Spojte se s námi


Premier League

V Premier League hrál za tři velkokluby, ve 38 letech se izraelský záložník rozhodl ukončit kariéru

Publikováno

dne

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Queens Park Rangers a West Ham. Všemi těmito anglickými kluby prošel izraelský záložník Yossi Benayoun. Jeho kariéra je však daleko bohatší. Pojďme se na dnes již bývalého fotbalistu podívat podrobněji.

Když se řekne izraelská kopaná či izraelský fotbalista, jako první se vám jistě vybaví Yossi Benayoun, ono vlastně ani není moc více známých fotbalistů ze židovského státu. Pro fanouška Sparty možná ještě Tal Ben Chaim.

Seniorská kariéra rodáka z Dimony započala v Hapoleu Be´er Sheva, předím ještě jako patnáctiletý mladík zkoušel prorazit v mládežnických týmech Ajaxu Amsterdam, ovšem po pouhé jedné sezóně se vrátil zpět do Be´er Shevy. Evropa se však měla stát Benayounovým druhým domovem.

Po pouhém roce v Hapoleu Be´er Sheva se záložník, nejčastěji operující na pravém křídle, přesunul do Maccabi Haifa, kde strávil čtyři sezóny a začal se stále častěji dostávat do hledáčku skautů evropských klubů. Sezóna 2001/2002 byla tou poslední před odchodem do Evropy.

Benayouna si vybral Racing Santander, který se po jednosezónním působení ve druhé lize navrátil mezi elitu španělské kopané. Než před sezónou 2005/2006 odešel na Britské ostrovy, odehrál za Los Racinguistas 104 zápasů, ve kterých dal dvacet gólů.

První štací v Premier League se pro tehdy pětadvacetiletého záložníka stal West Ham, za něj si připsal v 78 zápasech osm branek a pět asistencí. Navíc vynikal výbornou technikou a obrovským fyzickým fondem. Kolem izraelského záložníka tak začaly kroužit daleko ambicióznější kluby na Ostrovech.

Novou adresou Yossiho Benayouna se před sezónou 2007/2008 stalo Anfield Road. V dresu Liverpoolu zažil Izraelec nejlepší roky své kariéry. Za Reds se během tříletého působení prosadil 29x ve 134 zápasech. K tomu svým spoluhráčům nahrál na devatenáct branek.

Pak ale přišel zlomový okamžik v jeho kariéře. Benayouna si po ročníku 2009/2010 vybrala v té době úspěšnější a ambicióznější Chelsea. V londýnském celku si Izraelec v říjnu přivodil poranění Achillovy šlachy a vynechal třiatřicet zápasů. Návrat na fotbalové trávníky se konal až březnu 2011.

Toto poranění tak zhatilo Benayounovo působení na Stamford Bridge. Následující sezónu tak odehrál v jiném dresu, ovšem pouze v rámci sezónního hostování. A nemusel se ani stěhovat. Novým chlebodárcem Yossiho Benayouna se stal Arsenal.

A v týmu Arsena Wengera znovu pookřál, připomínal opět toho Yossiho z Liverpoolu. V sezóně 2011/2012 odehrál za Gunners pětadvacet zápasů a vstřelil šest branek. I přes kvalitní výkony a personální problémy Arsenalu se klub nerozhodl Benayouna získat natrvalo.

Namísto toho putoval izraelský záložník na další hostování do West Hamu, tentokráte na půlsezónní. Po návratu od Hammers se přeci jen vrátil do sestavy Chelsea. Ve druhé polovině sezóny 2012/2013 nastoupil za tým Rafaela Beníteze, kterého velmi dobře znal z dob působení v Liverpoolu, do třinácti duelů.

Přesto se v červnu 2013 izraelcova štace nachýlila ke konci, novou smlouvu vedení nenabídlo a vlády nad Stamford Bridge se ujal José Mourinho, který s Benayounem nepočítal. Proto jako volný hráč posílil Queens Park Rangers.

Za QPR ale odehrál pouhou jednu sezónu a navrátil do rodné Izraele. Nejprve nastupoval za Maccabi Haifa a následně vystřídal další čtyři kluby – Maccabi Tel Aviv, Beitar Jerusalem, Maccabi Petah Tikva a opět Beitar Jerusalem, ve kterém se rozhodl ukončit kariéru.

V myslích fanoušků ale zůstane zapsán jako držitel nejvíce startů v izraelském dresu. Za národní tým si připsal 102 zápasů, ve kterých dal dvacet branek.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.