Spojte se s námi


Fotbal

Ampadu září na hostování v Benátkách a říká si o šanci v Chelsea. Pomůže vyřešit stoperskou otázku Blues?

O talentované mladíky není v Chelsea poslední dobou nouze. Mason Mount a Reece James mají jistá místa v základu, spoustu příležitostí dostává i Trevoh Chalobah. Na svoji šanci čekají také Gallagher, Broja, či Gilmour. Zapomínat by se ale nemělo ani na Ethana Ampad

Publikováno

dne

O talentované mladíky není v Chelsea poslední dobou nouze. Mason Mount a Reece James mají jistá místa v základu, spoustu příležitostí dostává i Trevoh Chalobah. Na svoji šanci čekají také Gallagher, Broja, či Gilmour. Zapomínat by se ale nemělo ani na Ethana Ampadua.

Ampadu je velkým talentem velšského fotbalu a o jeho služby byl značný zájem. Nakonec ho v jeho 16 letech získala Chelsea. Dostal několik příležitostí v A-týmu, většinu času ale trávil na hostování.

V Lipsku si vyzkoušel Bundesligu, v dresu Sheffieldu United zase Premier League. Letošní sezonu tráví v o něco teplejším prostředí.

Na hostování ho získaly Benátky, nováček Serie A. A obě strany mohou být s tímto spojením spokojeny.

Benátky se po loňském dramatickém postupu, který si vystřelily v nastavení finálového zápasu, snaží udržet v nejvyšší italské lize. A situace rozhodně nevypadá tak beznadějně, jak mnoho lidí předpovídalo.

Tým, který zaujal fotbalovou veřejnost mimo jiné svými letošními dresy, momentálně v Serii A drží nesestupovou 17. příčku. Zvládl obrat o body i silné soupeře: porazil AS Řím, Fiorentinu, Turín a podařilo se mu remizovat s Juventusem.

A nemalý podíl na tom má právě Ethan Ampadu, který se stal důležitým a stabilním členem základní sestavy. Pouze 3 jeho spoluhráči odehráli více minut než on.

Asi není překvapivé, že vyniká v defenzivních statistikách. V týmu je 2. v počtu obranných zákroků (45), 3. v počtu bloků (39) a 4. v počtu odebraných míčů (35) a vyhraných vzdušných soubojů (31).

A k tomu je také schopný účastnit se i hry směrem dopředu, což je u moderních defenzivních hráčů čím dál více vítaná vlastnost. Zaznamenal už 3 asistence, což ho řadí na 2. místo v týmu. V progresivních přihrávkách je dokonce 1. (53).

Především jeho asistence na vítězný gól proti AS Řím stála za to:

Jeho velkou výhodou je také univerzálnost. Je schopen hrát na pozici stopera, pravého obránce i defenzivního záložníka, kde v současném působišti nastupuje nejvíce.

Zapracovat by ovšem měl na své disciplinovanosti. 9 žlutých karet a 1 červená v 18 ligových zápasech je prostě hodně. V loňském roce se Ampadu ve věku 20 let a 279 dní dokonce stal nejmladším hráčem v historii EURA, který dostal červenou kartu.

Jednadvacetiletý univerzál má před sebou zřejmě velmi důležitý rok v kariéře. Na reprezentační úrovni ho v březnu čeká baráž o postup na MS, v případě úspěchu pak samotné MS.

Na klubové úrovni ho zase nejprve čeká pokračování náročného boje o udržení v Serii A. A létě bude nejspíše mít příležitost zapůsobit na Thomase Tuchela během předsezónní přípravy.

Pokud bude pokračovat ve svých dosavadních výkonech, mohl by se v Chelsea uchytit. Jeho šance může zvýšit i situace ohledně smluv stoperů londýnského klubu.

Ty totiž končí Rüdigerovi, Azpilicuetovi i Christensenovi. A žádný z nich zatím neprodloužil. Otázkou ovšem zůstává, zda Tuchel vidí Ampadua jako obránce, nebo jako záložníka. Mohla by záloha Chelsea v příští sezoně nastupovat ve složení Ampadu – Gallagher – Mount?

Na odpovědi na tyto otázky si ještě několik měsíců počkáme, už teď ovšem začíná být jisté, že další mladý talent ve službách Chelsea začíná naplňovat svůj potenciál.

Zdroje: Planet Football, FBref

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.