Spojte se s námi


Fortuna liga

Jaké jsou možnosti Sparty v případu Hašek? Musí být nekompromisní. I za cenu zničení jeho kariéry

Publikováno

dne

Martin Hašek svou rebelií zatlačil Spartu do kouta. Ta teď nemá moc možností, jak z nezáviděníhodné situace vyplout. Neexistuje pro ní dobré řešení. Případ Konaté ovšem připomíná, že musí jednat tvrdě. Proč?

Zdroj: sparta.cz

Není návratu zpět. I kdyby se Martin Hašek za své chování a hrubé porušení smlouvy, kdy ve snaze vyvzdorovat si přestup nedorazil na soustředění do Španělska, škody už jsou učiněny a situace se nedá napravit. Fanoušci mu zradu klubu nikdy neodpustí.

Nebo alespoň část z nich. Stačí si vzpomenout, co se dělo před třemi lety po obdobném chování Konatého. Tiémoko Konaté přestal chodit na tréninky, aby vedení Sparty přitlačil k povolení přestupu do Steauy Bukurešť. Ta pochopitelně v obavě, aby nedala návod dalším fotbalistům, jak se vyvléci ze svých smluvních povinností, přestup zamítla a Konatého potrestala.

V lednu 2016 došlo k jeho omilostnění a návratu do prvního týmu. Vedení Sparty si plánovalo, že si Konaté svými výkony fanoušky udobří a vše pojede dál, jakoby se nic nestalo.

Jenže část fanoušků se při zápasech bouřila, Konatému hrubě nadávala, pískala na něj a bučela. Nedobrá atmosféra pak negativně dopadla na celý tým, který se výsledkově soužil. Konaté se na hřišti trápil a Sparta s ním. A nakonec z ní stejně odešel. Ne, tudy cesta nevede. Jaké jsou tedy vlastně možnosti Sparty?

1) Martin Hašek se omluví, zaplatí pokutu, vrátí se do přípravy a bude nominován k zápasům.

V takovém případě by s největší pravděpodobností nastal stejný scénář jako u Konatého. Tuto situaci by Tomáš Rosický v žádném případě neměl dopustit. Relativně nedávná historie ukázala, že proti vlastním fanouškům není radno jít. Řada z nich podobnou zradu Haškovi nikdy neodpustí a vše se nakonec obrátí proti týmu.

2) Sparta Haškovi umožní přestup do jiného klubu.

Zdánlivě elegantní řešení. Krátkodobě ekonomicky efektivní. Sparta za rebela vyinkasuje peníze a problémového hráče se zbaví. Ponechme stranou, zda pod cenou, kterou si představuje nebo se najde zájemce, který na požadavky Sparty ve výši údajných 1,5 milionu EUR (necelých 38 milionů Kč) přistoupí.

Jestli vyinkasuje o několik milionů více nebo méně by totiž pro Spartu v tomto případě nemělo být vůbec podstatné. Sparta by rebelujícímu hráči v žádném případě přestup povolit neměla. Proč? Protože pokud to udělá, co zabrání dalším hráčům, aby se v budoucnu zachovali stejně?

Sparta by sice z tohoto konkrétního transferu vytěžila peníze, ale do budoucna by si zadělala na velmi vážné problémy. Ukázala by tím slabost. Smlouvy hráčů by ztratily na důležitosti, nemusely být nadále respektovány. A v budoucnu by pak Sparta ztratila mnohem víc, než 38 milionů.

Kupříkladu Adam Hložek je hráč, který potenciálně může v blízké budoucnosti Spartě vydělat v řádu stovek milionů. Klidně z něj může být největší přestup z české ligy v dějinách. Co když si i on postaví hlavu v případě nabídky, která by představovala jen zlomek jeho potenciální tržní ceny? Pro Spartu děsivá představa.

Hložkův manažer Pavel Paska by pravděpodobně nedopustil přestup, který by byl pro Spartu až tak nevýhodný. I on musí přemýšlet v dlouhodobém měřítku. Ví, že do budoucna by to jeho vztahy se Spartou silně ochladilo. Ovšem jakýkoliv náznak slabosti Sparty v kauze Hašek by on i další hráčští agenti mohli v budoucnu využít ve svůj prospěch. A v neprospěch Sparty.

3) Sparta Haška přísně potrestá, vyřadí z A-týmu, ale donutí ho dodržet smlouvu.

Hašek má ve Spartě smlouvu do léta roku 2021. Rok a půl by pak nastupoval maximálně za B-tým. Poté by odešel zadarmo. Sparta by bezpochyby tratila. Jenže to se stane kvůli Haškově rebelii v každém případě. A po mém soudu je ztráta z jednoho přestupu stále nejlepší alternativou v porovnání s tím, o co by přišla, pokud by zvolila jiné řešení.

Sparta musí Haškovu hodnotu odepsat. Jen tak si zachová tvář a nezadělá si na větší problémy do budoucna. Tento případ nemá ideální řešení, pro Tomáše Rosického je to mimořádně zapeklitá situace. Musí však jednat v dlouhodobém zájmu Sparty. I za cenu toho, že člověku, který jí do této situace dostal, znehodnotí kariéru. Martin Hašek si za to svým neuváženým a sobeckým jednáním může sám.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.