Spojte se s námi


Fotbal

Nečekaný triumf! 5 faktorů, které zajistily České republice postup do čtvrtfinále

Málokdo České republice proti Nizozemsku věřil. Svěřenci Jaroslava Šilhavého však zahráli nejlepší zápas na turnaji a favorizovaného soupeře nečekaně vyřadili. Poprvé od slavného Eura 2004 vyhráli zápas ve vyřazovací fázi.

Publikováno

dne

Málokdo České republice proti Nizozemsku věřil. Svěřenci Jaroslava Šilhavého však zahráli nejlepší zápas na turnaji a favorizovaného soupeře nečekaně vyřadili. Poprvé od slavného Eura 2004 vyhráli zápas ve vyřazovací fázi. Poprvé v historii se Nizozemci v zápase evropského či světového šampionátu nedostali ke střele na bránu. Co zápas rozhodlo?

Zdroj: West Ham United

1. Klíčový zákrok Vaclíka a červená karta pro De Ligta

O osudu tohoto osmifinále rozhodla 55. minuta. Nizozemsko konečně prolomili pevnou obranu soupeře a Malen se sám řítil na Vaclíka. Rodák z Ostravy ale jeho klíčku dokázal pokrýt a tuto obrovskou šanci zpacifikoval. Poté okamžitě poslal svůj tým do brejku.

Naši se dostali až k bráně Nizozemců, De Ligt zazmatkoval a před dotírajícím Schickem zahrál rukou, aby zamezil jeho úniku. Následně VAR potvrdil De Ligtovo provinění a rozhodčí mu nakonec udělil červenou kartu. Naprosto zásadní moment, který dostal Českou republiku do přesilovky.

2. Skvěle nastavená taktika kouče Šilhavého

Trenér reprezentace často rozděluje fanoušky. Jsou takoví, co ho obdivují a uznávají jeho trenérskou minulost. Jiní ho zase až přehnaně kritizují a o jeho kvalitách dost pochybují. Za zápas proti Nizozemsku si však zaslouží obrovský kredit. Naordinoval týmu taktiku, která skvěle fungovala.

Jeho svěřenci hráli aktivně, skvěle jim fungoval presink, nedali Nizozemcům téměř žádný prostor. Soupeř se vůbec nedostal ke své hře. Jejich ofenzivní hvězdy jako Depay či Wijnaldum byli prakticky neviditelné. Výborná taktika, obětavost, bojovnost, žádný respekt k soupeři. Výborná práce jak ze strany hráčů, tak i celého trenérského štábu.

3. Správné změny v základní sestavě

Šilhavý byl donucen udělat před startem osmifinále několik změn. Vykartovaného Bořila nahradil zkušený Kadeřábek, za zraněného Daridu nastoupil Barák a nevýrazného Jankta nahradil Ševčík. Všechny náhrady zahrály na hranici svých možností a předčily veškerá očekávání.

Kadeřábek byl bez herního vytížení, hrál přes nohu, navíc proti skvělému Dumfriesovi. S těmito okolnostmi si poradil český obránce skvěle. Dumfries přes něj prošel jen jednou, jinak ho skvěle ubránil, vyhrál snad všechny hlavičkové souboje. Nováček Barák zase pozvedl hru v ofenzivě. Byl daleko kreativnější než Darida. Díky němu byl náš útok daleko nebezpečnější.

Velmi solidně zahrál i Ševčík. Bez těchto změn bychom do čtvrtfinále neprošli. Zmiňovaní hráči předvedli špičkové výkony a měli by být v základní sestavě i pro čtvrtfinále.

4. Ustání úvodního tlaku soupeře

Nizozemsko mělo výborný start a chtělo dát rychlý gól. Dokonce si vypracovalo několik šancí, naše reprezentace ale dokázala odolat. Po nějakých 20 minutách se tým adaptoval na herní styl protivníka a dokázal se mu i vyrovnat. Jak šel čas, tak tlak favorita slábl a Česká republika začala hře více dominovat.

Schick a spol. si začali více věřit, naopak soupeř začal mít pochybnosti. K tomu napomohl výborný týmový výkon podpořený obětavostí, bojovností a zlepšenou individuální kvalitou.

5. Proměňování šancí

Bylo jasné, že tento aspekt může osmifinále s Nizozemci rozhodnout. A skutečně se tomu tak stalo. Naši si jich překvapivě vytvořili dost, ale ty úvodní nevyužili. Další možnosti přišli po vyloučení De Ligta. Jejich tlak sílil a vytoužený gól přece jen přišel. Ze skvěle zahraného rohu se trefil Holeš. Pak bylo důležité, že nepřišlo polevení.

Šilhavého svěřenci byli nadále aktivní, dominantní, oslabeného soupeře k ničemu téměř nepustili. Toto herní pojetí se jim vyplatilo a Schick svým gólem definitivně rozhodl zápas. Výhodu jednoho muže se podařilo skvěle zužitkovat a postup do čtvrtfinále je zcela zasloužený.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.