Spojte se s námi


La Liga

Barcelona vypadla z poháru, doslova za pět minut dvanáct jí vyřadil gól Williamse z Bilbaa

Publikováno

dne

Barcelona dostala pohárové KO v nastaveném čase. Ve svém čtvrtfinálovém klání proti Athletiku dlouho držela nerozhodný výsledek a když už to vypadalo, že bude vše na San Mamés směřovat do prodloužení, ve 3. minutě po normální hrací době se prosadil křídelník Iňaki Williams a bylo hotovo.

Na samotném počátku duelu málem barcelonští těžili z tandemu Lionel MessiAnsu Fati, který jim vytáhl trn z paty už v předchozím ligovém klání proti Levante. Argentinec založil akci, v níž po skvělém individuálním náběhu pokračoval mladý Španěl. Ten dobře přijal nahrávku, ale tentokrát mířil vedle brány. Pár minut na to měl rodák z Guiney-Bissau ještě lepší přihrávku.

Asistentem mu tentokrát byl Nélson Semedo a v cestě ke gólové radosti jeden z obránců, jenž zaskočil za brankáře Unaie Simóna a zastavil míč směřující do sítě. Odvážní Basci nechtěli hrát před svými fanoušky pasivně a snažili se kousat zpátky co nejvíce to šlo. V 10. minutě zahrávali rohový kop, po němž se dostal na střeleckou listinu Iňaki Williams, nicméně ten stál v ofsajdu.

Gól tak byl anulován a šlo se dál. Převaha svěřenců Quiqueho Setiéna v držení míče byla zřetelná, ovšem agresivně hrající výběr Gaizky Garitana jim skutečně ztížil život, jak zaznělo na předzápasové tiskovce. Oba týmy se navzájem hodně respektovaly a zatímco Bilbao občas zkoušelo vysoký presink a příliš neriskovalo, hostům chyběla vertikálnost a akcelerace u vápna.

Nutno dodat, že to nebyl nejlepší večer pro Marca-Andrého ter Stegena, jenž několik rozehrávek na krátko poslal rovnou soupeřům. Krátce před závěrečným hvizdem 1. dějství byl Messiho driblink přerušen těsně před pokutovým územím faulem a zahrával se přímý kop z doslova lahůdkové vzdálenosti. Kapitán Barcy ale tentokrát trefil zeď, která stála před ním.

Do kabin se tak šlo za stavu 0:0. Do druhé půle očekávala spousta lidí nasazení Artura Vidala s Antoinem Griezmannem, ovšem po změně stran byly obě jedenáctky ve stejném složení a první minuty tak nabídly prakticky stejný obrázek. Blaugranas drželi míč, Los Leones hráli s vysokou intenzitou a byli na pozoru. Pak přišla konečně reakce v podání trenéra Setiéna.

Ten na hřiště poslal jmenovaného Griezmanna a to za Fatiho. Následovalo střídaní číslo 2 – plac opouštěl Ivan Rakitič a jeho místo zaujal Arthur Melo. V 70. minutě se nově příchozí Francouz dostal do excelentní příležitosti, ale i přesto, že měl na střelu hodně času, nastřelil pouze Simóna. Z pravé strany pak dorážel ještě Sergi Roberto, pro něhož to byl relativně nový post.

Pár minut před koncem regulérního času museli Katalánci střídat potřetí a to Gerarda Piquého. Vytáhlý stoper cítil po jedné z kolizí s protihráčem nepohodlí v oblasti třísel a nakonec nemohl pokračovat. Místo něj přišel Samuel Umtiti, který ještě dopoledne musel zavítat u soudu a svědčit ohledně vloupání. Když už to pak vypadalo, že vše směřuje do prodloužení, přišla rána.

Nejprve měl šanci ukončit duel Messi, ale toho z pár metrů vychytal Simón. A tak přišlo pověstné „nedáš – dostaneš“. Ter Stegen už na závěr nastavení poslal míč ven, ten spadl znovu do vlastnictví Bilbaa a centr z prava k Williamsovi, který jej hlavou tečoval za záda německého brankáře. San Mamés v tu chvíli připomínalo epicentrum sopky, příznivci se radovali a hráči s nimi.

Po posledním písknutí do píšťalky od Josého Luise Munuery Montera už mohly oslavy postupu do semifinále propuknout naplno. Barca tak napodobila Real Madrid, který krátce před ní padl 3:4 s Realem Sociedad, a pohárová cesta obou těchto gigantů končí. O finálovou účast si vedle Bilbaa zahrají také Granada, třetiligové překvapení z Mirandés a již zmíněný San Sebastian.

FCB může litovat nevyužitých příležitostí, avšak dá se říct, že předvedená hra nemohla zaujmout nikoho. Baskická opozice předvedla obrovské úsilí a za to jí v posledním možném okamžiku přišla odměna. Cesta za dalším pohárem tak tentokrát končí už dříve, než ve finále a culés (fanoušci Barcelony, pozn. přek.) si musí pomalu a jistě zvykat na to, že se časy mění.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.