Spojte se s námi


Motorsport

Senzace v kvalifikaci! Hamilton poražen jezdcem z chvostu startovního pole, Norris boural

Velmi atraktivní, ale i nebezpečná. Taková byla sobotní kvalifikace na Velkou cenu Belgie. Ta přinesla především hrozivou hávarii Landa Norrise nebo senzační umístění George Russella! Kdo si vyjel pole position?

Publikováno

dne

Velmi atraktivní, ale i nebezpečná. Taková byla sobotní kvalifikace na Velkou cenu Belgie. Ta přinesla především hrozivou hávarii Landa Norrise nebo senzační umístění George Russella! Kdo si vyjel pole position?

Nutno říci, že máme za sebou velmi unikátní kvalifikaci, a to právě vzhledem k podmínkám. Ještě před samotným startem Q1 na okruhu Spa-Francorchamps intenzivně pršelo. Začátek tak byl o několik minut posunut.

George Russell a Nicholas Latifi – to byli jediní piloti, kteří na mokrou trať vyrazili na pneumatikách do přechodných podmínek. Všichni ostatní nazuli specifikaci do mokra označené modrou barvou.

A že to bude kvalifikace dramatická, to naznačila už její první část, kdy Latifi nezvládl výjezd ze zatáčky číslo 12 a skončil na trávě. Mezitím, co piloti kroužili svá rychlá kola, trať vysychala, a tak se piloti rozhodli obout právě směs do přechodných podmínek.

Postupu do další části se nedočkal Nikita Mazepin (20.), Kimi Räikkönen (19.), Mick Schumacher (18.), Júki Cunoda (17.) a Antonio Giovinazzi (16.). První část ovládl Lando Norris na voze McLaren.

„Klidnější“ byla Q2, neboli druhá část sobotního dění. Do finální části se nepodařilo postoupit Lanci Strollovi, který odstartuje z 15. místa. Tragický výsledek zajel také Fernando Alonso (14.) a oba dva vozy Ferrari – Carlos Sainz skončil třináctý, Charles Leclerc jedenáctý.

Dobrý výsledek ovšem zaznamenal Kanaďan Latifi, jenž svůj Williams doprovodil na 12. místo a rozděluje na startu oba dva monoposty Ferrari.

V třetí části kvalifikace začalo znovu intenzivně pršet, čehož se snažil využít Norris, který ovládl i Q2. Na začátku svého rychlého kola ale dramaticky boural v zatáčce Eau Rouge a při nejlepším odstartuje z desáté pozice.

Na to, jak špatnou kvalifikaci za sebou má stáj Alpine, zajel Esteban Ocon alespoň devátý nejrychlejší čas. Naštvaný ale bude Valtteri Bottas, jemuž se kvalifikace nepovedla a ve výsledkové listině se nachází na osmé příčce. Ani ta mu však nezůstane.

Finský pilot obdržel po minulém závodě, kdy hned v první zatáčce způsobil velkou bouračku, penalizaci pěti míst na startu. Stejný trest udělili sportovní komisaři také Lanci Strollovi. Oba v pořadí tedy ještě spadnou.

Ze sedmého místa odstartuje do nedělního závodu Sergio Pérez, šestý Pierre Gasly a pátý Sebastian Vettel. Velmi solidní výsledek zajel Daniel Ricciardo se svým McLarenem, který v druhé řadě doplní Lewise Hamiltona.

Sedminásobný mistr světa byl totiž překonán, velmi pravděpodobně svým budoucím kolegou, Russellem! Ten se svým Williamsem postaví do první řady vedle Maxe Verstappena. Muž, který se v aktuálním pořadí šampionátu nachází až na šestnáctém místě, zajel na mokré trati vskutku brilantně. Hamiltona překonává čistým způsobem a přímo na závodní dráze.

Nedělní závod startuje v 15:00 a pokud bude minimálně tak zajímavý, jako dnešní kvalifikace, máme se na co těšit!

Zdroj: F1 Živě

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.