Spojte se s námi


Fotbal

Ubrání se profesionální sportovci koronaviru snáze než obyčejný sportující člověk?

Publikováno

dne

Bylo prokázáno, že lidé, kteří pravidelně sportují, mají obecně lepší imunitní systém a to i včetně stresového systému, který rozhodně v současné době hraje svoji roli. Až na Francisca Garciu mají jinak všichni známí „sportovci“ podle posledních zpráv lehký průběh virové choroby COVID-19.

Francisco Garcia se stal první fotbalovou obětí nového koronaviru v Evropě, ovšem mladý trenér v klubu Atlético Portada Alta patřil k rizikovým skupinám obyvatelstva, protože měl leukémii. V pátek ho museli akutně hospitalizovat a lékaři po testech zjistili, že trpí agresívní formou rakoviny krve a také koronavirem, který ho napadl v čase, kdy byl nejvíce zranitelný. Zemřel v neděli ve španělské Malaze.

Koronavirem se už nakazil i trenér Mikel Arteta. Jeho žena Lorena však potvrdila lehký průběh nemoci u španělského kouče Arsenalu, který by podle ní šel do práce a krom lehčí teploty a bolestí hlavy je naprosto v pořádku.

A z aktivních sportovců můžeme zmínit například Daniele Ruganiho z Juventusu či Calluma Hudsona-Odoie z Chelsea a několik dalších. Všichni ale mají podle dostupných informací lehký průběh nového viru COVID-19.

Sportovci však samozřejmě nejsou nesmrtelní a jejich obranyschopnost selhává zejména v období, kdy jsou velmi přetížení a to kvůli stresu či náročné sérii tréninků.

Poté jsou i oni velmi náchylní k nachlazení, a to o to více, když se sezona blíží ke svému konci a někteří hráči mají za sebou již několik desítek utkání bez větší regenerace. K tomu ještě musíme přidat dlouhé cestování a vše se rázem mění.

I profesionální sportovci tak mohou kvůli velkému přetížení nemoci podlehnout. Ovšem vzhledem k tomu, že se v poslední době tolik dbá na správnou životosprávu a regeneraci, která samozřejmě předchází i zraněním, tak jsou tito aktivní sportovci velmi dobře chráněni.

I zde však určitě platí zlatá střední cesta. Zkrátka nic se nemá přehánět.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.