Spojte se s námi


Bundesliga

Co nám prozradilo první jarní kolo německé Bundesligy?

Bundesliga je po více jak dvouměsíční přestávce zpátky. Jako jediná z předních evropských lig si po Mistrovství světa 2022 dopřála i skutečnou zimní přestávku, která její restart odložila až na předposlední lednový víkend. Mezičasu využily kluby k uspořádání tréninkových kempů a zahraničním turné. Co proto platilo o jednotlivých klubech před světovým šampionátem nemusí být po zimní přípravě už dávno pravda. Co nám tedy první hrací víkend prozradil? Tady je pár klíčových bodů.

Publikováno

dne

Bundesliga je po více jak dvouměsíční přestávce zpátky. Jako jediná z předních evropských lig si po mistrovství světa 2022 dopřála i skutečnou zimní přestávku, která její restart odložila až na předposlední lednový víkend. Co proto platilo o jednotlivých klubech před světovým šampionátem, nemusí být po zimní přípravě už dávno pravda. Co nám tedy první hrací víkend prozradil? Tady je pár klíčových bodů.

Wolfsburg oznámil útok na evropské příčky

Wolfsburg nezačal sezónu vůbec dobře. Z prvních pěti zápasů sezóny si odnesl pouhé dva body. To kolem klubu nastolilo atmosféru, ve které úplně zaniklo, že až do dnešního dne je tým Nika Kovače od 18. září neporažen. To platí i po jejich střetnutí tento víkend s SC Freiburg.

Očekával se vyrovnaný zápas, jelikož tým Christiana Streicha strávil Vánoce na druhé příčce tabulky a během podzimu jej překonalo jen trio FC Bayern München, Borussia Dortmund a RB Leipzig.

Wolfsburg se však přidal do této společnosti s velkou parádou, když svůj útok na evropské příčky oznámili šestigólovým debaklem svého soupeře. I s tímto ziskem na kontě sedmí, vlci ztrácí pouhé dva body na šestý Dortmund.

O své zdánlivě garantované místo v pohárové Evropě bude muset zabojovat ještě i poražený Freiburg.

Po této ztrátě se propadli na čtvrté místo a s formou nejen Wolfsburgu, ale také oživlého Leverkusenu mohou přijít nejen o prestiž Ligy mistrů, kam by měli na svém současném postu nasměrováno, ale rovněž o ligy Evropskou a Konferenční. Ostatně, teprve po příštím kole budeme skutečně v polovině sezóny.

Brémy i Kolín ve starých kolejích

Jedním z největších překvapení podzimní části byla suverénnost, s jakou se Werder Bremen zkrátka odmítl zúčastnit souboje o záchranu. Po roce stráveném v 2. Bundesliga působili jako tým, který se v nižší soutěži obrodil a který za sebou zanechal trápení, která je provázela roky před jejich pádem.

Jestli však v utkání proti 1. FC Köln výkon Brém jejich fanouškům něco evokoval, byly to právě výkony, které před dvěma lety vedly k tak nevyhnutelnému sestupu.

Pět inkasovaných gólů v prvním poločase doplnili Kolínští dvěma ve druhém a zkompletovali tak nekompromisní výsledek 7:1.

Die Geißböcke s dlouhánem Tiggesem, který konečně působil jako integrovaný do týmu, na hrotu útoku vypadali zpět ve své dřívější formě, kdy se mohla výstavba jejich útoku opírat o středobod v podobě Anthonyho Modestea.

Oba týmy tak udělali první krok zpátky ke své dřívější formě, ač jen jeden z nich bude chtít v tomto trendu pokračovat. Brémy budou doufat, že ve středu přetrhnou šňůru už tří zápasů bez bodu. Dovedli by si pro to ale zajisté představit snazšího soupeře, jelikož na jejich domácí Weserstadion přijede Union Berlin.

Bochum uniká souboji o záchranu, Hertha prvoligovému statusu

Z úvodu sezóny se zdálo, že Bochum, která nedokázala na přestupovém trhu zúročit svou nečekaně pohodlnou loňskou sezónu, nebude mít síly na zopakování podobného úniku a umístění daleko od sestupových příček. Dvě výhry na závěr podzimu však ukázali, že v týmu letos vedeném Thomasem Letschem se přeci jen nějaká vůle skrývá.

Sobotní výhra doma proti berlínské Herthě je navíc vyhoupla až na 14. příčku. Naopak Hertha se propadla na 17. místo, pouhých pět bodů nad pomyslné dno představující Schalke.

Herthu tak zjevně čeká další sezóna, kdy budou do posledních kol odvracet sestup. Možná by jim katarze v podobě jednoho ročníku v nižší soutěži pomohla podobně, jak Brémám?

Souboji o udržení se zřejmě nevyhne ani Augsburg. Ten jen těsně nedokázal sebrat body Borussii Dortmund v dramatické přestřelce (4:3) a ačkoliv je pod taktovkou mladého trenéra Enrico Maassena vidět jasné směřování a posun v herním projevu, je bavorský klub po šestnácti kolech patnáctý.

O moc lépe na tom není Hoffenheim. Vedle zmíněné čtveřice a Stuttgartu je tým Pavla Kadeřábka zřejmě posledním klubem, který bychom v tuto chvíli zahrnuli mezi celky hrající o záchranu.

Se střední zálohou, jejíž průměrný věk se jen těsně přehoupnul přes 20 let, ve složení Geiger, Stiller a Bischof začali slibně svůj duel proti Unionu Berlin, když v poločase vedli 0:1.

Union však ukázal, že nehraje o přední příčky náhodou a nepříznivý výsledek zvrátil na konečných 3:1, čímž odsoudil Hoffenheim ke zmínce v kapitole o o záchranu bojujících týmech.

Adam Hložek jako falešná devítka funguje

Už zimní příprava dala najevo, že Xabi Alonso s Adamem Hložkem počítá. Z přátelských utkání to navíc vypadalo, že v roli falešné devítky formace 3-4-3, na kterou nový kouč Bayeru Leverkusen spoléhá, bývalý sparťanský útočník prostě funguje.

Na rozdíl od jeho reprezentačního kolegy, Patrika Schicka, který na špici útoku Bayeru působil pod Alonsovým vedením s prominutím jako kůl v plotě, Adam Hložek je do hry zapojený, dokáže dostat maximum ze svých rychlých spoluhráčů na křídlech a také se sám dostat do šancí.

Během své hodiny na hřišti v nedělním utkání proti Borussii Mönchengladbach si do statistik připsal sice jen jednu asistenci, na prvním gólu svého týmu měl ale dost možná ještě větší zásluhu. Jeho střelu do tyče do prázdné branky dorazil dobíhající Mitchel Bakker.

Český fanoušek také rád uslyší, že Florian Wirtz, který se vrátil na trávník po měsících rekonvalescence se zraněním křížového vazu v koleni, přišel na posledních patnáct minut na post pravého křídla. Nestřídal tak Hložka v roli uprostřed hřiště a nemusí mu tak nezbytně sebrat na jaře příliš cenných minut na hřišti.

Bundesliga si svou zimní přestávku odpyká tento týden vloženým kolem. Zda se tyto nastolené trendy potvrdí nebo vyvrátí tedy zjistíme už v úterý a ve středu.

Zdroje: Bundesliga

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.