Spojte se s námi


Fortuna liga

Liberec jako příklad pro Plzeň. Slavii dělal problémy vlastní recept

Publikováno

dne

Slovan Liberec v letošní sezoně již dvakrát obral o body Slavii, po remíze 1:1 v Edenu přišel bezbrankový zápas pod Ještědem. Svěřenci Jindřicha Trpišovského sice měli v obou utkáních navrch, hlavně doma Slovan mačkali, ale ztráty proti Severočechům nejsou náhodné. Proč Slavii dělají Kozák a spol. takové problémy? Jak se může inspirovat Plzeň a ostatní?

Zdroj: slavia.cz

Liberec je klub s dlouhodobou koncepcí, kterou prakticky nemění. Vysoký presink, běhavý fotbal, konstruktivita již od obrany a rychlý přechod do útoku, to jsou prvky, které u Slovanu můžeme pozorovat rok co rok. Ať už byl na lavičce Trpišovský, Holoubek nebo v současné době Hornyák, herní styl zůstal stejný. Velmi podobně se pod trenérem Trpišovským prezentuje Slavia a proti Liberci se jí letos příliš nedaří.

Jak v Edenu, tak pod Ještědem Hornyákovi svěřenci praktikovali extrémně náročný styl. „Sešívané“ dostupovali po celém hřišti, znemožňovali jim klasickou kombinační hru a nejvíce zlobili vysokým presinkem. Obrana byla vytažená hodně vysoko, což umožnilo zacelit prostory v záloze. Všichni středopolaři hráli osobní bránění na slávisty a zavřeli tak střed pole. Křídla stínovala beky a podhrot Potočný s útočníkem Kozákem pokryli stopery.

Jakmile už Kolář neměl komu hrát, jeden z hráčů vystartoval a donutil ho vykoupnout balon. „Sešívaní“ následně většinou ztratili míč, jelikož na hrotu byl Mick van Buren, jehož doménou rozhodně nejsou hlavičkové souboje. Takový náročný presink s sebou samozřejmě nese i svá negativa. Zaprvé na to musíte mít připravené hráče. Nejen takticky, ale zejména fyzicky. Kromě Baníku už zřejmě není tým, který by Slavii mohl podobně uběhat. Plzeň a další celky by musely napadání přizpůsobit svým hráčům.

Druhé velké negativum? Tím, že Liberec měl plno hráčů vepředu, vznikaly prostory pro protiútok. Stačilo, když se „sešívaní“ vykombinovali z pressu nebo hráči Liberci udělali chybu, a slávisté měli prostor pro nadějný protiútok. Je jen jejich chyba, že žádný nedokázali přetavit v nadějnou šanci. Předfinální fázi totiž častokrát zpomalili a domácí se stihli vrátit.

Liberec v obranné fázi předvedl precizní výkon. Slavia si ze hry vypracovala jedinou šanci, když se silou dostal ke střele van Buren, ale pokus dokázal zablokovat Kacharaba. Ostatní závary vznikly ze standardních situací.

Kouč Viktorie Pavel Vrba zápas rozhodně sledoval a zřejmě si z něj vezme několik taktických věcí. V nedělním šlágru mezi prvním a druhým celkem Fortuna ligy můžeme očekávat napadání gólmana Koláře, i když plzeňští hráči nejsou fyzicky založené typy. Zároveň bude Hubníkova obrana o dost výše než obvykle, také úzké hřiště Součkovi a spol. nesvědčilo. 

Ale hrát jako Liberec by byla sebevražda. Hráči Viktorie nedokáží tolik běhat a být tak agresivní jako Slovan, fyzicky náročný styl by je jen uštval. Ovšem jistě uvidíme některé prvky, které použil Liberec. 

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.