Spojte se s námi


Fortuna liga

Fortuna liga v kostce: Slavia i Plzeň slaví výhru, Sparta podlehla Slovácku

Publikováno

dne

Vítáme vás u prvního dílu týdenní rubriky Fortuna liga v kostce, která se bude vždy zaměřovat na uplynulé kolo nejvyšší české soutěže. Do prvního dílu přijal pozvání Luděk Zelenka.

Koláž Ruik Football

LZ: Na začátek bych rád zmínil důležitost prvního kola Fortuna ligy. Týmy jsou po krátké a hlavně náročné přípravě a chtějí si zajistit první ligové body již v úvodních, peprných duelech. 

Nový ligový ročník začal pátečním duelem Jablonce s Bohemians. Zápas dopadl podle očekávání vítězstvím domácích, jež zajistil dvěma góly Jan Matoušek. 

LZ: Zápas Jablonce s Bohemians skončil podle očekávání, byť jediným, nemalým překvapením byly dva góly Honzy Matouška. Přípravu, která ho nezastihla v dobrém módu, vynahradil dvěma trefami a tím se uvedl na Střelnici velmi dobře, čímž si získal zájem nejednoho fanouška. 

V sobotu byl k vidění zápas Baníku s Libercem. Toto utkání velmi ovlivnil hlavní rozhodčí Berka, který nařídil v 76. minutě penaltu pro domácí celek. Robert Hrubý však pokutový kop neproměnil a domácí nakonec nečekaně prohráli.

LZ: Zápas Baníku se Slovanem byl velice očekávaným duelem. Zaplněný stadion sledoval napínavý duel, kde nastala sporná penalta, o které si každý může udělat obrázek sám. Snad fotbalová spravedlnost rozhodla o velkorysém obratu a putování tří bodů za celkem pod Ještěd. Vyzdvihl bych zejména týmový výkon a nasazení Slovanu ve druhém poločase.

Ve stejnou dobu se odehrál také duel Příbrami s Teplicemi, jenž skončil nerozhodně 1:1.

LZ: Duel Příbrami a Teplic byl klasickým zápasem, jenž si zasloužil konečné skóre ve znění – nerozhodně. Oba týmy se prezentovaly sympatickým fotbalem. Byť se vítězství nenaklonilo ani k jednomu, oba celky musí být s remízou spokojeni.

Sobotní program zakončil zápas Plzně se Sigmou. Hosté se dostali do vedení, avšak to neudrželi ani do konce první půle. Svěřenci Pavla Vrby nakonec vyhráli 3:1 a na své konto si tak připsali důležité tři body.

LZ: Viktorka se chtěla v domácím prostředí již tradičně předvést ve výborném domácím módu. Svěřenci Pavla Vrby vyběhli na trávník v podobné sestavě, jako na konci té minulé, byť tomu letní přestupové období nenapovídalo. Odchody a loučení s oporami (Kolář, Bakoš – nový šéf mládeže a asistent trenéra) a příchody mladých hráčů byly citelnou obměnou kádru ze západu Čech.

Viktoriáni se v prvním duelu předvedli v dobré náladě a navrátilec Krmenčík se snažil navázat na výkony z před jeho zraněním kolene. Vyzdvihl bych zejména výkon Aleše Čermáka, který se činil před tradičně zaplněnou Doosan Arenou třemi asistenecmi.

Nedělní zápasy odstartovaly v 16:30. Opava porazila nováčka z Českých Budějovic nejtěsnějším možným rozdílem. Tím samým výsledkem skončil také zápas Mladé Boleslavi s Karvinou, což zařídil svým gólem nejlepší střelec loňské sezony, Nikolaj Komličenko.

LZ: Dynamo jakožto nováček odstartovalo sezonu špatně výsledkově, avšak dobrý týmový výkon je nadějí do dalších těžkých bojů.

Mladá Boleslav se prezentovala pohledným fotbalem, gól vsítil Nikolaj Komličenko, který bude podle mě tahounem i letos. Mladá Boleslav v něm má velkou oporu.

Největším překvapením kola je výsledek Slovácka se Spartou. Svěřenci Václava Jílka zaváhali hned v prvním kole, když pred vlastními fanoušky prohráli s týmem z Uherského Hradiště 0:2. Je tento výsledek zasloužený?

LZ: Po přípravě, kterou Sparťané absolovovali již tradičně v Rakousku, kde vstřelili jedinou branku, se to dalo očekávat. Svěřenci Václava Jílka nakonec podlehli Slovácku, jež se prezentovalo sympatickým fotbalem. Výsledek je určitě zasloužený. Uvidíme, jak na tohle “zklamání” naváže Sparta v dalších duelech.

První kolo skončilo zápasem Zlína se Slavií. Mistr nakonec svého moravského soupeře dokázal porazit 1:0. Zápasu by však více slušela remíza, neboť v první půli byl lepším týmem domácí Zlín.

LZ: K duelu mezi Zlínem a Slavií bych začal především přípravou, kterou Zlín zahájil s novým trenérem. Slavie naopak již tradičně pod velkou fyzickou zátěží pod trenérem Trpišovským. První ligový zápas Slavie sice výsledkově zvládla, ale výkon na hřišti tomu moc neodpovídal. Zlín se prezentoval sympatickým fotbalem, což Slavii moc nesvědčilo. Hosté nakonec vyhráli až po úpolném boji. V dalším duelu se z toho Slavie bude muset ponaučit a v zápase s Teplicemi předvést lepší výkon.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.