VAR rozhoduje o milimetrech, ale přehlíží jasné přestupky. I druhý penaltový pokus proti West Hamu se měl opakovat

Penaltová blamáž v úvodu pátečního zápasu Leeds proti West Hamu vyvolala bouřlivé reakce. Milimetrové vyšlápnutí z čáry Fabianského opět rozvířilo debatu o tom, jak mají být tyto situace posuzovány. Bez většího povšimnutí pak ale proplul zcela evidentní přestupek při opakovaném pokusu.

Zdroj: twitter.com/santiagobucaram

Pravidla o pokutových kopech na stránkách anglické fotbalové asociace zní dost jasně. Je zde výčet možných přestupků ze strany brankáře, zahrávajícího hráče a ostatních hráčů a také je zde tabulka, která přesně říká, v jakých případech se penalta opakuje a v jakých ne.

U prvního pokusu Klicha z Leeds Fabianski podle opakovaných záběrů nebyl v době kopu na čáře a míč chytil. Penalta se tudíž správně opakovala. Při druhém tentokrát proměněném pokusu vbíhal Bamford do vápna ještě před kopem. Ještě před střelou už je dobrý metr a půl vevnitř.

Zdroj: Twitter @caylaarr

Podle pravidel další z prohřešků. I v tomto případě tabulka jasně říká, že se kop opakuje. To se však, jak víme, nestalo.

Na situaci by nezměnilo nic ani to, že by se podle opakovaného záběru prokázalo, že spolu s Bamfordem byly v době střely Klicha ve vápně i hráči West Hamu. I tak by se měl kop opakovat.

Zdroj: thefa.com

Nyní si možná řeknete, že se toho zas tolik nestalo. Na to, že z penalty padl gól, neměl Bamford vliv. Navíc hráči při penaltách běhají dřív do vápna poměrně běžně. I u prvního kopu byli někteří hráči krok ve vápně. Jde tady ale o princip. A na příkladu těchto dvou penalt těsně za sebou je to obzvlášť vidět.

Každý víkend jsme svědky toho, že videorozhodčí na centimetry i milimetry lajnule ofsajdové čáry. Fabianski byl podle jediného průkazného záběru prakticky přímo vedle čáry. Navíc záleží na tom, jestli je snímek zastavený opravdu v tom správném momentu. Podle některých názorů to dokonce není ani technicky možné.

Pravidla se v tomto ohledu plní naprosto přesně. Do milimetru přesně. A pak tady je vedle toho zcela jasné porušení pravidel. Dokonce o několik metrů. Bez povšimnutí.

Zdroj: The FA

Mohlo by vás zajímat

Komentáře

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Oblíbené

Případ Kuchta: Zahodil dvě obrovské šance, ale nakonec je proměnil. Našla Slavia konečně svého útočníka č.1?

Před sezónou nikdo příliš nechápal, proč si Slavia stahuje Jana Kuchtu zpět do Edenu. V útoku měla Musu, Tecla a Júsufa, na co tedy další útočník? Jindřich Trpišovský ale znovu ukázal, že ví, co dělá.

Baník Ostrava vs. Sparta Praha: Preview a tipy na sázení

Fortuna liga se po krátké zimní přestávce vrátila zpět na televizní obrazovky. Šlágrem prvního jarního kola bude bezpochyby souboj mezi Baníkem a Spartou.

Když končí velikán aneb Bohatá kariéra Wayna Rooneyho

Kapitán, šampion, srdcař a velký bojovník. Wayne Rooney včerejším dnem ukončil svou bohatou fotbalovou kariéru. Do srdcí fanoušků se zapsal hned několika způsoby.