Spojte se s námi


Premier League

Příběh klubu: Leeds United F.C. – Dočká se „prokletý klub“ svého návratu ke slávě?

Publikováno

dne

Zřejmě většina fotbalových fanoušků zná klub s názvem Leeds United. Kdysi jeden z nejlepších klubů v Anglii, ještě v roce 2001 hrál v semifinále Ligy mistrů, ve své historii získal hned několik trofejí a navíc je to držitel titulu nejvyšší anglické soutěže z roku 1991/92, což byla poslední sezona před nově vzniklou Premier League. V roce 2004 však přišel sestup z Premier League a klub se dosud nedokázal vrátit na nejvyšší úroveň. 

Leeds United je klubem, který patřil dlouhou dobu mezi elitu anglického fotbalu. Ta doba je však už nějaký ten rok pryč a stále se nedaří na ni žádným způsobem navázat. A že tento klub na co navazovat rozhodně má. Ještě nutno podotknout, že klub může být známý díky filmu s názvem „Prokletý klub“, v němž se právě vypráví příběh o Leeds United. Filmový příběh je však z většiny nepravdivý a nedá se považovat ani zdaleka za důvěryhodný.

Momentálně Leeds působí v Championship a pod Marcelem Bielsou prožívají povedený začátek sezony. Po dvanácti kolech se nachází na třetí příčce druhé anglické ligy a vypadá to, že se věci v Leedsu začínají obracet k lepšímu. Mají k tomu dobré předpoklady, především v podobě skvělého manažera, kterým Bielsa bezesporu je. Jaká je však historie tohoto klubu?

V Leedsu se fotbal profesionální fotbal od roku 1904, kdy byl založen klub Leeds City F.C., jenže jeho fungování nebylo dlouhodobé. Už v roce 1919 totiž byl klub násilně rozpuštěn a zrušen kvůli finanční krizi a nelegálním platbám hráčům během první světové války.

A jak v roce 1919 jeden klub zanikl, tak druhý hned toho roku vznikl. Díky tomu se mohla začít psát historie klubu s názvem Leeds United F.C. a jehož historie se píše a nejspíše bude psát ještě mnoho let. Dá se však říct, že historie tohoto klubu je doslova jako na houpačce.

Sezonu 1919/20 ještě odehrál Leeds United v Midland Football League, což byla poloprofesionální soutěž. Další sezonu však už Leeds hrál v profesionální soutěži, když se hlasovalo o přijetí Leedsu či Cardiffu. Leeds získal 31 hlasů, Cardiff jen 23 a tak bylo o vítězi rozhodnuto. Konkrétně se díky hlasování dostal Leeds do Football League Second Division (dále jen Second Division), což byla druhá nejvyšší profesionální soutěž v celé Anglii až do roku 1992.

Týmová fotografie v novinách po založení klubu v roce 1919; zdroj: ozwhitelufc.net.au

V Second Division se však klub neohřál příliš dlouho. První sezonu skončili 14. ze 24 celků. Další sezonu se vyšplhali na 8. místo, poté dokonce na 7. a v sezoně 1923/24 přišel konečně postup do nejvyšší soutěže, když celou Second Division Leeds ovládl a skončil na prvním místě.

Nedá se však říct, že by po postupu Leeds zářil. První sezonu skončili na 18. pozici, druhou na 19. a třetí sezonu přišel sestup, když se klub umístil na 21. pozici (soutěž hrálo taktéž 24 celků). Ale ve druhé lize byl Leeds jen jednu sezonu, protože díky druhému místu se opět vrátil zpět do First Division na další tři sezony. Jenže klub byl hrozně nestabilní. První sezonu skončil na 14. pozici, druhou na 5. a pak následoval opět sestup, z kterého se opět hned v další sezoně klub oklepal a díky druhé pozici v sezoně 1931/32 si zajistil další účast mezi elitou.

A konečně přišlo období, kdy si klub držel prvoligovou příslušnost více než tři sezony. Konkrétně jich bylo hned osm. Ale že by to byl v daných osmi sezonách nějaký zázrak, to se příliš říci nedá, jelikož nejlepší umístění bylo na 8. pozici a v roce 1947 přišel sešup opět do druhé ligy. A na další návrat do First Division si muselo město i klub počkat dalších devět sezon, tedy do roku 1956, když si Leeds opět díky druhé pozici v druhé lize dokázal zajistit postup.

Jenže prvoligová příslušnost klubu vydržela jenom čtyři sezony, konkrétně do roku 1960, poté totiž následoval další sestup do druhé ligy a nutno podotknout, že v následujících dvou sezonách měl Leeds co dělat, aby se udržel i v Second Division. Ale pak se klub zvedl a v roce 1964 přišlo vítězství v druhé lize a opět postup mezi elitu.

A od sezony 1964/65 se začala psát jakási „zlatá éra“ klubu a přímo v dané sezoně byl Leeds United velkým překvapením. Jakožto opětovný nováček v nejvyšší soutěži skončili na senzačním druhém místě, navíc se dostali až do finále FA Cupu, kde však prohráli 2-1 s Liverpoolem. Tomuto zápasu přihlíželo okolo 100 000 diváků. Díky povedené sezoně a skvělému umístění v lize se klub kvalifikoval do Inter-Cities Fairs Cup (dále jen Fairs Cup), což byl předchůdce dnešní Evropské ligy.

Sezona 1965/66 byla pro Leeds povedené taktéž. V lize opět skončil klub na druhém místě. A přestože se nedařilo v FA Cupu, tak v již zmíněném Fairs Cupu se dostal Leeds do semifinále. V sezoně 66/67 v lize skončil Leeds čtvrtý, v FA Cupu se dostal do semifinále a ve Fairs Cupu až do finále, kde narazil na Dinamo Záhřeb a padl 2-0.

V sezoně 1967/68 už však přišel pro Leeds hned dvojnásobný úspěch. V lize sice klub skončil čtvrtý a v FA Cupu se dostal do semifinále, ale dokázal vyhrát ligový pohár, když ve finále porazil 1-0 Arsenal a navíc se podařilo zvítězit i ve Fairs Cupu, kde ve finále vyhrál Leeds 1-0 nad maďarským Ferencváros.

Sezona 68/69 se sice pohárově tolik nepovedla. Ale čemu to vadí, když se Leeds stal poprvé ve své historie vládcem celé Anglie a vyhrál svůj historicky první ligový titul?

Vítězové First Division v sezoně 1968/69; zdroj: https://twitter.com/footballarchive

Velká jízda Leedsu pokračovala i v další sezoně. V lize druhé místo, v FA Cupu po dvou finálových zápasech celková prohra 4-3 s Chelsea, semifinále Evropského poháru (tehdejší obdoba Ligy mistrů) a vítězství v FA Charity Shield po výhře 2-1 nad Manchesterem City.

Sezona 1970/71 znamenala další druhé místo v lize, žádný úspěch v domácích pohárech a vítězství ve Fairs Cupu, když ve dvou finálových zápasech po výsledcích 2-2 venku a 1-1 doma s Juventusem dokázal Leeds vyhrát na góly venku. V krátkém videu můžete vidět sestřih z druhého zápasu finále a závěrečné oslavy.

V sezoně 1971/72 opět skončil Leeds na druhém místě v lize a podařilo se mu vyhrát FA Cup, když ve finále zdolal Arsenal 1-0. Následovaly dvě na delší dobu poslední úspěšné sezony. V roce 1973 dokázal Leeds skončit na třetím místě v lize, dostal se do finále FA Cupu, kde padl se Sunderlandem a ještě hrál finále Poháru vítězů pohárů, kde prohrál 1-0 s milánským AC. V roce 1974 se ještě podařilo Leedsu vyhrát ligový titul, ale to bylo na dlouhou dobu jejich poslední vítězství, což však asi málokdo čekal. Ještě v roce 1975 se Leeds probojoval do finále FA Charity Shield a Evropského poháru, ale v obou finálových zápasech padl, v lize navíc skončil v devátý a začal pád klubu.

Z Leedsu se začal totiž od roku 1975 stávat průměrný ligový klub, až to došlo k sestupu do Second Division v roce 1982. Ve druhé lize se klub držel až do roku 1990, když dokázal druhou ligu bez potíží vyhrát a po dlouhých osmi letech se tak dostal zpět mezi elitu.

Jenže po tomto postupu byly opět výkony jako na houpačce. V první nováčkovské sezoně (1990/91) se dostal Leeds United překvapivě na čtvrté místo a další sezonu dokonce vyhrál ligu. Vítězství v lize přišlo v sezoně 1991/92, což znamená, že se Leeds stali posledním mistrem Anglie před vznikem Premier League.

Oslava ligového titulu v sezoně 1991/92; zdroj: cloudfront.net

Jenže další sezonu, kdy vznikla novodobá Premier League, skončil Leeds v tabulce až na 17. místě. Sice vyhrál FA Charity Shield 4-3 nad Liverpoolem, ale jinak to byla pro Leeds katastrofální sezona. Poté přišla dvě pátá místa, třinácté a jedenácté místo a poté se to zase začalo zlepšovat.

V sezoně 1997/98 se Leeds vrátil na páté místo v tabulce. Rok na to skončil dokonce čtvrtý a v sezoně 1999/2000 to dokázal vytáhnout dokonce až na třetí místo, dokonce se dostal do semifinále Poháru UEFA. Další sezonu (2000/2001) následovalo čtvrté místo v lize, ale skvělá jízda v Lize mistrů, kterou však v semifinále ukončilo Galatasaray.

A pak už přišel pomalý pád opět zpět dolů. O sezonu později skončil Leeds na pátém místě, což ještě nebylo špatné. Jenže v roce 2003 se klub umístil na 15. místě a v roce 2004 spadl z Premier League, kam se zatím nedokázal vrátit.

Po sestupu z Premier League do Championship před sebou měl Leeds United temné období. V druhé lize se totiž udržel jen 3 sezony a putoval poprvé v historii pád až do třetí ligy, tedy League One. Ve třetí nejvyšší soutěži vydržel Leeds tři sezony, než se vrátil díky druhému místu v tabulce v roce 2011 do Championship, jenže tam plní roli v podstatě průměrného klubu, který se umisťuje uprostřed tabulky

Oslavy postupu zpět do Championship v roce 2010; zdroj: hitc.com

Přitom klub s takovou bohatou historií zkrátka patří do Premier League, o niž chce i tuto sezonu usilovat. V létě do klubu přišel nový trenér. Jak již bylo psáno v úvodu článku, je jím Marcelo Bielsa, který má zkušenosti s vyhráváním a rozhodně má své kvality. Navíc si Bielsa přivedl na hostování tři hráče z Chelsea, jednoho hráče z Manchesteru City a jednoho z Wolves. Do klubu přišlo celkově vícero talentovaných a na druhou ligu kvalitních hráčů a rozhodně to zatím nevypadá špatně.

Leedsu se povedl začátek sezony. Po dvanácti kolech se nachází na třetím místě, ztrácí dva body na čelo tabulky, kde se nachází Sheffield United a to není něco, co by se nedalo dohnat. Každopádně je potřeba vzít v úvahu, že Championship je neskutečně vyrovnaná soutěž a hraje se v ní spousta zápasů. Takže umístění po dvanácti kolech v podstatě nehraje žádnou roli. Doufejme však, že se Leedsu podaří vrátit na vrchol a opět se dočkáme třeba i velkého derby s rivalem z Manchesteru United.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.