Spojte se s námi


Hokej

NHL zakládaly čtyři celky, od nové sezony jich bude 32. Jak se soutěž vyvíjela?

Když v roce 1917 vznikla NHL, tvořily ji pouze čtyři kluby. Všechny byly z Kanady. Až od roku 1924 v soutěži působí také týmy ze Spojených států amerických. Jak se postupně nejslavnější hokejová soutěž světa vyvíjela?

Publikováno

dne

Když v roce 1917 vznikla NHL, tvořily ji pouze čtyři kluby. Všechny byly z Kanady. Až od roku 1924 v soutěži působí také týmy ze Spojených států amerických. Jak se postupně nejslavnější hokejová soutěž světa vyvíjela?

Zdroj: Conrad Poirier, Wikimedia

Dnes již slavná NHL vznikla v roce 1917. Tvořily ji čtyři kanadské týmy, konkrétně Montreal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators a Toronto Arenas, přičemž první tři celky jsou starší než samotná NHL. Pátým celkem byl Quebec Bulldosg, ovšem nehrál žádné zápasy.

Až v roce 1924 došlo k expanzi do USA. Do ligy se připojil Boston Bruin, o rok později už soutěž hrály i celky New York Americans a Pittsburgh Pirates. Týmy a jejich počet v NHL se však průběžně všelijak měnily až do roku 1942.

V roce 1942 totiž začíná éra Original Six. NHL tvořilo jen šest týmů – Boston Bruins, Chicago Black Hawks, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, New York Rangers a Toronto Maple Leafs.

Tato éra trvala dlouhých 25 let. V roce 1967 došlo k doposud největšímu rozšíření nejen v historii soutěže, ale vůbec v historii profesionálního sportu, když se do NHL připojilo šest nových týmů. Jednalo se o Californii Seals (Později Oakland či California Golden Seals), Los Angeles Kings, Minnesotu North Stars, Philadelphii Flyers, Pittsburgh Penguins a St. Louis Blues.

O tři roky později se NHL rozšiřuje na 14 týmů. Přidalo se Buffalo Sabres a Vancouver Canucks. V roce 1972 se dostal do soutěže druhý tým z New Yorku, Rangers získali rivala v podobě Islanders. Připojila se i Atlanta Flames, v roce 1980 se však tým přestěhoval do Calgary.

Další dva týmy se přidaly o dva roky později. Washington Capitals se připojí natrvalo, tým Kansas City Scouts působil v NHL jen dvě sezony, než se přesunul do Denveru a přejmenoval se na Colorado Rockies. V roce 1982 se z téhož celku stává New Jersey Devils.

V roce 1978 přišlo pro změnu ke zúžení. Poté, co se California Golden Seals přestěhovala do Clevelendu a přejmenovala se na Barons, došlo k sloučení celku s North Stars. Od roku 1993 se North Stars stěhují do Dallasu a z názvu mizí slovo North.

Rok nato se přidaly do soutěže čtyři celky z Kanady – Edmonton Oilers, Hartford Whalers, Quebec Nordiques a Winnipeg Jets. V NHL tedy působí 21 týmů. V roce 1995 se však NHL stěhuje z Quebecu do Denveru a vzniká celek Colorado Avalanche. Rok nato zaniká NHL také ve Winnipegu, těšit se na ni může Phoenix (Coyotes), nyní si tuto čest užívá Arizona.

V devadesátých letech se počet týmů v NHL měnil hned pětkrát. V roce 1991 se k týmu připojilo San Jose Sharks, o rok později soutěž doplňuje Ottawa Senators a Tampa Bay Lightning. Rok 1993 přinesl rozšíření o týmy Floridy Panthers a Mighty Ducks of Anaheim.

Na dlouho k posledním rozšířením došlo v letech 1998, 1999 a 2000. Nejprve soutěž doplnil Nashville Predators, následně se vrátilo NHL do Atlanty, kde však nově vzniká tým Trashers. Tam ale vydrží pouze do roku 2011, na mapu se vrátil Winnipeg. Rok 2000 znamenal připojení Columbusu Blue Jackets a Minnesoty Wild.

Až do roku 2017 hrálo v NHL 30 týmů. Jednatřicátým článkem soutěže se nově stává celek Vegas Golden Knights, první velký profesionální tým v Las Vegas. A o čtyři roky později se bude rozšiřovat opět.

Od sezony 2021/22 se bude hrát NHL také v Seattlu, kde vznikne nová organizace pod názvem Kraken.

Dočkáme se v následujících letech dalšího rozšiřování NHL, nebo je 32 týmů v soutěži pro vedení dostatečný počet?

Zdroje: NHL, Wikipedia

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.