Spojte se s námi


Premier League

Richard Collinge, šéf lékařského týmu v klubu Premier League, vypráví o své profesi a tlaku, který každodenně zažívá

Publikováno

dne

Reprezentační a jiné pauzy jsou považovány za období, které je spojeno s odpočinkem hráčů a manažerů, období, kdy mohou trávit více času s rodinami a alespoň dočasně být vytrženi ze svých povinností. To však neplatí pro tým fyzioterapeutů a lékařů. Jak to chodí ve West Hamu, o tom se dozvíme na následujících řádcích.

Richard Collinge, vedoucí lékařského týmu starající se o fotbalové hvězdy Kladivářů, začíná každý den poradou na základně v Rush Green, následně se potkává s trenérem Pellegrinim, kterému podává zprávy o průběhu léčby každého z nich. Pak se jeho den však může vyvinout jakkoliv, což za dvacet let v odvětví sportovní medicíny už nesčetněkrát poznal. Spolu se svými šesti kolegy, se kterými tvoří lékařský tým plný odborníků, je svému klubu k dispozici nonstop!

„Jsem součástí velmi využívaného oddělení, pro nás všechny je ale velkou výzvou to zvládnout,“ říká Collinge.

„Po letních změnách v klubu, kdy mužstvo převzal Manuel Pellegrini, jsme se vydali cestou většího využití sportovní vědecké medicíny. Na začátku sezóny jsme vytvořili určitý plán, jak zde věci dělat jinak, aby nedocházelo k tak častým zraněním, se kterými klub v minulosti tolik bojoval. Hráči se rychle adaptují, systém naší práce poznávají. Mému lékařskému týmu hodně záleží na tom, aby jej pochopili, neboť nikdo nebude rád dělat to, čemu nerozumí.“

Zdroj: www.standard.co.uk

I přes snahu dlouhodobým zraněním předcházet se jich několik objevilo, jako kdyby měl West Ham stále bojovat se smůlou, kterou v tomto ohledu má. Fredericks, Reid, Yarmolenko, Lanzini, Wilshere, Carroll, Carlos Sánchez – ti všichni se v průběhu sezóny zranili a svému klubu na hřišti chybí.

„Andy Carroll a Jack Wilshere, ti dva a jejich neustálá zranění.. Je to každopádně výzva. Pokud by v týmu nebyli, fyzioterapeuti by se unudili k smrti!“ vtipkuje Collinge.

Collinge se také vyjádřil k ožehavému tématu, zda by měli hráči nastupovat do zápasů, pokud cítí bolest z nedoléčeného či stále se opakujícího zranění. „V dnešní době je výjimečné, aby hvězda Premier League šla do všech zápasů absolutně bez bolesti, alespoň párkrát v průběhu sezóny nastoupí i přes bolest,“ říká. Dává za příklad útočné eso klub Marka Arnautoviće, kterému byl nabídnut odpočinek na doléčení kolene, ale několikrát ještě nastoupil k zápasům pod injekcemi, než si poranil stehenní sval.

Zdroj: www.standard.co.uk

„Vždy si musíme spočítat, jaké riziko podstupujeme a jestli to nemůže hráčův stav zhoršit. Bylo by nesmyslné nezvážit klady a zápory brzkého návratu hráčů na hřiště po zranění. Rozhodujeme se tak, abychom eticky a lékařsky dělali pro hráče maximum.“ 

„Pracujeme s hráči, kteří stojí na hráčském trhu miliony liber, pracujeme v bussinesu, kde se točí stovky a miliony liber, ten tlak je obrovský. Všechno se rychle vyvíjí, musíme být flexibilní, rychle se adaptovat. Jsme neustále na telefonu a e-mailu, učíme se z poznatků jak z lékařských studií v Anglii, tak i po celé světě. Chceme svou práci dělat co nejlépe – ať už se jedná o prevenci zranění, sestavování lékařských plánů či každodenní regeneraci se zraněnými hráči,“ dodává Collinge, nejspíše nejvytíženější muž ve fotbalovém klubu West Ham United. 

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.