Spojte se s námi


Bundesliga

Přestupové období ještě nezačalo a Dortmund už má tři posily a další mají být na cestě. O koho jde?

Borussia Dortmund má po nejhorší sezóně za posledních 5 let co napravovat. Nezvládnutý postup ze skupiny Ligy mistrů a následný zkrat v prvním kole play-off Evropské ligy. Brzké vypadnutí v německém poháru a v lize opět „jen“ druzí. Klub tedy neztrácel čas a začal nakupovat posily.

Publikováno

dne

Borussia Dortmund má po nejhorší sezóně za posledních 5 let co napravovat. Nezvládnutý postup ze skupiny Ligy mistrů a následný zkrat v prvním kole play-off Evropské ligy. Brzké vypadnutí v německém poháru a v lize opět „jen“ druzí. Klub tedy neztrácel čas a začal nakupovat posily.

V létě čeká Dortmund hráčský exodus. Nedávno Manchester City oznámil, že podepsal od nové sezóny Erlinga Haalanda, který bezpochyby patřil k hlavním pilířům vestfálského celku. V 88 zápasech nastřílel 85 gólů a na dalších 23 přihrál.

Po čtyřech sezonách tým opustí také Axel Witsel, kterému končí smlouva a klub se rozhodl ji neprodloužit. Smlouva nebude prodloužena ani obránci Zagadouvi. Po sezóně končí hostování Reinierovi, který se bude vracet do Realu Madrid. Brazilský útočník má za sebou nevydařené 2 sezóny, když ve 38 zápasech vstřelil jediný gól. To samé platí i u obránce Marina Pongračiče, který přišel minulé léto pouze jako rezervní obránce.

Obránce Marcel Schmelzer ukončí po sezoně kariéru. Jeden z posledních aktivních hráčů, který zažil poslední ligový titul Borussie, se rozhodl po 14 sezonách ve žluto-černém dresu pověsit kariéru na hřebík.

Taktéž už minulý rok oznámil konec kariéry sportovní ředitel Michael Zorc, který tuto funkci zastával více než 25 let. Na tomto místě ho na jaře nahradila klubová legenda Sebastian Kehl. A ten do další sezóny plánuje velké věci.

Niklas Süle

Německý reprentační obránce už v únoru oznámil, že smlouvu v Bayernu neprodlouží a přesune se právě do BVB. Šestadvacetiletý obránce patřil v Bavorsku mezi hlavní opory, ale necítil se v klubu dostatečně vážený. V Dortmundu přijal prakticky stejnou smlouvu, ale má možnost stát se týmovým lídrem. Süle podle zdrojů sám touží po nové výzvě. Ze sportovního hlediska je Niklas pro BVB nesmírně důležitou posilou, zejména s ohledem na nejistou obranu.

Sebastian Kehl řekl: „Niklas během osobních rozhovorů ukázal, že o Borussii Dortmund opravdu stojí. Má mnoho zkušeností, klid v rozehrávce a potřebnou fyzičku, aby s námi od léta udělal další krok.“

Süle byl spojován se zájem od Chelsea, Barcelony, Realu Madrid nebo Newcastlu United, kteří chtěli využít situace, že německý reprezentant bude v létě po vypršení smlouvy v Bayernu k mání zcela zdarma.

Nico Schlotterbeck

Dvaadvacetiletého obránce z Freiburgu vyhlížela Borussia už nějakou dobu. Levonohých stoperů není na trhu mnoho a mít jednoho v týmu je někdy až vzácnost.

Schlotterbeck v prvním týmu Freiburgu debutoval už v sezoně 2018/2019 a zatím za něj odehrál 54 zápasů, na svém kontě má i čtyři vstřelené branky. S klubem se určitě rozloučí povedenou sezonou. Freiburg si zahraje finále německého poháru a třešničkou na dortu může být postup do Ligy mistrů.

„Nico je mladý německý reprezentant, který prošel skvělým vývojem. Jeho profil je pro BVB ideální,“ řekl odcházející sportovní ředitel Michael Zorc.

Jeho nástupce Sebastian Kehl dodal: „Nicova cesta mi připomíná tu mou, když jsem jako mladý německý reprezentant přišel z Freiburgu do BVB. Doufám, že se pro něj Dortmund stane stejným domovem jako pro mě.

Nico má obrovský potenciál. Z mnoha zainteresovaných klubů si nevybral finančně nejvýhodnější nabídku, ale vybral si BVB, aby se zde rozvíjel.“

Podle německých zdrojů za něho Freiburg dostane 25 milionů eur.

Karim Adeyemi

Německý mladík by měl Dortmundu přidat ofenzivní sílu, o kterou přijde po odchodu Erlinga Haalanda. Dvacetiletý hráč v úterý v Dortmundu absolvoval zdravotní prohlídku a v pozdních odpoledních hodinách podepsal smlouvu platnou do 30. června 2027.

Adeyemi, mistr Evropy U21 z roku 2021, je v současnosti s 19 góly nejlepším střelcem rakouské bundesligy. Během čtyř let v Salcburku získal šest trofejí. V aktuální sezóně Adeyemi nastoupil za Salcburk v bundeslize a Lize mistrů celkem 35krát (22 gólů/6 asistencí).

„Jako malého mě fascinoval rychlý dortmundský fotbal. Proto jsem měl jasno, že bych chtěl přestoupit do BVB, když jsem se dozvěděl o zájmu Dortmundu. Záměrně jsem podepsal dlouholetou smlouvu, protože jsem přesvědčený, že budeme mít konkurenceschopný tým a s podporou skvělých fanoušků můžeme vyhrávat tituly,“ řekl po podpisu smlouvy Adeyemi.

„Po přestupech Niklase Süleho a Nica Schlotterbecka jsme v Karimu Adeyemim získali pro nadcházející sezonu dalšího velmi zajímavého hráče. Mimochodem takového, který má k BVB velký vztah, jehož srdce jako mladíka bilo pro černožluté a který odmítl mnoho nabídek z předních evropských lig, aby mohl hrát za Borussii Dortmund. Jeho rychlost a gólové riziko jsou impozantní, a přestože je Karim v pouhých 20 letech fotbalově i sportovně velmi daleko, vidíme v něm obrovský potenciál rozvoje,“ říká Sebastian Kehl.

Kdo bude další?

Samotný trenér Marco Rose dnes na tiskové konferenci oznámil, že by do klubu rád přivedl nového útočníka a defenzivního záložníka. O koho by mohlo jít?

Na pozici hrotového útočníka můžeme nejvíce slyšet o Sebastienu Hallerovi. Ten má za sebou skvělou sezónu v Ajaxu, kde v Lize mistrů nastřílel 11 branek za pouhých osm zápasů. Dále se mluví o Francouzi Ekitikem nebo Slovinci Šeškovi. Dlouho se mluvilo i o Adamu Hložkovi, ale ten je zřejmě na cestě do Neapole.

Ve středu zálohy se může objevit Kondrad Laimer, o kterého má zájem i Bayern nebo Xaver Schlager.

Zdroj: Tranfermarkt, Borussia Dortmund, Twitter

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.