Spojte se s námi


Fortuna liga

Komentář: Ze systému hry Zdeňka Ščasného se nakonec stala jakási bramboračka

Publikováno

dne

Základní část Fortuna ligy skončila, a tak se zraky fanoušků budou upínat na nadstavbovou část. Ještě před nadstavbou byl ale vyhozen od kormidla Sparty dosavadní trenér Zdeněk Ščasný. Kteří hráči stáli za jeho koncem?

Zdeňka Ščasné stála místo prohra s Karvinou. Zdroj: sparta.cz

Hned v úvodu je nutné zmínit, že ne vždy za koncem trenéra stojí hráči a nelze se u případu zkušeného Zdeňka Ščasného bavit o nějakém puči ze strany kabiny. Naopak. Od odchodu italského stratéga Andrea Stramaccioniho se minimálně na jaře Sparta jevila jako soudružný tým nejen na hřišti. 

Docela vítaná změna, když si vzpomeneme na začátek internacionalizace Sparty a toho, jak si hráči během hry a možná i v kabině, doslova nerozuměli. A dokonce se i z hráčů jako Kanga nebo Nita staly kýžené opory, které zápasy v rudém dresu prožívaly. Zrovna u gabonského špílmachra tomu nikdo nevěřil. Ale přesvědčil o opaku.

Za odchodem již bývalého kouče letenských stály zkrátka výsledky i přesto, že jako jeden z mála koučů na Letné dostal čas na práci a čas ukázat, že přijde progres. A ten ani závěrem jarní části ne a ne přijít. Naopak ze hry Sparty se v posledních zápasech opět vytrácela lehkost. 

Ze začátku jarní poloviny šel vidět posun. Ani ne tak ve hře, ale Sparta vstoupila do druhé půlky soutěže jednoznačně nejlépe. Zlí jazykové dávali ale dopředu vědět, že první problémy přijdou s nedisciplinovaností Sparty a trefili se do černého.

Hráči pod vedením trenéra Ščasného jsou při defenzivní činnosti dost nedisciplinovaní, což plyne opět ze systému hry, který je téměř totožný jako při předešlém působení na podruhé odvolaného stratéga a hráči jako Frýdek, Štetina nebo Kanga často stáli nebo vyfasovali v zápasech žlutou kartu tak brzy, že to po zbytek zápasu ovlivnilo jejich docela agresivní způsob hry.

Sparta je v žebříčku žlutých karet na druhém místě za Duklou (77), co se týče červených, je na třetím místě (4) za Plzní a Duklou. A tohle jde čistě za trenérem. Stalo se to jednou a opakovalo se to i v tomto ročníku.

Zdeněk Ščasný aplikuje způsob hry, který nese karetní tresty, jsou s ním ale spojené i zranění a pak se nemůže spoléhat na hráče, kteří hru Sparty drží, ale nemohou hrát právě kvůli karetním trestům nebo hrozbám, že budou stát.

Ondřej Zahustel dle fanoušků patří v kádru Sparty k nejslabším článkům sestavy. Zdroj: sparta.cz

Svůj podíl na odchodu brněnského rodáka mají ale i někteří hráči. Za zmínku určitě stojí Srb Uroš Radaković, kterému se opravdu lepila během odehraných zápasů smůla na paty a na porážkách svého týmu měl podstatný podíl. Z Českých hráčů je zajímavý názor fanoušků na hru Zahustela a musím se k nim přidat. 

Ondřej Zahustel mi připomíná svojí hrou kdysi alibisticky hrajícího Marečka. Upřímně si nevybavím situaci, kdy se na jaře Ondřej pokusil o přehrání soupeře v souboji jeden na jednoho, nebo kolikrát zrychlil hru Sparty.

Vybavuji si jen situace, kdy buď nepřesně nacentroval, dlouho se rozmýšlel při vhazování autových hodů, když okolo něho proběhl soupeř a byl z toho gól nebo když alibisticky nahrál balón směrem zpět k obraně, než aby se pokusil něco vymyslet.

Z útoku bychom se mohli trefovat například do Benjamina Tetteha. Avšak tady bych nepřipisoval jeho poslední nepovedené zápasy (co se týče gólových statistik) tomu, že není kvalitním hráčem, ale vyústěním toho všeho, jak Sparta hraje a že nedostává potřebné balóny. Věřím, že s příchodem nového kouče – pokud v kádru Sparty vydrží, bude využit i jeho silný potenciál.

Zkrátka. Ať už budeme za odchodem trenéra Ščasného hledat cokoliv. Má na tom svůj podíl hra – kterou měl dirigovat a někteří hráči, kteří dle mého na Spartu zkrátka nemají.

To vše se vyústilo v závěru jara v jakousi bramboračku, ze které přišly prohry v době, kdy se Sparta mohla dotahovat na čelo. A prezentovat se takovou hrou a výsledky si zkrátka historicky nejúspěšnější klub u nás, nezaslouží. Tak snad ty bídné výkony odešly spolu s odvolaným trenérem.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.