Spojte se s námi


Fotbal

2021: Konečně Barcelona, na kterou se dá dívat

Mnoho pozitivního přinesl pro barcelonské zápas na hřišti Granady, kde poměrně snadno získali tři body po výhře 0:4. Bylo to utkání, ve kterém katalánskému velkoklubu vyšlo vše podle přestav.

Publikováno

dne

Mnoho pozitivního přinesl pro barcelonské zápas na hřišti Granady, kde poměrně snadno získali tři body po výhře 0:4. Bylo to utkání, ve kterém katalánskému velkoklubu vyšlo vše podle přestav – velká chyba Roberta Soldada při gólu Antoine Griezmanna. Hra rukou před gólem Lionela Messiho a hloupý faul na Pedriho, po kterém Messi proměnil přímý volný kop.

Zdroj: fcbarcelona.com

Nebyl to zdaleka vynikající výkon, ale rozhodně slušný. Nejdůležitějším aspektem hry Katalánců však byla jejich efektivita před brankou. V prvním poločase měli tři tutovky, které proměnili.

Ačkoli na tom nebyli úplně nejlépe, co se kontroly středu hřiště týče. Několikrát byli velice špatně postaveni. Přesto vypadali okolo vápna soupeře efektivně, což přineslo ovoce. Barça se zdráhala získat míč vysoko na útočící polovině.

V mnoha prostorech nechala mnoho místa, což mohlo být od lepšího týmu potrestáno. Jedna z nejvíce negativních věcí v sobotním zápase.

Rozestavení opět připomínalo 4-3-3, což je dobrá cesta. Lea Messiho, Frenkie de Jonga nebo Sergia Busquetse tato formace zkrátka dělá lepšími. Argentinec se však opět ukázal ve světle, ve kterém ho chtějí všichni vidět.

Po dvou gólech na San Mamés se znovu dvakrát prosadil. Nakonec i z přímého volného kopu po třiatřiceti nepodařených pokusech. Po špatném vstupu do sezóny se tak vrátil na svůj standart.

Messiho řeč těla, oslavy, gesta… se určitě změnily a můžeme vidět, že je opět plný sebevědomí. Ať už Barcelona hraje dobře nebo ne, mít Messiho s velkou morálkou je pro klub vždy skvělá zpráva a fanoušci mohou věřit ve světlejší budoucnost.

Jedním z nejlepších hráčů na hřišti byl nepochybně téměř odepisovaný Busquets. Prokázal skvělou formu. Možná jsem se mýlil, když jsem v posledních týdnech volal po jeho odchodu.

Hra mezi stopery mu vyhovovala. Sergio měl kontrolu nad záložníky Granady a odvedl skvělou práci. Často si navíc chodil pro míč, aby zahajoval útok. Nedělal tentokrát téměř žádné chyby a navíc se podílel na třech vstřelených brankách.

Úvodní gól zápasu byl pro Griezmanna klíčový. Francouz tuto trefu potřeboval a jen potvrdil vynikající čtení hry. Pro mnohé fanoušky je nenáviděný, ale všichni musí přiznat, že je velice inteligentním hráčem.

Barcelona od něj potřebuje důsledné výkony, jako proti Granadě. Je to hráč, jenž stál 120 milionů eur a musí hrát stejně jako nyní. Už totiž víme, že to dokáže.

Důležitou věcí, kterou nás tento zápas naučil je to, že Antoine konečně našel před brankou sebevědomí. Dokázal vstřelit dva góly a na jeden nahrát. Stejně jako on podal vynikající výkon Pedri a Ousmane Dembélé.

Těžko říci, jestli jsme francouzské křídlo viděli hrát s tolika chytrými rozhodnutími. Jako by si uvědomil své nedostatky a nyní ví, jak lépe zvládat své schopnosti.

Ve stávajícím rozestavení 4-3-3 se role Dembélého trochu změnila. Má poloviční prostor v závislosti na postavení Desta a Messiho. Může hrát mnohem jednodušeji a pouze v případě potřeby vypomoci obraně.

Celkově je lepším hráčem než v minulosti. Zdá se, že je to rozhodnutí Koemana, které se vyplácí. Využívá dvou stoperů a defenzivního postavení de Jonga a Busquetse jako dvou organizátorů hry. Ousmane a Alba mohou týmu poskytnout šířku.

De Jong si užívá svého nejlepšího období v Barceloně. Celá záloha ho byla plná. Pomáhal Busquetsovi ovládat střed pole, protože byl všude. U své branky, u soupeřovy a navíc se často podílel na zakládání akcí s Messim a Pedrim.

Kdykoli obrana potřebovala pomoci, byl na svém místě. Frenkie se pomalu zlepšuje a ukázal, proč je Koemanem tak hodnocen a i mnoha dalšími fanoušky po celém světě.

Pokud potřebujete dát nemožnou přihrávku nebo kouzelné doteky s míčem, tak to od Frenkieho nečekejte. Pokud potřebujete muže, který vyveze míč dopředu, otočit hru a nechat za zády soupeře, pak je to váš muž.

Nizozemský záložník je mnohem lepší, když se může pohybovat po velkém prostoru. Možná jeho čtení hry není vždy ideální, ale vyplňuje volné prostory a spojuje obranu s útokem. Proti Granadě navíc předvedl několik skvělých přihrávek, na které by byl hrdý i Xavi.

Samuel Umtiti má stále naději. Poprvé od svého závažného zranění naskočil do základní sestavy v LaLize. Při rozcvičce se těsně před zápasem zranil Ronald Araujo. Francouz se musel spojit s Óscarem Minguezou, aby drželi hráče Granady dál od branky ter Stegena.

Zvládli to. Mingueza vypadal, že hraje za první tým už pět let a Umtiti, jako kdyby se nikdy nezranil. Přihrávky poskytoval spolehlivě a vypadal klidně. Ukázal, že může hrát jednou za čas, proti podobným soupeřům. V podstatě je zázrak, že po více než roku vydržel bez problému celý zápas.

Další výbornou zprávou je, že Koeman využil všech pěti střídání. De Jong, Pedri a Dembélé byli vystřídání, aby si užili trošku zaslouženého odpočinku. Koeman konečně dal pár minut Puigovi spolu s Trincaem.

Do hry se tedy mohl dostat Braitwaite a Pjanič. V posledních deseti minutých si hry užil také Firpo, který nahradil Desta. Blíží se španělský Superpohár a Koeman u většiny svých klíčových hráčů potřeboval, aby si odpočinuli a byli svěží. Především Pedri měl ze hřiště odejít dříve, jelikož už po poločasové přestávce vypadal hodně unavený.

Pár minut na hřišti a opět neuvěřitelný. Takový byl Riqui Puig. Neustále chtěl míč, pořád ho posouval dopředu. Po jeho geniální nahrávce na dánského reprezentanta dostal Vallejo červenou kartu.

Puig je snad nejlepším záložníkem v Barceloně od odchodu Thiaga. Opravdu bych si přál, aby mu Koeman prostě odpustil cokoli hrozného, co mu udělal. Za pouhých dvacet minut ukázal čeho je schopný a že by si zasloužil ve středu proti Realu Sociedad základní sestavu.

Fanoušci Barcelony navíc i po sedmdesáté minutě mohli v klidu sledovat hru Barçy, což nebývá úplně zvykem. Po tomto zápase mohou být všichni šťastní. Koeman si pomalu vytváří stabilní základní sestavu, která se zlepšuje a více si vyhovuje.

Viděli jsme mnoho pozitivních poznatků, ale víme, že Granada byla vzadu opravdu špatná, takže buďme trpěliví. Tento rok zatím Barcelona vyhrála všechny zápasy – tři duely a devět bodů.

Zdroj: FC Barcelona, La Liga

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.