Spojte se s námi


Fotbalová reprezentace

Liga národů mění formát. Dočkáme se navýšení počtu soutěžních utkání, ubude přátelských zápasů

Publikováno

dne

Když UEFA představila novou soutěž pro reprezentace pod názvem Liga národů, reakce ze všech stran byly rozporuplné. Dá se říci, že největší kontroverze budil formát, v němž se celý turnaj odehrál. Máme za sebou však první ročník, přičemž se Unie evropských fotbalových asociací z jeho průběhu poučila, díky čemuž se dočkáme formátu nového. Jak to bude vypadat? 

Liga národů se konečně dočká nového formátu. Doposud se hrálo ve čtyřech výkonnostních ligách, přičemž v prvních dvou bylo 12 celků, ve třetí 15 a čtvrtou tvořilo dokonce 16 týmů. Navíc první dvě ligy byly celé rozděleny do skupin po třech, což příliš nedávalo smysl. To se však nyní mění.

První tři výkonnostní ligy totiž budou mít stejný počet účastníků – 16. Ty navíc budou konečně logicky rozděleny do čtyř skupin po čtyřech týmech. Čtvrtá výkonnostní liga pak bude mít účastníků sedm, což znamená dělení do dvou skupin, z nichž jedna bude pro čtyři a druhá pro tři reprezentace.

Rozložení jednotlivých výkonnostních lig, losování skupin proběhne v březnu 2020; Zdroj: uefa.com

K této změně došlo díky konzultaci zástupců UEFA se všemi 55 fotbalovými asociacemi, které pod tento orgán spadají. To vše na základě skutečnosti, že drtivá většina evropských fotbalových asociací toužila po ještě větší minimalizaci mezistátních přátelských utkání, přičemž právě snaha o zrušení přátelských klání vedla vůbec k myšlence vytvoření Ligy národů.

Změnou formátu se každopádně dočkáme větší férovosti. Všechny týmy ve skupinách budou hrávat ve stejný den a ve stejnou dobu. Doposud tomu tak nebylo, neboť především ve skupinách po třech vždy hrály dva týmy spolu, zatímco třetí celek musel domlouvat přátelské utkání, aby se vůbec měl s kým konfrontovat a byl připraven na soutěžní duel právě v Lize národů.

Díky této úpravě se navíc dočkáme zvýšení soutěžních utkání v rámci Ligy národů z dosavadních 138 na nových 162.

Co se pak týká formátu soutěže po odehrání skupinové fáze, tak ten zůstává stejný. Tedy čtyři vítězové skupin v první výkonnostní lize se utkají v semifinále a následně finále či boji o třetí místo.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.