychom prohráli, tak by mi to při každé příležitosti nezapomněli připomenout, případně si do mě rýpnout a takto by to bylo u všech příznivců Bayernu a Dortmundu po celém světě. Takže díky soupeři, který nás v Supercupu čeká, je to pro nás prestižní zápas a my ho chceme vyhrát.

Oba týmy před sezonou zajímavě posilovaly. Dortmund za poměrně nízké ceny získal Thorgana Hazarda, Nica Schulze, Juliana Brandta či Matse Hummelse. Navíc neodešel ani jeden klíčový hráč. Jak hodnotíte přestupové období Borussie?

Ondřej Vašek: Toto přestupové období je asi nejlepší za poslední léta. Řekl bych, že jsme byli nejlepší na trhu, ale nesmíme zapomenout na Juventus a Atlético Madrid. Tyto 3 týmy udělaly na přestupovém trhu nejlepší práci. Už v zimě byl oznámený přestup Christiana Pulišiče za 66 milionů euro. Na to, že prakticky celou sezónu, až na pár posledních zápasů, naskakoval jen z lavičky, to byl výborný prodej. Peníze za jednoho hráče jsme použili na koupení tří hráčů stejné, ne-li vyšší kvality, Hazarda, Brandta a Schulze.

To je prostě neuvěřitelná práce vedení, za což jim smekám klobouček. V tomto jsme absolutně nejlepší na světě. Celý svět by měl děkovat skautingu Borussie (smích), protože jejich práce je neskutečná. Minulou sezonu jsme doplatili na úzkou šířku kádru, když jsme při zranění klíčových hráčů byli takřka poloviční. Julian Brandt a Thorgan Hazard, oba dva nadprůměrní hráči ve svých bývalých klubech, jeden měl minulou sezónu 7 gólů a 11 asistencí, druhý 10 gólů a 10 asistencí.

Když k nim přidáme Jadona Sancha, tak máme 3 hráče, kteří měli 10 a víc asistencí minulou sezónu. Navíc oba dva můžou hrát jak na křídle, tak na ofenzivním záložníkovi. To nás minulou sezónu taky brzdilo, jelikož jsme za celou sezónu měli stále stejné rozestavení 4-2-3-1, takže na jaro nás už všichni měli přečtené a taky to tak dopadlo.

Nico Schulz, momentálně nejlepší levý bek Německa, taktéž výborná posila, jelikož na krajích musel hrávat záložník Wolf a Diallo (teď už hráč PSG), kterého chtěl Favre využívat na stoperovi. Teď je tu Mats Hummels. Cestovatel po trase Bayern -Dortmund. Hummels je přesně ten hráč, který nám minulou sezónu chyběl asi nejvíce. Lídr obrany a zkušený stoper, který bude řídit obranu a předá zkušenosti mladým nadějným stoperům. Nechápu některé fanoušky, kteří ho nechtějí přivítat zpět. Řekl, že doma je pro něj v Dortmundu, góly proti nám nikdy neslavil, tak nevidím jediný důvod, proč se k němu stavět jinak než například k Sahinovi nebo Kagawovi.

Ještě bych zmínil jednu posilu, kterou možná někteří ani nezaregistrovali. Mateu Morey, bývalý hráč druhého týmu Barcelony, se v přípravě ukázal v dobrém světle a určitě o něm ještě uslyšíme. Já osobně bych přivítal ještě hrotového útočníka. Götze je na hrotu poloviční, toho beru jako ofenzivního záložníka, Philipp je na odchodu a zůstává jenom Paco. Trenér Favre ale jasně řekl, že týmu věří, takže se není o čem dál bavit.

Miroslav Klaban: Dortmund minulou sezonu doplatil na nízkou kvalitu náhradníků na lavičce. Když se k tomu pak přidalo zranění Marca Reuse, tak následovala velká ztráta o bodový náskok a ztráta titulu. Ovšem poučili se z toho a letos kádr kvalitně doplnili a posty zdvojili. Takže jejich přestupovou politiku nelze hodnotit jinak než velice kladně. Jak Hazard, Brandt, tak Hummels přinesou do týmu velikou kvalitu. Hazard s Brandtem přinesou kvalitu do ofenzivy a Mats Hummels se Schulzem do zadních řad. Navíc Mats může hned naskočit do základu a stát se klíčovým hráčem, protože to je kvalitní hráč a má z Bundesligy zkušenosti jako málokterý jiný hráč.

Mrzí mě, že jsme o něj přišli , ale bylo to jeho rozhodnutí a vlastně se není ani čemu divit, že chtěl ve svém věku hrát pravidelně. Před koncem sezony přišel za Nikem Kovačem a chtěl vědět jakou roli bude hrát v příští sezoně po příchodech Lucase Hernándeze a Benjamina Pavarda. Niko Kovač mu na to odpověděl, že mu nemůže nic zaručit a nato Mats požádal o odchod. Tato informace sice vyplynula až po sezoně, ale musela se odehrát již před posledním domácím zápasem, protože na posledním zápasu při oslavách titulu Mats odešel od slavících spoluhráčů a šel si s námi, s každým, kdo jsme byli v kotli, plácnout a poděkovat. Teprve pak se připojil k ostatním spoluhráčům a oslavil titul. Takže věděl, že odchází.

To Bayern se musel smířit s odchodem legendárního dua Robbery, odešel i Hummels právě k sobotnímu sokovi. Naopak za nemalé peníze přišla obranná dvojice Pavard s Hernándezem. Náhrada za skvělé křídelníky však prozatím nedorazila. Dají se očekávat ještě nějaké příchody do Mnichova? Posílili Bavoři dostatečně?

Ondřej Vašek: Odchod Robberyho je pro Bayern velkou ztrátou. I když mají svůj věk, tak si myslím, že by ještě minimálně jednu sezónu byli přínosem. Hlavně proto, že Bayern má snad nejužší kádr v celé  Bundeslize, ne-li Evropě. Sedmnáct hráčů na takový velkoklub, který hraje Bundesligu, Ligu mistrů a DFB pokal, je strašně málo. Nejvíc zranitelný je Bayern na křídlech. Teď je to zrovna aktuální…Coman s Gnabrym se na Audi Cupu zranili (nevím jak moc je to vážné, ale počítejme, že v sobotu nebudou moci nastoupit).

Na pravé straně ještě může zaskočit Müller, ale na levé bude muset být mladý Davies, který v Bundeslize odehrál zatím jen pár minut, nebo Arp, což je spíš hrotový útočník. O tomto si každý dokáže udělat obrázek sám. Jestli chce Bayern pomýšlet na úspěch v Lize mistrů, bude muset přivést jedno, ne-li dvě křídla. Celé léto se mluví o Saném. Uvidíme, jak to dopadne, jestli to nevyjde a nestihnou jiné křídlo koupit, tak budu chápat ten vztek fanoušků na jejich vedení.

Bayernu se podařilo omladit obranu. Otázka je, jak to bude vypadat v reálu. Pavardovi se minulý rok povedlo Mistrovství světa, ale ve Stuttgartu neprožil zrovna vydařenou sezónu. O Hernándezovi toho moc neřeknu, jelikož La ligu nesleduji, ale myslím si, že 80 milionů eur se dalo investovat lépe. Z odchodu Hummelse do Borussie jsem samozřejmě nadšený. Z pohledu Bayernu bych to tak vesele neviděl. Nechají odejít svého druhého nejlepšího stopera jara k rivalovi v boji o titul a nechají si v týmu Boatenga, kterého se chtěli zbavit. Uvidíme, jak to celé dopadne.

Miroslav Klaban: S odchodem Robberyho se už počítalo. Spíše mě překvapil odchod Matse Hummelse. Všichni jsme očekávali odchod Boatenga a Sancheze, ale oba dva v týmu zůstali, i když chtěli odejít a Bayern se je snažil prodat. Nicméně, když se to nepodařilo tak vedení obrátilo a prohlásilo, že v klubu zůstanou.

Od začátku přestupového období jsme nepřivedli žádného hráče, když samozřejmě nepočítám hráče, kteří byli domluveni už dříve. Každý den čteme ságu o Saném z Manchester City do Bayernu a myslím si, že už to každého unavuje. Soustředíme se pouze na něj a ostatní hráči nám zatím unikají, jako například Nicolas Pepe, o kterého usiluje Arsenal. Naše přestupová politika je momentálně slabá a je to způsobeno zejména Salihamidzičem, kterému se moc nedaří na přestupovém trhu.

Na Audi Cupu jsem naší špatnou přestupovou politiku zrovna řešil se známým, který fandí Dortmundu. Říkal, že máme skvělý kádr, tak jsem mu řekl, že obrana a záloha je skvělá ale naše ofenzívní řada nemá doplnění a nastínil mu situaci, co bychom dělali, kdyby se nám současně zranili Gnabry, Coman a Lewandowski. Koho bychom tam dali? Nestačil jsem to ani doříct, a Gnabry se již kulhal ze hřiště se zraněním. Sklopil jsem hlavu a chytil jsem se za ní, na což on dodal: „Tak už vám to začíná.“

Takže jestli bych měl hodnotit naší přestupovou politiku v současné sezoně, tak je to zatím velký propadák. Hráči, kteří chtěli z týmu odejít, u nás zůstávají a nám se nedaří zdvojovat pozice. Minulou sezonu to začalo, když jsme nastoupili se sestavou na ročník 2018/2019 jen se třemi krajními obránci a letos to vygradovalo.

Oba celky za sebou mají zdařilou přípravu. Jak ji u svých favoritů hodnotíte? Jste spokojeni s tím, jak se v přípravných duelech týmy předvedly, nebo byly k vidění nějaké nedostatky?

Ondřej Vašek: Všechny předsezónní zápasy jsme vyhráli, takže výsledkově skvělá příprava. Herně jsem čekal, že budeme víc točit formace. Jen první zápas jsme hráli rozestavení 3-5-2, ostatní zápasy 4-2-3-1. Z tohoto jsem trošku zklamaný.

Nemůžu říct, že by mě někdo z hráčů zklamal, všichni podávali dobré výkony. Z mladíků zahráli dobře Pherai, Raschl, Reyna, Balerdi a Morey, o kterém jsem se už zmiňoval. Hodně dobrý byl Toprak, který odehrál skoro celou přípravu a očekávám, že ho v sobotu vedle Hummelse uvidíme v základu. Nadstandardní výkony podali také Weigl a Wolf.

Miroslav Klaban: Přípravné zápasy se nám povedly hlavně díky tomu, že se nám vyhýbala zranění a nastupovali jsme v naší nejsilnější sestavě. Co když se nám ale zraní sklenění Coman a Gnabry, a nedejbože také Lewandowski? Naše sestava by pak vypadala následovně – Müller, Fiet Arp a Alphonso Davies. Bayern by nespadl kvalitou o jednu třídu níž, ale minimálně o tři. Měl by co dělat s průměrnými týmy v Bundeslize, natož pak se světovou evropskou špičkou, kde bychom vůbec nestíhali.

Arp s Daviesem mají obrovský potenciál, o tom není pochyb, ale v současné době patří svojí kvalitou do průměrného německého týmu. Müller není na pravé straně tak skvělý, je to spíše ofenzivní střední záložník nebo falešná devítka, která dobře doplňuje Lewandowského.

Pokud se v Bayernu nezmění přestupová politika a Salihamidzič nezačne dělat to, za co je placen, tak se náš klub propadne. Do konce přestupového termínu sice zbývá ještě měsíc a může se leccos změnit, ale svojí práci by měl mít hotovou do začátku Bundesligy. Uvidíme, co se ještě stane a koho přivedeme. Musíme se nechat překvapit, a já doufám, že to překvapení bude pozitivní.

Co můžeme od utkání očekávat? Dle bookmakerů je mírným favoritem Bayern, přestože Dortmund bude hrát na domácí půdě. Jak to vidíte vy a jak zápas dopadne?

Ondřej Vašek: Bude to velký zápas. Do karet nám hraje, že budeme hrát doma před zaplněným stadionem. Když nastoupí Coman s Gnabrym, tak bude mírným favoritem Bayern. Když ne, budeme favoritem my. Hlavně doufám, že uvidíme hodně gólů a pěkný fotbal. Za mě 4:2 pro Dortmund.

Miroslav Klaban: Od utkání nelze očekávat nic jiného, než velice vyhrocený a napínavý duel. Můžeme se těšit na boj o každý metr na hřišti. Pokud nastoupíme v plné sestavě, tak nás také vidím jako mírného favorita. Nicméně, stačí jedno nebo dvě zranění v naších ofenzivních řadách a karta se obrátí ve prospěch Dortmundu. Teď si netroufám ještě vyřknout výsledek a stát si za ním, protože nevíme, co se může do zápasu stát. Pokud se však nic vážného nestane, tak vidím celkové skóre 3:2 v náš prospěch.

Na závěr bych oběma účastníkům poděkoval za ochotu a přátelský přístup. Teď už jen doufejme, že nám sobotní večer nabídne skvělý zápas, v němž vyhraje ten lepší.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.