Spojte se s námi


Fotbal

Jeden z nejmodernějších klubů na světě: FC Midtjylland

Slavii čeká v play off Ligy mistrů dánský mistr FC Midtjylland a úvodní duel se hraje již v úterý v Edenu. Na jaký herní styl se sešívaní budou muset připravit a jak se Midtjylland dostal z průměru dánského fotbalu až do Evropy?

Publikováno

dne

Slavii čeká v play off Ligy mistrů dánský mistr FC Midtjylland a úvodní duel se hraje již v úterý v Edenu. Na jaký herní styl se sešívaní budou muset připravit a jak se Midtjylland dostal z průměru dánského fotbalu až do Evropy?

Hráči Midtjyllandu při oslavách titulu. Zdroj: Twitter Midtjyllandu.

Každý ví, že Midtjylland je jeden z nejmodernějších klubů na světě. Provinční klub vedou matematičtí mágové za podpory majitele, kterým je Matthew Benham. Benham se pohyboval kolem sázkových agentur, ale fotbal chtěl poznat také zevnitř, a proto v roce 2014 získal podíl v Midtjyllandu.

V té době šlo o průměrný dánský klub, který vznikl v roce 1999 spojením Ikast FSS a Herning Fremad. Benham však odstartoval revoluci a hned po roce získal první titul v historii.

Zvládl to za pomoci velkého počtu datových analytiků, kteří se pohybovali i na stadionech a trenérovi posílali obrovské množství informací, se kterými mohl pracovat během zápasu a o přestávce.

Hlavním klíčem k úspěchu byly standardní situace, ze kterých „Vlci” vstřelili 23 z 64 gólů. Midtjylland si na standardky najímá experty, z čehož těží.

Velký rozdíl dělají dlouhé auty, se kterými dříve pomáhal známý trenér na auty Thomas Gronnemark, jenž dnes působí v mnoha evropských klubech včetně Liverpoolu.

Standardky nejsou jen o správné strategii, ale také o mentalitě, což dříve potvrdil bývalý kapitán Kristian Bach Bak: „Každá standardka je pro nás otázka života a smrti.”

Vysoko hodnocená je také akademie Midtjyllandu, která je důležitou součástí strategie celého klubu, což si uvědomuje i Benham a spol.

Přes 200 skautů vybírá talenty z celého světa a Midtjylland má od roku 2003 uzavřené partnerství s nigerijskou akademií Ebeidei, odkud každý rok podepíše dva osmnáctileté hráče.

Díky spolupráci s Ebeidei má Midtjylland zaručen nejen pravidelné příchody nejlepších nigerijských mladíků, ale také fakt, že velmi dobře ví věk daných hráčů, což bývá u mnoha afrických hráčů velký problém.

Ebeidei si však své hráče přivádí již od raného věku, a tak může jen těžko dojít k omylu. Midtjylland si zakládá také na vzdělání svých mladíků, kteří jsou nuceni navštěvovat školu.

Hráči Midtjyllandu slavící gól. Zdroj: Oficiální web FC Midtjyllandu.

Jednou z velkých novinek v klubu byl test osobnosti. Všichni pracovníci klubu podstoupili 20minutový test osobnosti, který je rozdělil do čtyř kategorií – „bojovníci”, „umělci”, „mechanici” a „sociální pracovníci”. Klub s testy následně pracoval na osobní a kolektivní bázi.

Již zmiňovaný bývalý kapitán Kristian Bach Bak přiznal, že v testech vyšel jakožto „úplně červený”, což mimo jiné znamenalo, že se jednoduše naštve a neudrží nervy.

Lidé v klubu s ním poté pracovali na zklidnění jeho osobnosti v některých situacích, což mělo podle jeho slov velmi pozitivní účinky. Testy nezlepšily pouze chování jednotlivců, ale také kolektivu. Hráči se začali lépe chápat navzájem, což zlepšilo celkovou atmosféru v týmu.

Všechny pokročilé matematické a vědecké metody vedou k úspěchu. Po zmiňovaném titulu ze sezony 2014/15 se Midtjyllandu povedlo ovládnout ligu ještě v sezonách 2017/18 a 2019/20.

Herní styl:

Svěřenci Briana Preskeho se v minulé sezoně mohli pyšnit skvělou defenzivou, kdy v klasické ligové části dostali jen 14 gólů, což je dvakrát méně než druhý defenzivně nejúspěšnější celek Aarhus GF.

Ve skupině o titul dostali 15 branek v 10 zápasech, což je vysoké číslo, které však ovlivnily dva vysoké příděly od Aarhusu a Nordsjaellandu.

Brian Preske používal v minulé sezoně formaci 4-2-3-1, kterou v těžkých zápasech občas střídal s formací 4-3-3. Na začátku minulého ročníku experimentoval také s rozestavením 3-5-2, ale postupem času se vrátil ke klasickému čtyřobráncovému systému.

Formace 3-5-2 nefungovala převážně kvůli slabé podpoře ze stran, kdy křídelní beci málokdy podporovali útok, čímž trpěla práce Midtjyllandu ve finální třetině.

Dá se očekávat, že Brian Preske proti Slavii využije formaci 4-2-3-1, protože ji vybral v drtivé většině zápasů minulé sezony a také v prvních čtyřech soutěžních duelech letošní sezony.

Klíčovou postavou v sestavě dánského celku je 35letý brankář Jesper Hansen, který byl jedním z důvodů, proč Midtjylland dostal pouze 14 gólů z 23.4 xGA (velkou roli jistě hrálo i štěstí a další faktory).

Stoperskou dvojici tvoří 28letý Erik Sviatchenko a 27letý Alexander Scholz. Sviatchenko se vyžívá v soubojích a je agresivní ve vzduchu, Scholz je spíše moderním typem stopera, jemuž nedělá problém práce s míčem, i když hraje přes nohu.

Midtjylland po obou středních obráncích požaduje velkou defenzivní aktivitu, kdy se snaží své soupeře zastavit po celé šíři hřiště. Proto svedou plno soubojů i na krajích pole. Na fotce můžete vidět defenzivní duely obou stoperů v posledních 5 zápasech základní části.

Defenzivní duel stoperů Midtjyllandu ve vlastní defenzivní třetině.

Pravým bekem číslo jedna je 23letý Joel Andersson a nalevo má své místo jisté 25letý Paulinho. Oba se příliš nevytahují a při rozehrávce zůstávají zatažení, což pomáhá výborné defenzivní hře.

Občas pomohou i ve středu hřiště, kam se při rozehrávce stáhnou a nabídnou pro balon. Pokud se rozhodnou pro náběh až na křídlo (spíš Paulinho než Andersson), tak je vzadu zastoupí střední záložník.

Dvojici středních box-to-box záložníků tvoří 22letý Ogochukwu Onyeka a 21letý Jens-Lys Cajuste, nebo 22letý Evander. Onyeka je velmi aktivní v defenzivě, kdy se snaží zastavovat útoky soupeře již v jejich zárodku.

Na fotce můžete vidět jeho mapy zisku balonů z minulé ligové sezony (základní část). Všimněte si velkého počtu counterpressingů.

Zisky Onyeka v základní části ligové sezony.

Cajuste i Evander mají podobné úkoly jako Onyeka – tzn. velký počet soubojů, zisků, presinků a podpoření útoku. Obecně platí, že jeden ze záložníků zůstává vzadu a druhý podporuje útok.

Skvělá defenziva Midtjyllandu stojí také na útočnících, kteří zahajují presink okamžitě po ztrátě míče na soupeřově polovině.

Jak můžete vidět na mapě, tak Midtjylland získá výrazně více míčů na soupeřově polovině, než je ligový průměr. Soupeř si nahraje méně než osmkrát, než se hráči Midtjyllandu pokusí o defenzivní akci (nejnižší číslo v dánské lize).

Zisky Midtjyllandu (čím tmavější barva, tím více zisků oproti ligovému průměru).

Dánský mistr hraje velmi vysokou linii, což je efektivní právě díky výbornému presinku a výborné souhře stoperské dvojice.

Hráči Midtjyllandu si hráče soupeře přebírající natěsno a velmi často přechází do man-markingu, což je riskantní a náročný typ napadání. Midtjyllandu však vychází.

Man-marking Midtjyllandu.

Největší ofenzivní silou jsou náběhy za obranu. Do náběhů většinou chodí plno hráčů najednou, což je pro soupeře velmi složité na bránění.

Největší počet takových náběhů můžeme vidět po protiútocích, které má Midtjylland velmi efektivní díky rychlých křídelníkům.

Uvidíme, jak se Slavia popasuje se zbraněmi dánského soupeře. Využít může poměrně velkého prostoru, který neustále vzniká mezi bekem a stoperem Midtjyllandu. Jestli dokáže přejít přes střední záložníky, tak může udeřit také z protiútoků.

Dvojzápasy jsou v neposlední řadě hodně o štěstí, které bude hrát i tentokrát velkou roli. První duel hrají „sešívaní” doma, odveta se bude konat v Dánsku.

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.