Spojte se s námi


Fotbal

Letošní černý kůň Premier League nezklamal ani proti kandidátovi na titul a dokazuje, že přestavba týmu si zaslouží čas

Tým, který doslova visel nad propastí. Přesně tak vypadal Newcastle v říjnu 2021. Předposlední místo v tabulce, změna majitele klubu, odvolaný trenér. Po novém majiteli se mnozí děsili horentního utrácení pro vidinu rychlých výsledků. To ale nenastalo a v letošní sezóně vidíme výsledky trpělivé přestavby.

Publikováno

dne

Tým, který doslova visel nad propastí. Přesně tak vypadal Newcastle v říjnu 2021. Předposlední místo v tabulce, změna majitele klubu, odvolaný trenér. Po novém majiteli se mnozí děsili horentního utrácení pro vidinu rychlých výsledků. To ale nenastalo a v letošní sezóně vidíme výsledky trpělivé přestavby.

V názvu článku jsem označil Newcastle jako černého koně a myslím, že na žádný tým toto označení letos nesedí lépe. Newcastle je pravidelným účastníkem Premier League, ale výsledky v posledních letech nebyly nijak oslnivé. Přesto nyní bojuje o ty nejvyšší příčky.

Klub v roce 2021 změnil majitele a stal se jím saúdskoarabský investiční fond. Podle četných obav měly petrodolary nastartovat nákupní horečku. Noví majitelé raději pečlivě vybrali trenéra, kterému pro první sezónu dali jeden hlavní úkol. Tím byla záchrana v nejvyšší soutěži.

K záchraně dostal už nový trenér Eddie Howe volnou ruku. V prvním přestupovém období během ledna 2022, které bylo čistě v jeho režii, následovalo chytré doplnění týmu o Trippiera (12 mil. liber), Wooda (25 mil. liber) a Guimarese (40 mil. liber). Tyto přestupové částky hodnotím s ohledem na finanční možnosti majitele klubu za skoro až skromné.

Spolu s několika dalšími hráči jako Willock, Wilson nebo Almirón trenér Howe vytvořil kostru týmu, která nejen zachránila pro Straky Premier League, ale tito a další hráči dokázali dosáhnout na solidní 11. místo v sezóně 2021/2022.

V letním přestupovém období následovalo další posílení o hráče jako Isak, Pope, Murphy, Botman a Target. Po takovém posilování nikdo nemohl mít pochybnosti o tom, že letos budou Straky nebezpečným soupeřem.

To dokazuje i jejich letošní prozatimní 3. místo v tabulce, nejlepší obrana z celé ligy a pouhá jedna porážka. Skvělou formu Newcastle potvrdil i v posledním zápase proti Arsenalu, který letos na domácí půdě doposud neztratil bod.

Krásný zápas byl ale poznamenán chybami rozhodčích, neboť dvakrát sporně neodpískali proti Newcastlu penaltu. Straky ale ukradly z Emirates jeden bod a i ve zbytku sezóny je s nimi nutno počítat, neboť jako jeden z cílů si Howe vytyčil účast v Lize mistrů.

Letošní skvělé výkony Strak dokazují, že přestavba týmu si zaslouží čas, trpělivost a hlavně jasnou vizi. Tu Howe má a zatím se jí drží, což nese ovoce v podobě skvělých výkonů.

Zdroje: Skysports, Tranfermarket

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.