Spojte se s námi


Fortuna liga

Vitrína dneška: Slavia nechce titul, šest let vězení pro Velkého čápa je málo

Obhájce titulu a vítěz základní části Slavia Praha padla s Hradcem Králové a cesta k další trofeji se jí výrazně zkomplikovala. Bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi hrozí delší pobyt ve vězení, šest let je pro žalobce málo. Petr Rada skončil na lavičce FK Jablonec. Ve vedení FAČR to vře. Český střelec Patrik Schick je neprodejný.

Publikováno

dne

Obhájce titulu a vítěz základní části Slavia Praha padla s Hradcem Králové a cesta k další trofeji se jí výrazně zkomplikovala. Bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi hrozí delší pobyt ve vězení, šest let je pro žalobce málo. Petr Rada skončil na lavičce FK Jablonec. Ve vedení FAČR to vře. Český střelec Patrik Schick je neprodejný.

Slavia nechce titul

Už se to zdálo být jasné – Slavia, která v základní části ligy předskočila o jeden bod největšího rivala Viktorii Plzeň, titul obhájí. Jenže hned v prvním duelu nadstavby padla na vypůjčené půdě posledního člena elitní skupiny Hradce Králové v Mladé Boleslavi 3:4. Plzeň šla opět do čela, z povzdálí živí naděje nadále Sparta.

Výhra hradeckého nováčka soutěže odhalila, jak je fenomén posledních let snadno zranitelný. Stačí enormní nasazení, jít odvážně do každého souboje, neumdlévat, neponechat červenobílým iniciativu.

A hlavně proměnit šance, které se naskytnou. Kdyby takovou produktivitu projevilo na plzeňské půdě Slovácko, lídr tabulky by se neměnil.

Pelta do vězení na delší dobu

Miroslav Pelta, bývalý šéf asociace, čelí další životní zkoušce. Loni na podzim ho soudkyně Lenka Cihlářová nepravomocně odsoudila k šesti rokům vězení, žalobci Ondřeji Trčkovi však připadá trest příliš mírný. Dospěl k závěru, že odsouzený ovlivňoval také přidělení dotací pro tři konkrétní projekty.

Podle paragrafů velkému čápovi českého fotbalu hrozí od pěti do dvanácti let vězení, první rozsudek z tohoto pohledu vyšel pro něj poměrně příznivě. Při odvolání už tak vyznít nemusí.

Rada skončil v Jablonci

Jablonecký šéf má navíc starosti i s klubem, a velké. Tým po domácí prohře s Pardubicemi ve skupině o záchranu, kde nikdo nepředpokládal, že se vůbec ocitne, spadl na barážovou příčku. A řešení nastalo tradiční – po dohodě skončil trenér Petr Rada.

Kouč se zkušenostmi na reprezentační lavičce převzal mužstvo v prosinci 2017. Výsledky měl skvělé. Dvakrát třetí místo, dvakrát čtvrté, vždy účast v evropských pohárech, z toho dvakrát v základní skupině. Probíhající ročník je však krajně nepovedený. Bývalý československý internacionál jablonecké fotbalisty už nevede.

Fevoluce žádá změny

Ve vedení českého fotbalu houstne atmosféra. Dvě proreformní skupiny, které se během loňské volební valné hromady spojily proti lidem kolem bývalého místopředsedy Romana Berbra, nyní stojí proti sobě.

Fevoluce na jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky (FAČR) předložila návrh na odvolání generálního sekretáře Michala Valtra, klíčového muže předsedy Petra Fouska.

„Zcela zásadním důvodem pro tento krok je (ne)transparentnost procesů v rámci asociace. Na většinu pozic v rámci asociace neproběhla a neprobíhají otevřená výběrová řízení. Posty jsou obsazovány loajálními lidmi bez odborných předpokladů, a to zcela bez vědomí výkonného výboru, který je záměrně obcházen.

Posledními případy jsou obsazení pozice ředitele rozvoje fotbalu a v současné době probíhající netransparentní proces obsazení pozice finančního ředitele,“ uvádí se v prohlášení Fevoluce.

Znovu se potvrzuje, že vyhrát válku je lehčí, než něco v míru vybudovat.

Schick je neprodejný

Český útočník Patrik Schick v dresu německého Bayeru Leverkusen opět střílí, proti Fürthu si připsal už 21. trefu v probíhajícím ročníku, lepší je jen polský kanonýr Robert Lewandowski ve službách mistra Bayernu Mnichov se 33 zásahy.

Šestadvacetiletý střelec má v Leverkusenu podepsanou smlouvu do roku 2025 a vedení německého celku s ním počítá jako s jednou z hlavních postav týmu. „Jsme rádi, že je u nás a počítáme s ním ještě pro několik dalších let,“ vzkázal klubový prezident Fernando Carro případným zájemcům, že je neprodejný.

Aspoň nějaké uznání českému fotbalu.

Zdroj: Fortuna liga, FK Jablonec, Leverkusen

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.