Spojte se s námi


Ostatní

FIFA zveřejnila listinu nominovaných na letošní ceny The Best

Publikováno

dne

Světlo světa spatřila včera dvaačtyřicetičlenná listina hráčů, hráček, trenérů a trenérek, která se popere o cenu FIFA The Best, která již od roku 2016 slouží jako konkurent Zlatému míči, jenž převzal zpátky do správy magazín France Football. Hlasovat můžou i fanoušci a to do 19. srpna.

Jejich hlasy mají váhu ve výši pětadvaceti procent, stejně jako ty od zástupců médií, kapitánů reprezentací a jejich trenérů. Jména vítězů budou zveřejněna na milánském galavečeru v pondělí 23. září letošního roku. Kromě výše uvedených anket budou rovněž oznámeni nejlepší brankář a brankářka, dále držitelé Puskásovy ceny pro gól roku, ocenění za fair-play a fanouškovské ceny + pochopitelně nejlepší jedenáctky roku.

The Best FIFA Men’s Player

Prvenství v hlavní kategorii z loňské roku neobhajují Luka Modrič, který po dvou letech nadvlády vystřídal Cristiana Ronalda a letos v nominaci chybí. Portugalec v ní díky svým skvělým výkonům za Juventus je, stejně jako jeho úhlavní archrival z Barcelony Lionel Messi.

Hned trojicí nominovaných se mohou pochlubit Nizozemci, kteří mají všechna želízka v ohni z defenzívy. Konkrétně jde o jednoho z liverpoolských vítězů Ligy mistrů, Virgila van Dijka a duo talentů z Ajaxu, které změnilo působiště – Frenkieho de Jonga (nyní Barcelona) a Matthijse de Ligta (Juventus).

Za Anglii se mezi finální desítku dostal tottenhamský kanonýr Harry Kane, Francii reprezentuje talentovaný Kylian Mbappé hrající za PSG a Belgičan Eden Hazard , jenž v létě přestoupil z Chelsea do Realu Madrid, doplňuje poslední místo ze starého kontinentu. Afriku pak zastupují dva hráči z Liverpoolu, a to Egypťan Mohamed Salah a Senegalec Sadio Mané.

The Best FIFA Women’s Player

Mezi ženami, kterých je nominovaných o 2 více, nechybí strůjkyně letošního úspěchu na Mistrovství světa FIFA, Američanky Alex Morganová (Orlando Pride) a Megan Rapinoeová (Reign FC), k nimž se ještě přidaly spoluhráče Julie Ertzová (Chicago Red Stars) a Rose Lavelleová (Washington Spirit).

Dvojí zastoupení mají v Norsku a to díky Caroline Graham Hansenové (Wolfsburg -> Barcelona) a Adě Hegerbergové (Olympique Lyonnais). Celek francouzského mistra a vítěze Ligy mistryň zastupují ještě Angličanka Lucy Bronzová a Francouzky Amandine Henryová a Wendie Renardová.

Poslední tři místa obsadily Ellen Whiteová z Anglie (Birmingham -> Manchester City), Samantha Kerrová z Austrálie (Chicago Red Stars -> Perth Glory) a Vivianne Miedemová (Arsenal). Loňskou vítězkou se stala Brazilka Martha.

The Best FIFA Men’s Coach

Mezi mužskými trenéry má možnost obhájit prvenství z minulého roku Francouz Dider Deschamps, jenž stále vede poslední mistry světa z Ruska, ovšem konkurence je opravdu našlapaná. Velkou šanci na triumf má Jürgen Klopp z Liverpoolu nebo Josep Guardiola z Manchesteru City. Anglickou Premier League reprezentuje ještě kouč finalistů UEFA Champions League z Tottenhamu, Mauricio Pochettino.

Mezi zbylou šestkou nechybí například Erik ten Hag, který dovedl Ajax Amsterdam až do semifinále výše zmíněné soutěže, nebo Tite, jenž s Brazílií opanoval domácí Copu Américu. Za podobný úspěch – vítězství Alžírska na Africkém poháru národů – je v nominaci Djamel Belmadi.

Finálová účast na jihoamerickém šampionátu vynesla nominaci kouči Peruánců, Ricardu Garecovi. a Argentinu reprezentuje ještě Marcelo Gallardo z River Plate. Posledním nominovaným je Portugalec Fernando Santos za jeho úspěch na premiérovém ročníku Ligy národů UEFA.

The Best FIFA Women’s Coach

Z ženských trenérů (či trenérek) může na poslední úspěch navázat Reynald Pedros z Lyonu. Konkurenci by mu měly dělat hlavně Jill Ellisová z USA a Sarina Wiegmanová z Nizozemska, které utvořily finálovou dvojici na francouzském mistrovství, případně Peter Gerhardsson jako lodivod bronzových Švédek.

Mezi nominovanými nechybí ani Phil Neville, který s Angličankami skončil těsně pod pomyslnými stupni vítězů. Zbylé nominace pak obsadili Futoši Ikeda (japonský výběr do dvaceti let), Antonia Isová (španělský výběr do sedmnácti lety), Milena Bertoliniová (italská reprezentace), Joe Montemurro (Arsenal) a Paul Riley (North Carolina Courage).

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.