Spojte se s námi


Evropská liga

Před 28 lety hrála Sigma na Santiagu Bernabeu! Skvělou pohárovou jízdu Hanáků zastavil až slavný Real Madrid

Publikováno

dne

Ve velkém se připomínají slavné zápasy Sparty, Slavie či snad Dukly v evropských pohárech, ale již málo se mluví o tom, jak se v Evropě srdnatě prezentovaly i další kluby z České republiky. Ať už to byla Sigma Olomouc, Baník Ostrava či kdokoliv jiný. Přitom před 28 lety právě Hanáci svedli velkou bitvu o postup do semifinále Poháru UEFA na Santiagu Bernabeu s jedním z nejlepších klubů světa!

Zdroj: sigmafotbal.cz

Olomoucká Sigma prožila mnoho památných sezon, v nichž dokázala i v Evropě dělat moravskému fotbalu skvělé jméno. Nejinak tomu bylo v sezoně 1991/92, kdy Hanákům vystavil stopku ve čtvrtfinále Poháru UEFA až slavný Real Madrid. A nutno podotknout, že i jeden z největších klubů světa měl co dělat, aby si se svěřenci legendárního Karla Brücknera poradil.

Jak se vůbec pohárová jízda rodila? V prvním kole dokázala Sigma ve dvou zápasech celkovým součtem 6:0 rozdrtit severoirský Bangor. V druhém kole si díky domácí výhře 2:0 poradili Hanáci s Torpedem Moskva a třetí kolo? To byla pohádka. Bundesligový Hamburk nejdřív prohrál 1:2 na domácí půdě a v Olomouci to pro něj byl šok.

„Někdo nemůže zapomenout na vyprodaný stadion, když přijel Hamburk. Pamatuji si, že bylo mínus dvacet stupňů, lidi zmrzlí stáli dvě hodiny před zápasem na stadionu, lístky nebyly a Němci přijeli ze svých vyhřívaných trávníků úplně vyplašení. Měli z toho terénu hrůzu. Na to se nedá zapomenout,“ vzpomíná Radoslav Látal, nyní kouč Sigmy. Nelze se tak divit, že v Olomouci dostal německý celek výprask 4:1!

Za výborné výkony přišla odměna v podobě velmi silného soupeře. Do Olomouce přijel slavný Real Madrid. Jenomže Karel Brückner nedopustil, aby se jeho svěřencům rozklepala kolena. To ani náhodou. Naopak. Chtěl hrát s jedním z nejlepších klubů planety hrát vyrovnanou a otevřenou partii. Troufalé? Možná, ale nebylo daleko od úspěchu.

Nutno podotknout, že již v té době hráli za královský klub dnes již legendární hráči jako Fernando Hierro, Gheorghe Hagi, Hugo Sánchez či Emilio Butragueňo. Zkrátka hvězda vedle hvězdy. O to více je nutné docenit, jak se s hvězdným mužstvem dokázali Hanáci popasovat. A jak to vlastně dopadlo?

První zápas se hrál na Andrově stadionu v hanácké metropoli. Přišlo se na něj podívat přes 14 000 diváků, kteří hnali své favority kupředu. A to se dařilo. Právě Sigma totiž vstřelila první branku, postaral se o ni Pavel Hapal ve 27. minutě. Nicméně vedení vydrželo pouze do konce první půle. O srovnání se postaral legendární Hierro. Další gól již nepadl a tak Real Madrid odjížděl z Olomouce s remízou 1:1.

A právě ve středu uplynulo 28 let od odvetného zápasu, kdy se moravský celek představil na slavném Santiagu Bernabeu před 40 tisíci diváky a snažil se skolit velikána. Nicméně Karel Brückner zvolil na jeho poměry netradičně defenzivní strategii. I přesto ale Hanáci zahrozili několikrát z protiútoků a byli pro Bílý balet velkou nepříjemností. Ve 27. minutě byl nejblíže skórování Milan Kerbr, který hlavičkou orazítkoval tyč.

Druhé dějství už ale bylo pod taktovkou Realu, který měl obrovskou kvalitu a mnoho evropských zkušeností. Dá se říci, že už to byl zápas pouze na jednu bránu. Vesměs celá druhá půle se odehrála na olomoucké půlce hřiště. Hřebíčkem do rakve Brücknerových svěřenců byl nádherný gól Sáncheze v 82. minutě.

Sigma přitom možná měla navíc. „Myslím, že jsme měli na to, přejít přes Real Madrid. Chybělo opravdu málo. Možná bychom měli větší šanci, kdybychom na Real narazili již na podzim. Jaro pro nás nevyznělo již tak kvalitně. Byla to výborná práce trenéra Brücknera,“ měl jasno Pavel Hapal.

V čem spočívala výjimečnost Hanáků? „Výborně poskládané mužstvo. Všichni jsme si rozuměli na hřišti i mimo něj. To se dnes už možná nenosí, ale my fakt byli výborná parta, která táhla za jeden provaz,“ dodal dnes již kouč reprezentace Slovenska.

Sice se jednalo o poměrně hořkou pilulku, přesto zůstává čtvrtfinále Poháru UEFA z této sezony jedním z největších úspěchů v historii klubu, ne-li vůbec tím největším. Nejednalo se však o poslední olomouckou jízdu pohárovou Evropou. Následovalo několik dalších vydařených sezon.

A jak vlastně dopadl přemožitel Sigmy? Real Madrid hned v semifinále vypadl, když nestačil na Turín FC. Nicméně přemožitel královského klubu padl ve finále proti Ajaxu kvůli menšímu počtu vstřelených branek na hřišti soupeře. Hrálo se ještě v době, kdy se i finále hrálo na dvě utkání.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.