Spojte se s námi


Evropská liga

Vitrína dneška: FIFA trestá agresora. Konečně

Publikováno

dne

FIFA vyloučila Rusko z kvalifikace mistrovství světa 2022 v Kataru. Konečně trestá agresora. Výhodná 15. příčka v koeficientu úspěšnosti zemí v klubových soutěžích UEFA není nedosažitelná. Kraviny proti schopným protivníkům se nevyplácejí. Nový trenér na lavičce Mladé Boleslavi na Slovácku nebodoval. Bufffon odmítá být veteránem.

FIFA vyloučila agresora. Konečně

Přímý barážový soupeř Polsko odmítlo nastoupit v kvalifikaci letošního mistrovství světa v Kataru proti Rusku, agresorovi ve válce s Ukrajinou. Záhy se k němu připojili i dva potencionální protivníci z druhého křídla baráže Švédsko a Česko.

FIFA reagovala na jejich postoj tím, že Rusko ze světového šampionátu 2022 vyloučila. Průlomový tah. Dosud totiž FIFA, jejíž vedení vždy proklamovala nevměšovat politiku do fotbalu, kontumovala zápasy těm, kdo nechtěli nastupovat proti státům, kde vládlo násilí.

V kvalifikaci MS 1958 ve Švédsku odmítly arabské země hrát proti Izraeli, Sovětský svaz v kvalifikaci MS 1974 v SRN nechtěl nastoupit v Chile na stadionu v Santiagu, který vojenská junta proměnila v tábor utrpení.

Nyní má FIFA jiný názor. Konečně. Trestá agresora.

Koeficient blízko dobytí

Před začátkem probíhajícího ročníku evropských soutěží UEFA se to zdálo pro český klubový fotbal nedosažitelné – 15. příčka v koeficientu úspěšnosti, která zaručuje vyslání dvou uchazečů o Ligu mistrů.

Přestože Slavia neprošla do Ligy mistrů a Evropské ligy, především zásluhou jejího úspěšného vystoupení v Konferenční lize, kde ve vyřazovací části dvakrát porazila turecký Fenerbahce Istanbul, se to nakonec zdá dosažitelné. Chybí už jen kousek, nejspíš přejít přes rakouský LASK Linec. Úkol splnitelný.

Škoda, že aspoň jedním bodíkem nepřispěla i Sparta, která spadla do nejnižší evropské soutěže z vyššího levelu, ale proti Partizanu Bělehrad neuspěla, dvakrát pohrála.

Kraviny se nevyplácejí

Hradec Králové proti Slavii kupil jednu chybu za druhou, obrovskou minelu předvedl při rozehrávce brankář Vilém Fendrich. Pardubický stoper Filip Čihák se nechal nesmyslně vyloučit proti Plzni. Favorité trestali, vyučovali a nakonec i zvítězili nad roztěkanými soupeři o čtyři góly.

Stejně naivně si počínal doma celek Bohemians Praha proti Baníku Ostrava. Opět nesmyslné vyloučení (Petr Hronek), s odkopem váhal Antonín Vaníček tak dlouho, až z toho byl po ztrátě míče laciný gól.

Své počínání nazval kravinou. Ty se ve fotbale skutečně proti schopným soupeřům nevyplácejí.

Hoftychovo koště nemetlo

Změnu na lavičce hlásí ambiciózní Mladá Boleslav. Po sérii nezdarů a především kupě obdržených gólů byl vedením klubu odvolán kultovní trenér Karel Jarolím, nahradil ho zkušený neštěmický bard Pavel Hoftych.

Jeho koště začalo dobře mést, Mladoboleslavští na horké půdě Slovácka vedli, nakonec však padli. K lepším zítřkům budou patrně potřeba účinnější čistící prostředky.

Buffon odmítá být veteránem

Jiní v jeho věku už jen nastupující za staré gardy, užívají si zaslouženého sportovního důchodu a hlásí se mezi veterány. Mistr světa z roku 2006 Gianluigi Buffon to odmítá. Ve čtyřiačtyřiceti letech uzavřel smlouvu na dva roky s klubem AC Parma, kde před více než třiceti lety skvělou kariéru začínal.

Bývalý dlouholetý reprezentant drží se 657 starty rekord v počtu odehraných utkání v Serii A. Během 19 sezon v Juventusu Turín vyhrál deset ligových titulů a třikrát se dostal do finále Ligy mistrů.

A další čísla ještě hodlá nabírat.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.