Spojte se s námi


Motorsport

Hamilton: Formule 1 potřebuje nestranné sportovní komisaře! Chybí objektivita a větší rozmanitost, myslí si

Ředitelství závodu v čele s jeho lídrem Michaelem Masim bylo v posledních měsících v centru veškerého dění. Zejména tedy po Velké ceně Abú Dhabí, ovšem nejen při posledním podniku sezóny došlo ke vskutku velkým kontroverzím. Změny, které nastaly, jsou důležité, podle Hamiltona však F1 potřebuje nestranné sportovní komisaře…

Publikováno

dne

Ředitelství závodu v čele s jeho lídrem Michaelem Masim bylo v posledních měsících v centru veškerého dění. Zejména tedy po Velké ceně Abú Dhabí, ovšem nejen při posledním podniku sezóny došlo ke vskutku velkým kontroverzím. Změny, které nastaly, jsou důležité, podle Hamiltona však F1 potřebuje nestranné sportovní komisaře…

V nedávném čase FIA rozhodla o odvolání Masiho z funkce ředitele závodu, přičemž prezident FIA Mohammed Ben Sulayem oznámil vznik VRC (Virtual Race Control), jenž má ve formuli 1 zastávat podobnou funkci jako systém VAR ve fotbale.

Novými řediteli pak budou Niels Wittich (DTM) a Eduardo Freitas (WEC, Le Mans). V této funkci budou v sezóně 2022 působit střídavě, poradce jim navíc bude dělat Herbie Blash, jenž je bývalým zástupcem Charlieho Whitinga.

Jak přesně některá pravidla interpretovat, co vlastně říkají regule o vyjetí safety caru na závodní dráhu nebo co se smí a nesmí v souboji kolo na kolo?

Během rozhodování sportovních komisařů a ředitele závodu o udělení či neudělení trestu mnohdy nastával zmatek a objektivně zkrátka musíme uznat, že leckteré momenty byly v jednom závodě posuzovány tak a v dalším jinak.

Tomuhle chce FIA společně s F1 za každou cenu předejít a velmi hlasitě to hlásá právě nový prezident Ben Sulayem, který se nebojí dělat změny. Ostatně něco takového formule 1 potřebovala jako sůl, což kvituje i samotný Hamilton.

„Formule 1 opravdu potřebuje nezaujaté stewardy. Někteří jezdci jsou s určitými osobami velmi dobří přátelé. My ale myslím, že potřebujeme lidi, kteří nemají předsudky a při rozhodování jsou nestranní,“ řekl Hamilton v rozhovoru pro Motorsport.

Nutno podotknout, podobnou stížnost v minulém roce vznesl také Fernando Alonso, který doslova tvrdil, že pro různé lidi existují různá pravidla.

Hamilton ovšem dále doplňuje, že formule 1 podle něj potřebuje mezi stewardy větší rozmanitost.

„Chtěl bych vidět v místnosti stewardů více žen. Nemyslím si, že jich máme mnoho – vloni to byla možná jedna nebo dvě. A myslím si, že by bylo úžasné, kdyby byli dva ředitelé závodu – muž a žena. Byl by to také skvělý způsob, jak podpořit rozmanitost,“ vysvětluje dále v rozhovoru.

Výroky jezdce Mercedesu podpořili i ostatní piloti, kromě Alonsa také Sergio Pérez. Ten řekl, že jakési kontroverze jsou v samotné povaze formule 1, leč souhlasí s tím, že je zapotřebí dosáhnout konzistentnosti všude, kde je to možné.

„Není to jako ve fotbale, kde je vše mnohem jasnější. Tady je každý incident velmi odlišný a pro sportovní komisaře je velmi těžké o něm rozhodovat. Musíme podpořit nového ředitele závodu, nicméně ve F1 se o tomhle bude vždy debatovat. Není to tak přímočaré jako v jiných sportech,“ doplnil Pérez Hamiltona.

Zdroje: Motorsport, FIA, F1

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.