Spojte se s námi


Fotbalová reprezentace

Dnes slaví 58. narozeniny Diego Maradona! Připomeňte si s námi kariéru tohoto legendárního a kontroverzního fotbalisty

Publikováno

dne

Dnes slaví 58. narozeniny legendární argentinský fotbalista Diego Maradona. Pojďme si tedy k této slavnostní příležitosti připomenout kariéru tohoto výjimečného fotbalisty, jež po vrcholu slávy nabrala rychlý spád a neskončila příliš slavně.

Diego Maradona By Unknown - El Gráfico (own scan), Public Domain

Diego Armando Maradona se narodil 30. října 1960 ve Villa Fiorito, což je jedno z nejchudších předměstí Buenos Aires. Jeho otec Diego byl zedníkem, jenž musel uživit svou manželku Dalmu, malého Diega a jeho dalších sedm sourozenců.  Byl to zejména otec, který se pro synovu velkolepou kariéru v začátcích obětoval. Řeč je o mnoha hodinách přesčasů a mnoha dnech strávených na cestách po synových zápasech.

Když měl Diego Maradona třetí narozeniny, dostal od jeho bratrance Beta Zarateho fotbalový míč a to byl také jeho první kontakt s fotbalem. Mladý kluk s ním musel dokonce i spát, aby se vyhnul krádeži, která ve Villa Fiorito byla na denním pořádku. Nicméně Diego si fotbal ihned zamiloval. I přesto, že byla jeho matka zpočátku proti této zálibě (párkrát dokonce sebrala Diegovi míč, aby se soustředil na důležitější věci), tak jej v devíti letech odvedla na první trénink do týmu Cebollitas.

Už tam udivil všechny přítomné svým obrovským talentem. Diváci v zápasech sledovali, jak si malé dítě pohrává s mnohem vyššími a staršími hráči. Po jednom ze zápasů vyšel článek v místních novinách, kde redaktor napsal: „Bylo tam dítě s obrovským talentem a potenciálem velké hvězdy.“ Zajímavostí je, že redaktor zkomolil Maradonovo jména a napsal, že se jednalo o „Caradonu“.

Zdroj: Wikipedia.org

Maradona se do profesionálního fotbalu prosadil už v patnácti letech, kdy deset dní před svými narozeninami debutoval za Argentinos Juniors. Tři týdny poté vstřelil svůj první gól v Primera División proti San Lorenzu. O pár měsíců později Maradona debutoval i v argentinské reprezentaci a stal se tak nejmladším hráčem, který kdy za argentinský národní tým hrál.

V roce 1979 zazářil tehdy osmnáctiletý fotbalista na juniorském Mistrovství světa, na kterém získal s Argentinou titul. Diego byl po skončení turnaje vyhlášen nejlepším hráčem mistrovství a díky svým výkonům se stal Sportovcem roku Jižní Ameriky. O dva roky později přestoupil do Boca Juniors, nejlepšího argentinského klubu.

Ve svém prvním zápase proti Talleres de Córdoba se Maradona blýskl dvěma góly a pomohl svému týmu k výhře 4:1. Boca Juniors tehdy zažila úspěšnou sezónu, jelikož dokráčela k titulu, jenž uhájila o bod před Racing Clubem. Zároveň to je Maradonův jediný titul v argentinské lize. Posléze byl Diego nominován na své první mistrovství světa. Na světovém šampionátu ve Španělsku v roce 1982 většinu fanoušků Maradona zklamal. V celém turnaji vstřelil dvě branky a v nejdůležitějších zápasech vyšel naprázdno. I přesto po turnaji podepsal kontrakt s Barcelonou, kam přestoupil za rekordní sumu 3,4 milionů eur.

Zdroj: Wikipedia.org

V Barceloně toho Maradona kvůli zraněním a žloutence mnoho neodehrál. Za dvě sezóny nastoupil do 36 ligových utkání, a i přesto, že zápasů moc neodehrál, stačil si výkony zvýšit svou tržní cenu na takřka dvojnásobek přestupní částky do Barcelony. V roce 1983 získal s Barcelonou pohár Copa del Rey a španělský superpohár. Poslední Argentincův zápas za Barcelonu byl v roce 1984 v  rámci finále Copa del Rey proti Athleticu Bilbao. V něm na konci zápasu vyvolal hromadnou bitku, po které bylo zraněno přes 60 lidí. Navíc i v ní byl Maradona více než aktivním účastníkem. Proto se po tomto incidentu rozhodlo vedení Barcelony Maradonu prodat do Neapole.

V italském klubu strávil Maradona sedm sezón. Už jeho přivítání bylo pompézní. Na stadionu Sao Paolo se sešlo 75 tisíc lidí, aby argentinského fotbalistu přivítalo do jeho nového klubu. Ten v italském městě doslova vyvolal davové šílenství, které vyvrcholilo ziskem historicky prvního neapolského titulu v roce 1987. V té době byste viděli Maradonovu podobiznu v ulicích Neapole doslova na každém kroku.

V průběhu této sezóny nastala Maradonova největší událost kariéry a to mistrovství světa v Mexiku v roce 1986. Argentina tento turnaj vyhrála a bez nadsázky se dá říci, že právě díky Diegovi. Ten vstřelil pět branek, na dalších pět přihrál a to mu se skvělými výkony přineslo cenu pro nejlepšího hráče turnaje. Jedinou kaňkou je jeho branka ve čtvrtfinálovém zápase s Anglií, kterou vstřelil rukou a i přesto byla uznána. Maradonova boží ruka je asi nejznámějším momentem fotbalové historie. Pověst si napravil druhou brankou ve stejném zápase, kterou dal po neuvěřitelném sólu od poloviny hřiště. Tento gól je označován jako Gól století.

Ale zpět ke klubové kariéře. S Neapolí dokázal v roce 1989 získat pohár UEFA a o rok později opět vyhrát italskou ligu. Po této sezóně Maradona žádal vedení Neapole o uvolnění k přestupu kvůli obrovskému tlaku od médií. Chtěl odejít do Marseille, ale povolení nedostal. A tak gradovaly jeho osobní problémy. Od vedení Neapole dostal trest dohromady 70 000$ v pokutách za zmeškané tréninky a některé zápasy.

Odchodu z Neapole se Diego dočkal poměrně brzy, avšak ne za zcela přívětivých okolností. Prošel totiž dopingovou zkouškou s pozitivním výsledkem a následně tak dostal patnáctiměsíční distanc, po jehož vypršení odešel do španělské Sevilly. I přes tuto nepříjemnou skutečnost se Maradonovi dostalo v Neapoli uznání, když se klub rozhodl vyřadit dres s jeho číslem 10.

V Seville vydržel pouhý rok, poté další rok strávil v argentinském týmu Newell’s Old Boys. Toto angažmá skončilo také velkým skandálem. Na Mistrovství světa v USA v roce 1994 měl Maradona opět pozitivní dopingovou zkoušku, a tak musel po dvou zápasech balit kufry. FIFA jej navíc potrestala dalším patnáctiměsíčním distancem.

Během tohoto zákazu se Maradona zkoušel prosadit jako trenér, ale ani v Deportivu Mandiyu, ani v Racing Football Team dlouho nevydržel. Po vypršení trestu odehrál dvě sezóny za Boca Juniors, ale v srpnu 1997 měl opět pozitivní dopingový nález. V den svých 37. narozenin Diego Maradona oficiálně ukončil svou kariéru.

I přes neslavný konec jeho kariéry a početné skandály je nutno říct, že se jednalo o opravdu výjimečného fotbalistu, jenž dnes oslavuje své 58. narozeniny. Všechno nejlepší!

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.