Spojte se s námi


Fotbal

Proč se nevyvedl přestup Hazarda do Realu? Změna životosprávy či jiný herní styl

Publikováno

dne

Eden Hazard přicházel do Realu Madrid v létě 2019, španělský gigant za něj zaplatil ohromných 100 milionů euro. Po roce a půl se ale dá říct, že se přestup hrubě nevyvedl a údajně už se spekuluje o Belgičanově odchodu ze Santiago Bernabeu. Jaké jsou hlavní důvody toho, proč se Hazard v Madridu neprosadil?

Zdroj: Fars News Agency, CC BY 4.0

Za sedmiletou kariéru v Chelsea jsme si ho zaškatulkovali jako jednoho z nejlepších hráčů na světě a možná i celé Premier League. S takovou gloriolou přicházel do hlavního města Španělska, kde se ale totálně zadrhl.

Už vychází na povrch spekulace, že by se 30letý Belgičan mohl za přibližně 50-60 milionů euro vrátit v létě do Chelsea. Pro samotného hráče by to bylo pravděpodobně vysvobození, ačkoli vždy říkal, že hrát v Realu byl jeho sen.

Pomohlo by to i klubu, který by získal potřebné finanční prostředky na transfer jednoho z dvojice Kylian Mbappé – Erling Haaland, který se údajně chystá na léto.

Kapitán belgické reprezentace byl v Anglii opěvovaný jako jeden z nejlepších hráčů ligy, ale na té úplně nejvyšší scéně neuspěl. Proč?

Životní styl

Jak je psáno výše, pro Hazarda bylo zahrát si v Realu životní sen. A to je možná právě ten problém. V Chelsea měl neustále něco před sebou, pořád měl pro co pracovat. Jakmile ale svého cíle dosáhl, ze své morálky značně ubral.

Už na start sezóny přišel v několikakilové nadváze, o tom už se toho namluvilo spoustu. Překvapil i při úvodním představovacím videu, když bez okolků uvedl, že jeho nejoblíbenější jídlo je hamburger a že si ho dává velmi často.

Ve Španělsku se navíc šíří spekulace, že Los Blancos nejsou spokojeni s tréninkovou morálkou Hazarda.

Pokud nemusí, tak se moc nepředře, svoje zranění raději dává do kupy delší dobu, než aby tvrdě zapracoval na rekonvalescenci. To vskutku není hodno chování hráče za 100 milionů eur.

Častá zranění

Co Hazarda obrovsky brzdí, jsou častá zranění. To jde ale ruku v ruce se životosprávou, podívejte se totiž na frekvenci zranění v náročné Premier League a „bezkontaktní a fotbalové“ La Lize:

2020/21 Real Madrid 8 (zápasů) – 2 (góly)
2019/20 Real Madrid 16 – 1
2018/19 Chelsea 37 – 16
2017/18 Chelsea 34 – 12
2016/17 Chelsea 36 – 16
2015/16 Chelsea 31 – 4
2014/15 Chelsea 38 – 14
2013/14 Chelsea 35 – 14
2012/13 Chelsea 34 – 9

V každé sezóně Premier League odehrál minimálně 30 zápasů. To nemá za Real ani za sezónu a půl dohromady (24). A minimálně další měsíc start ani nepřidá, je totiž znovu na marodce.

Nejčastěji laboroval Hazard s kotníkem, který už měl pohmožděný z Anglie. To se mu vyčíst nedá. Ovšem různé nemoci či časté svalové zranění, těm by se předejít dalo. Jak se říká, práce na sobě mimo hřiště se postupem času vždy ukáže a u Hazarda to bohužel platí dvojnásob.

Nejdelší šňůru zápasů za sebou, do kterých nastoupil, si připsal ve svém prvním půlroce od září do října. To nastoupil do 7 soutěžních zápasů za sebou, od té doby nikdy nezvládl větší porci bez zranění. Pro fanoušky Merengues to je obrovsky frustrující fakt.

Herní Styl

Velice důležitý fakt, o kterém se však téměř nemluví. Hazardovi absolutně nesedl styl Realu Madrid, velké problémy má i s celým pojetím La Ligy.

Zatímco v Chelsea byl zvyklý hrát v systému 3-4-3 či 3-5-2 volného hráče, který se mohl pohybovat všude po hřišti, v Realu je pokaždé přikovaný na levém křídle.

Hazardovi nejvíce seděla rychlost Premier League, je to mistr brejkových situací, potřebuje hrát co nejvíce do otevřené obrany. V Madridu dělá ale pravý opak.

Bílý balet hraje drtivou většinu zápasů stylem dlouhého držení míče, několika přihrávek a pomalého zakládání útoku. Soupeři to navíc očekávají a 90 % celků v La Lize si proti Realu zaleze do hlubokého bloku, který často končí až ve vápně.

Jakmile belgický šikula dostane na křídle míč, má u sebe ihned dva hráče. V drtivé většině případů tak míč pouze vrátí na beka nebo do středu zálohy, občas zkusí kličku, ale úspěšnost není velká.

Možným vysvobozením by pro Hazarda mohla být změna formace právě na jeho oblíbenou 3-4-3, kterou Zidane vytáhl proti Getafe. Ovšem to by se musel dát konečně do kupy, potřeboval by odehrát alespoň dva měsíce za sebou bez zranění, aby se dostal zpět do své formy.

Ani tak ale není zaručeno, že by se znovuzrození Hazarda povedlo. Přeci jen styl La Ligy mu opravdu nesedl. Pro Real by tak pravděpodobně bylo nejlepším řešením prodat Belgičana co nejdříve s lehkou ztrátou, než ho za pár let pouštět za „drobné“.

Zdroj: livesport.cz

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.