Spojte se s námi


Fotbalová reprezentace

Roste v anglickém West Hamu stoper pro francouzskou reprezentaci? Issa Diop je na dobré cestě!

Publikováno

dne

Když londýnský klub před touto sezónou přivedl z Toulouse FC obránce Issu Diopa, leckterý fanoušek Premier League překvapením pozvedl obočí. Pár měsíců po startu soutěže překvapení možná stále trvá – hráč totiž podává excelentní výkony!

Issa Diop se narodil v Toulouse v roce 1997, od roku 2006 pak je možné mapovat hráčův raketový vývoj v domovském klubu. Seniorský debut si odbyl v roce 2014 ve svých 17 letech za „B“ tým v páté francouzské lize, na podzim 2015 pak započal svou cestu v „A“ týmu Toulouse FC. O jeho vůdčích schopnostech, pomineme-li ty fotbalové, svědčí také fakt, že již jako velmi mladý, ve svých 20 letech, byl zvolen kapitánem – dělal tak „šéfa“ třeba Wissamu Ben Yedderovi, téměř o 10 let staršímu střelci hrajícímu momentálně s Tomášem Vaclíkem za Sevilla FC.

Po odchodu Jamese Collinse a Patrice Evry a častých zraněních Winstona Reida a Sama Byrama potřeboval anglický West Ham nutně posílit obrannou čtveřici, přičemž bota ho tlačila zejména na pozici stopera. Agent hráče Mark McKay byl před sezónou v kontaktu s Davidem Goldem, majitelem West Hamu, a hráče mu doporučil. Byl to mimochodem ten stejný McKay, který pro West Ham vytipoval Dimitriho Payeta z Olympique Marseille.

Po jednání s francouzským týmem, který chtěl zákonitě svůj klenot řádně zpeněžit, byla určena přestupová částka – 22 milionů liber. Jelikož ve stejném období situaci okolo hráče mapovali skauti Manchesteru United, Barcelony, Arsenalu, Tottenhamu, Evertonu, Fulhamu, Sevilly a Dortmundu, všechno mohlo být jinak. Hráč však putoval do anglické metropole do vínovo-blankytného dresu a těšil se na novou výzvu.

Fyzická hra, to je to, co hráče zdobí, proto byl předpoklad, že by mu anglická hra založená na soubojích mohla sedět. Start v novém působišti však neměl Diop bůhvíjaký, ve hře se hledal, nešla mu rozehrávka, nevynikal ani v blocích či odebírání míče, celkově působil nejistě. Stal se také prvním hráčem v historii West Hamu, který se zapsal při svém debutu do statistik vlastním gólem.

Pro fanoušky Kladivářů je však dobře, že s ním měl Manuel Pellegrini trpělivost – hráč výkonnostně rostl a získával si uznání. Přelomem pak byl domácí zářijový zápas právě proti jednomu ze zájemců o jeho služby, Manchesteru United. West Ham v něm porazil Rudé ďábly 3-1, přičemž Diop byl jedním z hlavních strůjců výsledku.

„Gratuluji skautovi, který odhalil Issu Diopa. Tento mladík je učiněné „monstrum“, v každém ze soubojů jednoznačně dominoval a naším hráčům nedal čuchnout,“ vyjádřil se na adresu hráče zkušený José Mourinho.

Dominovat proti hlavičkovým géniům typu Lukaku a Fellaini není jen tak, o to více si mohl pochvaly cenit, slyšel je i z ostatních stran. Stoper však zůstává na zemi: „Lidé o mně říkají, že hraji skvěle, stále však nejsem spokojen – dostali jsme tolik gólů! V mládežnických kategoriích jsem nastupoval např. vedle Mbappého, brzy bych chtěl opět – ve francouzském reprezentačním „A“ týmu.“

V něm momentálně působí na stoperu čtveřice Varane, Rami, Sakho a Kimpembe. Srovnejme si klubové statistiky hráčů za letošní sezónu:

Hráč Starty Odehrané minuty Góly Asistence Vlastní góly ŽK ČK
Diop (West Ham) 10 900 0 0 1 1 0
Varane (Real Madrid) 9 705 0 0 0 0 0
Rami (Marseille) 9 810 1 1 0 0 0
Sakho (Crystal Palace) 12 1080 0 0 0 1 0
Kimpembe (PSG) 7 575 0 1 0 0 1

 

Má na to? Prorazí do národního týmu? Čas ukáže.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.