Spojte se s námi


Fotbal

Převzetí Newcastlu Araby je zpátky ve hře! Co posunulo dohodu?

Že by se Newcastle stal dalším klubem v Anglii, který by sponzorovala ropa? Dohoda z léta 2020 o převzetí klubu saudskoarabským konsorciem je zase o něco blíž. Co vlastně stálo za zbrzděním dohody?

Publikováno

dne

Že by se Newcastle stal dalším klubem v Anglii, který by sponzorovala ropa? Dohoda z léta 2020 o převzetí klubu saudskoarabským konsorciem je zase o něco blíž. Co vlastně stálo za zbrzděním dohody?

Už v létě 2020 přišlo saudskoarabské konsorcium s nabídkou 300 milionů liber. Kontroverzní majitel Newcastlu Mike Ashley byl klub ochotný prodat.

Tehdy se řešilo, jestli dokáží saudští uchazeči projít testem vlastníků a ředitelů ligy, jenž posuzuje vhodnost majitelů pro ligu a klub.

Obchod v létě 2020 poslalo k ledu postavení vlády Saudské Arábie k vysílací společnosti beIN Sport. Tato stanice z konkurenčního Kataru byla totiž v zemi zakázána.

Premier League toto postavení velmi vadilo, jelikož beIN Sport je oficiálním zprostředkovatelem soutěže na Středním východě. Navíc se tímto v Saudské Arábii podporovaly pirátské stránky.

Nyní se však postoj vlády v zemi obrátil, a už je ochotna ze zákazu stanice beIN Sport v saudskoarabském království odstoupit. To by mělo znamenat významný pokrok ve výsledné dohodě o převzetí klubu ze severu Anglie.

Vysílací společnost beIN Sport už dokonce projednává nabídku ve výši 400 milionů liber (v přepočtu asi 12 miliard korun), která by z ní učinila zprostředkovatele nejvyšší anglické ligy na Středním východě.

I když to vypadá, že už se problém s vysílacími právy v zemi vyřešil, zůstává stále neznámé, jak se Premier League postaví k údajnému porušování lidských práv v zemi.

Zdroj: BBC, The Athletic

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.