Spojte se s námi


Fotbal

Analýza EURO 2021: Turecko může dojít daleko, má dobrou obranu a úderný útok

Turecko je jedním ze skrytých favoritů Eura 2021. Má kvalitní obranu, slušnou zálohu a gólový útok. Čeká jej ale nevyzpytatelná skupina, v níž si zahraje s Itálií, Walesem a Švýcarskem.

Publikováno

dne

Turecko je jedním ze skrytých favoritů Eura 2021. Má kvalitní obranu, slušnou zálohu a gólový útok. Čeká jej ale nevyzpytatelná skupina, v níž si zahraje s Itálií, Walesem a Švýcarskem.

Zdroj: Steindy, CC BY-SA 3.0

Brankáři: Altay Bayındır (Fenerbahçe), Uğurcan Çakır (Trabzonspor), Mert Günok (İstanbul Başakşehir)

V bráně se střídá dvojice gólmanů. Jedničkou by měl být Uğurcan Çakır, vzhledem k tomu že chytal klíčové zápasy s Nizozemskem a Norskem v kvalifikaci mistrovství světa, dvojkou pak Mert Günkok.

Obránci:  Kaan Ayhan (Sassuolo), Zeki Çelik (LOSC Lille), Merih Demiral (Juventus), Ozan Kabak (Liverpool), Umut Meraş (Le Havre), Mert Müldür (Sassuolo), Çağlar Söyüncü (Leicester), Rıdvan Yılmaz (Beşiktaş)

Stopery mají Turci vyřešené na několik let dopředu. O dvě místa v základní sestavě bojuje trojice kvalitních hráčů. Jistotu má jen Caglar Syoncu, opora Leicesteru City s výbornou rozehrávkou a spolehlivým bráněním.

Po jeho boku nastoupí buď Ozan Kabak, nebo Merih Demiral. Dle tureckých médií má základu aktuálně blíže obránce Juventusu, jenž odehrál dva ze tří přípravných zápasů a působil jistě.

Pravou stranu bude pravděpodobně brousit Zeki Celik. Ten zářil v dresu Lille, k titulu pomohl třemi góly a třemi asistencemi. Post levého beka patří Umutu Meraşovi. Z lavičky může přijít třeba talentovaný Mert Müldür ze Sassuola.

Záložníci: Taylan Antalyalı (Galatasaray), Hakan Çalhanoğlu (AC Milán), Halil Dervişoğlu (Brentford), İrfan Can Kahveci (Fenerbahçe), Orkun Kökçü (Feyenoord), Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Dorukhan Toköz (Beşiktaş), Ozan Tufan (Fenerbahçe), Okay Yokuşlu (West Brom)

Trenér tureckého národního týmu Şenol Güneş svůj tým většinou skládá do systému 4-1-4-1, přičemž při přechodu do útoku se tým přeskládá do formace 4-4-2.

Post defenzivního záložníka má pod křídly Okay Yokuslu. Ten ve West Bromwichi pookřál a dobrými výkony si řekl o základní sestavu na Euru. Říkají mu turecký Kanté a je fakt, že na hřišti kmitá a bojuje celých devadesát minut.

Nad Yokusluem nastupuje dvojice o něco ofenzivněji laděných hráčů. Ozan Tufan je reprezentací ostřílený hráč, jenž navíc v nejbližší době pomohl Turecku čtyřmi góly, Yusuf Yazıcı má za sebou povedený ročník v Lille, fanoušci Sparty si dozajista ještě pamatují jeho hattrick.

Pravý křídelník je v tureckém národním týmu hodně specifický post. Hráč, co zde nastupuje, rotuje s Yazicim (ofenzivní záložník). Čas od času si úplně vymění posty, což na defenzivy soupeře platí. Nejčastěji zde nastupuje (na klubové scéně hroťák) Kenan Karaman nebo Cengiz Under.

Druhá strana patří ofenzivní hvězdě nároďáku Hakanu Calhanogluovi z AC Milán. Ten má na starosti všechny standardní situace a tým si bez něj v podstatě nelze představit.

Útočníci: Kerem Aktürkoğlu (Galatasaray), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf), Enes Ünal (Getafe), Cengiz Ünder (Leicester), Yusuf Yazıcı (LOSC Lille), Burak Yılmaz (LOSC Lille)

Post hrotového útočníka je jasný. Kdo jiný než autor osmnácti gólů v dresu Lille Burak Yilmaz by si tuto pozici zasloužil. Navíc je to lídr týmu a i v reprezentaci má skvělou formu (v posledních čtyřech zápasech co nastoupil v základní sestavě dal čtyři góly).

Klíčové faktory úspěchu: Atmosféra v týmu a nálada Demirala

Turecko už několikrát doplatilo na náladu v týmu a to nejen ve fotbale. V jeho výběrech občas dochází k tomu, že se určití členové týmu nesnesou a jejich neshody pak vedou ke špatným výsledkům týmu.

Demiral rozhodně má potenciál být TOP stoperem. S čím má ale problém je chování. Dostává zbytečné žluté karty kvůli provokacím a v posledních čtyřech sezónách dostal na klubové úrovni čtyři červené karty. A to odehrál pouhých 62 zápasů. Pokud nechce své spoluhráče potopit, musí si emoce hlídat.

Tip na umístění: osmifinále

Zdroj: Livesport

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.