Spojte se s námi


Ostatní

Před 126 lety začaly v Aténách první novodobé olympijské hry

Bylo 6. dubna 1896 a v Aténách začal svátek sportu, který měl navázat na tradici z doby antického Řecka. Starořecké olympijské hry se konaly do 8. století a až na konci toho 19. došlo k uskutečnění novodobé podoby této akce. Olympiáda od té doby ušla dlouhou cestu a dnes je nejsledovanější sportovní událostí.

Publikováno

dne

Bylo 6. dubna 1896 a v Aténách začal svátek sportu, který měl navázat na tradici z doby antického Řecka. Starořecké olympijské hry se konaly do 8. století a až na konci toho 19. došlo k uskutečnění novodobé podoby této akce. Olympiáda od té doby ušla dlouhou cestu a dnes je nejsledovanější sportovní událostí.

Moderní olympijské hry založil baron Pierre de Coubertin. V roce 1894 vznikl Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a jako pořadatel první novodobé olympiády byla zvolena kolébka celé tradice. Akci však na rozdíl od minulosti nehostila Olympie, ale hlavní město Řecka Atény.

V roce 1896 se na řeckých sportovištích soutěžilo v devíti sportech a proběhlo celkem 43 soutěží. V atletice, cyklistice, gymnastice, plavání, střelbě, šermu, tenisu, vzpírání a zápasu se představilo dohromady 241 sportovců ze 14 států.

Československý tým tehdy ještě neexistoval, ale rodák z Heřmanova Městce Jiří Stanislav Guth-Jarkovský se v Aténách nechal inspirovat a rozhodl se založit olympijské hnutí i u nás.

Úplně prvním novodobým olympijským šampionem se stal Američan James Connolly, jenž ovládl trojskok. Nejmladším známým vítězem je dodnes řecký gymnasta Dimitrios Lundras, který pomohl k triumfu v týmovém klání na bradlech ve věku 10 let a 218 dní. Hry proběhly bez ženské účasti, přesto se maratonu neoficálně zúčastnila žena jménem Stamáta Revíthi.

Pořadí zemí tehdy ovládly s jedenácti prvenstvími Spojené státy Americké, větší celkový počet umístění na stupních vítězů však vybojovali Řekové. V té době dostávali vítězové nikoli zlaté, ale stříbrné medaile.

Největší hvězdou se zde se čtyřmi vítězstvími v zápasu a gymnastice stal Němec Carl Schuhmann. Mezi další velmi úspěšné sportovce se zařadil další německý gymnasta Hermann Weingärtner, francouzský cyklista Paul Masson, maďarský plavec Alfréd Hajós nebo americký atlet Robert Garett.

Hry se v průběhu dalších desetiletí uskutečnily na různých místech planety, ale do svého řeckého domova se ještě jednou vrátily, konkrétně v roce 2004. Mezitím se zrodila i zimní olympiáda, jejíž první verze se odehrála roku 1924 ve francouzském Chamonix.

Od doby před 126 lety se olympijské hry proměnily v mnoha ohledech. Postupně narůstal počet disciplín, množství účastníků, celosvětová sledovanost a v neposlední řadě také výdaje na pořádání.

MOV často čelí kritice kvůli předraženým sportovištím nebo tomu, že se olympiády konají v zemích s nedemokratickými režimy. Přesto se pro většinu sportovců stále jedná o jeden z vrcholů jejich kariér, a tak touží po tom, aby se na akci pod pěti kruhy představili a s ostatními tam soupeřili v olympijském duchu. Tak jako tehdy v roce 1896 v Aténách.

Zdroj: Český olympijský tým, Olympics

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.